21 Mart 2015 Cumartesi 20:56
Nevruz geleneklerini asırlardır yaşatıyorlar
Vatandaşlardan Al: "Nevruz, insanları birleştiren, bir araya toplayan güzel bir etkinliktir. Atalarımızdan beri süre gelen bu adetleri bizler de devam ettirmeye çalışıyoruz"

AĞRI (AA) - Taşlıçay ilçesinde Azeri kökenli vatandaşlar, her yıl Nevruz Bayramı'nda düzenledikleri şenliklerle yumurta dövüştürme, yoğurt yeme, çuval yarışı ve ateş üzerinden atlama gibi oyunları asırlardır yaşatıyor.

Kentte yaşayan Azeri kökenli gençler, her yıl Nevruz Bayramı'ndaki şenliklerde düzenledikleri etkinliklerle "Çağan Oyunları"nı gelecek nesillere aktarıyor.

Nevruz Bayramı kapsamında yumurta dövüştürme, yoğurt yeme, çuval yarışı ve ateş üzerinden atlama gibi oyunlar oynayarak yüzlerce yıllık geleneklerini sürdüren vatandaşlar, bu geleneğin yaşatılmasını istiyor.

Gençler, Nevruz Bayramı öncesi imece usulüyle kendi evlerinde hazırladıkları çeşitli yemiş, meyve ve hamur işlerini getirerek, şenliğe katılanlara ikram ediyor. Oyunlarda birincilik elde eden yarışmacılara ise çeşitli hediyeler veriliyor.

Gençlerin düzenledikleri organizasyonlar genellikle camilerin aşevi gibi geniş alanlarda gerçekleştiriliyor. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan şenlikte, Nevruz Bayramı hakkında şiirler okunup cami imamları tarafından Nevruz Bayramı'nın İslamiyet'teki, ve diğer dinlerdeki yeri anlatılıyor.

Çağan oyunlarında yoğurt yeme ve çuval yarışı renkli görüntülere sahne oluyor. Yarışmacılar, bir tepsi içindeki yaklaşık 3 kilogram yoğurt içinde bulunan parayı elleri değmeden ağızlarıyla bulmaya çalışıyor. Çuval yarışında ise katılımcılar torbaların içine girip zıplayarak, bitiş çizgisine ulaşmaya çalışıyor.

İlçe halkından Hikmet Al, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu geleneklerin kendilerine atalarından kaldığını ve gelecek nesillere aktarmaya çalıştıklarını söyledi.

Nevruz Bayramı deyince oyunların ve şenliğin akla geldiğini belirten Al, "Her toplumda farklı inanışlarla kutlanan ve asıl nedeni baharın gelişi olan nevruzu coşkuyla kutluyoruz. Bugün de adetlerimizden olan çeşitli yarışmalar yapıyoruz. Nevruz, insanları birleştiren, bir araya toplayan güzel bir etkinliktir. Atalarımızdan beri süre gelen bu adetleri bizler de devam ettirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Ehlibeyt Yeşil Cami imamı Hüseyin Adem Bocuk da nevruzun dünyada kardeşlik, barış, birlik ve beraberliği simgelediğini vurgulayarak, Nevruz Bayramı'nın en az diğer bayramlar kadar önemli olduğunu belirtti.

Bayramın tüm İslam alemine birlik ve barış getirmesini temenni eden Bocuk, "Bayramlar bizlere, küslerin barışması, kardeşliklerin pekişmesi, birlik ve beraberlik içerisinde bir ortamda yaşamayı öğretmektedir. Allah nice bayramlara sağlık ve selametlik içinde barış ve huzurla çıkmayı tüm Müslümanlara nasip etsin" dedi.

 

nevruz-geleneklerini-asirlardir-yasatiyorlar.jpgnevruz-geleneklerini-asirlardir-yasatiyorlar-001.jpgnevruz-geleneklerini-asirlardir-yasatiyorlar-002.jpgnevruz-geleneklerini-asirlardir-yasatiyorlar-003.jpgnevruz-geleneklerini-asirlardir-yasatiyorlar-003.jpg

Son Güncelleme: 22.03.2015 15:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.