18 Temmuz 2023 Salı 11:29
Sıddık Söyler yazdı 'Savcı Sayan'ın ardından'

Sıddık Söyler’in kaleminden ‘Savcı Sayan’ın ardından’

Ağrı Dağı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sıddık Söyler’in, ‘Savcı Sayan’ın ardından’ başlıklı yazısı. 

Savcı Sayan, 24 çocuklu ailenin 12. çocuğu olarak 1971 yılında Ağrı'nın Tutak ilçesinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğreniminin ardından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini bitirdi. Bir süre öğretmenlik de yapan Sayan, ulusal kanallarda yorumculuk yaptı. Bölgedeki töre cinayetleri üzerine yazdığı makaleler çeşitli gazetelerde yayınlandı. Sayan, ayrıca gençlik üzerine kitaplar yazdı.

2019 Türkiye yerel seçimlerinde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle AK Parti'den Ağrı belediye başkan adayı oldu.

31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinden HDP tarafından kale olarak görülen ve kesin kazanacak gözüyle bakılan Ağrı Belediye Başkanlığı seçiminde, AK Parti’den aday olan Savcı Sayan, yaptığı çalışmalar sonucunda Ağrı’da büyük bir zafer kazanarak Ağrı halkının verdiği oylar ile 8,559 oy, %18,5 fark atarak Ağrı Belediye Başkanı olarak seçilmiştir.

AK Parti (Savcı Sayan) 25.799 oy aldı. %55,6

HDP (Abdurrahman Doğar) 17.240 %37.1

Ağrı’da görev yaptığı süre içerisinde sadece Ağrı’nın Belediye Başkanı değildi ayrıca...

Bir ak sakallı (RUSİPİ), bir önder, aşiretler arasındaki kan davalarını çözmek, töre cinayetlerini engellemek, evli çiftlerin yuvalarının yıkılmasını önlemek, yeni evlenen gençlere maddi ve manevi olarak destek olmak, yaşlı, dul, yetim, kimsesizlerin kimsesi olma görevini de üstelendi.

Savcı Sayan, Belediye Başkanı olduğu ilk gün Türkiye tarihinde olmayan bir ilki yaparak makam odasının kapısını sökmüş ve belediye ye gelen her vatandaş başkan ile görüşme olanağını bulmuştur. Öz evlatları olarak Yaşlı dedeleri, nineleri, çocukları makam koltuğuna oturtup onlara kendi elleriyle ikramda bulunması Ağrılı insanların gönüllerinde yer edinmiştir.

Batı illerinde yaşayan işadamları ve Ağrılı dostları ile yaptığı diyaloglar neticesinde Ağrı’da 30-40 bine yakın maddi durumu olmayan ailelere yaptığı gıda, kömür, ev eşyası, bayram şekeri, ramazanda et, vb. gibi yardımları belediye personeli ile beraber kendi elleriyle ve kömür çuvallarını kendi sırtına alarak dağıtması, adliyede davası olan, hastanede hastası olan, faizcilere ve uyuşturucu baronlarına açtığı savaş Savcı Sayan’ı Ağrı’da kimsesizlerin kimsesi yapmıştır.

Ülkemizde yaşanan asrın felaketi Kahramanmaraş depremleri sürecinde Savcı Sayan, Ağrı Belediyesi personeli araç ve gereçlerini yanına alarak depremin ilk saatlerinde deprem bölgesine gitmesi ve Ağrı halkı adına yaptığı organizasyonlar, kurdurduğu çadır kenetler, topladığı yardımlar ile depremzede vatandaşlarımızın dertlerine bir nebze olsa da merhem olmaya çalışmıştır.

Savcı Sayan, Ulusal TV programlarında yaptığı konuşmaları, yerel medya mensupları ile yaptığı toplantılarda, Türkiye gündemini belirleyecek konuşmalar yapması Ağrı’yı hep gündemde tutmuştur.

Savcı Sayan, TV programlarında yaptığı açıklamalarında; Biz Kürt çocuklarının beyaz kefen giyip mezara girmesini değil, beyaz önlük giymesini ve doktor olmasını istiyoruz. Biz Kürt çocuklarının siyah elbise giyip hapishaneye girmesini değil, siyah cüppe giyip avukat olmalarını istiyoruz. Doğubayazıt Gürbulak Gümrüğü tam kapasiteli çalışırsa, İhtisas gümrükleri burada yapılırsa, Doğubayazıt’ın malı Mersin, İstanbul gibi yerlere gönderilmezse burada gümrüklemesi yapılırsa, günübirlikçilerin önündeki engeller kaldırılırsa Ağrı bir yıl içerisinde ihya olacaktır. Doğubayazıt Sarısu Açık Pazarının faaliyete geçmesi ve Doğubayazıt’ta bir Serbest Bölge kurulması için çalışmalar yapılması şart. Onun için ben diyorum ki Doğubayazıt kurtulursa Ağrı ili ve ilçeleri de kurtulacaktır. Tarihi ve doğa yerleri, Dağ turizmi, inanç turizmi Ahmedi Hani, balıklı göl, termal suları, meteor çukuru, buz mağaraları ve insan oğlunun hayata ikinci başlangıç yeri olan Nuh’un şehri ve Nuh’un gemisinin olduğu yer olmasına rağmen gelin görün ki Türkiye’nin en fakir ili maalesef Ağrı.

