14 Mayıs 2015 Perşembe 20:52
Osmanlı Tarihçisi Prof. Dr. Rhoads Murphey Ağrı'da

Osmanlı tarihçisi prof. Dr. Rhoads Murphey Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde


İpek Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rhoads MURPHEY, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde ‘1500-1700 yılları arasında Osmanlı’da Ordu ve Savaş’ konulu bir konferans verdi.


Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa Rektör YardımcısıProf. Dr. Yücel ÜNAL, IC Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep ÇEÇEN, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansta iklim, çevre gibi fiziki koşulların yanı sıra, askerler arasındaki ilişkilerin ve onların psikolojilerinin savaşları nasıl etkilediği hakkında bilgi veren Işık Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. MURPHEY, “Uzak yerlere savaşmaya gitmek, askerler için oldukça yorucu bir süreçti. Bu nedenle ordunun ihtiyaçlarının eksiksiz bir şekilde karşılanması gerekiyordu. Bu da gösteriyor ki savaşlarda kontrol sadece komutanda değil. Bürokratik kadronun da ordunun ihtiyaçlarının karşılanması, birlik içerisinde olmalarının sağlanması ve savaş esnasında aldıkları kararlar ile savaşlarda oldukça etkili olduklarını göstermektedir”diye konuştu.


Prof. Dr. MURPHEY, Osmanlı ordusunun yaya ve süvari olarak ikiye ayrılmasının yanıltıcı taraflarına dikkat çekerek, 15.yüzyılda atlı sayısının yaya sayısından 4/1 oranında fazlayken, 17. Yüzyıla gelindiğinde yaya sayısının atlı sayısını 4/1 oranında geçtiğini ifade etti. Prof. Dr. MURPHEY, konuşmasını şöyle sürdürdü: 


“Osmanlı, modern döneme geçerkenyeni yöntem ve gelişmeleri yakından takip etmiş ancak yapısal anlamda bu değişim hızlı bir şekilde olmamıştır. Öyle ki savaşlarda tüfek kullanılmaya başlanmasına rağmen Osmanlı padişahları, portrelerini yaptırırken, güçlü ve kudretli oldukları mesajı vermek için kendilerini ok ve yay ile resmettirmişlerdir.”
Soru ve cevaplarla devam eden konferans, Prof. Dr. Yücel ÜNAL’ın, Prof. Dr. RhoadsMURPHEY ve IC Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep ÇEÇEN’eplaket vermesi ile sona erdi.

 

osmanli-tarihcisi-prof.-dr.-rhoads-murphey-agrida.jpgosmanli-tarihcisi-prof.-dr.-rhoads-murphey-agrida-001.jpgosmanli-tarihcisi-prof.-dr.-rhoads-murphey-agrida-002.jpgosmanli-tarihcisi-prof.-dr.-rhoads-murphey-agrida-003.jpgosmanli-tarihcisi-prof.-dr.-rhoads-murphey-agrida-004.jpgosmanli-tarihcisi-prof.-dr.-rhoads-murphey-agrida-005.jpg

 

 

 

Son Güncelleme: 14.05.2015 20:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.