Covid19 pandemi süreci, Kahramanmaraş deprem süreci ve Ağrı’da kış şartları göz önüne alınırsa Savcı Sayan, toplamda 1,5 yıllık belediye çalışmaları çerçevesinde yaptığı çalışmalar, cumhuriyet tarihinden bugüne kadar Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve AK Parti Hükümetinin destekleriyle Ağrı iline en büyük yatırımları getirmiştir.  

“Ağrı’ya yapılanlar” 
Tekstil Kenet,

Adliye Sarayı,
TOKİ konutları,

Ahırlar projesi,
Ayakkabıcılar Sitesi,

Murat nehri projesi,
Ağrı Et Entegre Tesisi,

Modern taksi durakları,

Peyzaj ve yaya projeleri,

Millet bahçesi ve kafeler,

Hünerli eller çarşısını açtı.

Her mahallede mahalle evleri, 
AĞBİM evde bakım hizmetleri,

Her yıl kar ve buz festivali yaptı,

120 km’ye yakın altyapı kanalizasyon,

Yüzüncü Yıl mahallesi kentsel dönüşümü,

100 km’nin üzerinde su şebekesi yenilenmesi,

Türkiye’nin en ucuz ekmeği Ağrı’da sattırmıştı.  

Taşlıçay deresi ıslahı projesi devam etmektedir.

5 yılda 750 bin koyun projesi ile çiftçilere destek,

Evi olmayan yaşlı ve ihtiyaç sahibi ailelere ev yapması, 
Dengbej kültürünü yaymak için buluşmalar düzenledi.      

Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük Asfalt Plenti Tesisi,
Belediyede kiralık araç bırakmadı, belediyeye 150 araç kazandırdı.

Üniversiteye girmeye hak kazanan öğrencilerin kayıt paralarını karşıladı. 
220 km asfalt yapılmış, Ağrı’da kaldırımlar renkli asfaltlar ile kaplanmıştır.  

Türkiye’nin en ucuz suyu m3 ‘ü 1 TL karşılığında Ağrı Belediyesi tarafından halka verilmişti.

Çöp atıklarını ekonomiye kazandırma amacı ile 10400 hanenin enerji akımını buradan karşılanması, 
Ramazan ayında ihtiyaç sahibi ailelere gıda, ekmek, giyim ve günde 2 kg et dağıtması, 
100 araç filosu ile öğrenci tarifesi 25 Kuruş, Hastabüs tarifesi 1 TL, Tam bilet tarifesi 1,5 TL ile Türkiye’nin en ucuz ulaşımı Ağrı ilin de sağlamıştı.  
Çöp toplama işi daha önce belediye dışında yapılıyordu. Belediye de kendi araç filosunu yenileyerek belediyeyi milyon TL kara geçirdi.

Projelerini yaptırdığı ve hayat koymak için Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sırasında sunduğu Ağrı Dağı Projesi;
Ağrı, Kars, Erzurum ve Ardahan üzerinde tren hattının kurulması, Ağrı Dağına teleferik hattının döşenmesi, kayak merkezinin yapılması, 4200 metresinde büyük dev Nuh’un gemisi içerisinde ünlü markaların yapacakları restoranlar ve dağ evlerinin yapılması, helikopter pistleri, Ağrı’ya Nuh’un Müzesinin yapılması için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a gerekli bilgileri ve projeleri ilettiği ve şu an bu projeler üzerinde yetkililerin çalışmalar yapmaktadır.

Savcı Sayan, seçim sürecinde Ağrı halkına verdiği vaatlerin ve yapacağı hizmetlerin %80’nine yakınını hayata geçirdi.

Evet; Gelenek ve göreneklerine bağlı, güzel kalpli, yufka yürekli, sözünün eri, cömert, tuttuğunu koparan, Ağrı’nın yiğit evladı, Ağrı’nın makus talihini, geri kalmışlığını yıllarca TV programlarında, siyaset arenasında ve hayatın her sahnesinde dile getirerek neşter vurmaya ve çare armaya çalıştın. Ağrı’nın derdi ile dertlendin. Ağrı’yı tozdan çamurdan kurtardın. Yaptırdığın projeler ve Ağrı’ya getirdiğin hizmetlerle Başkan Sayan, Ağrı’nın tarihinde yerinizi aldınız.

Kimsesizlerin Kimsesi (Kesın Bı Kesa) Ağrı halkı sizi hiçbir zaman unutmayacaktır.

Sıddık Söyler

Ağrı Dağı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı

Son Güncelleme: 18.07.2023 11:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.