21 Haziran 2018 Perşembe 00:43
Ağrı 2018 Merkez ve İlçeleri Seçim Sonuçları ve oy oranları

Ağrı seçim sonuçları 2018, Cumhurbaşkanlığı seçimleri Ağrı oy oranları

Ağrı 24 Haziran seçim sonuçları, AK Parti CHP MHP HDP İYİ Parti Ağrı sonuçları

Türkiye 24 Haziran 2018 Pazar günü cumhurbaşkanı ve 27. Dönem milletvekillerini seçmek için sandık başına gitmeye hazırlanıyor. 24 Haziran seçim sonuçlarını 289 bin 454 seçmenin bulunduğu Ağrı merakla bekliyor. Ağrı 24 Haziran seçim sonuçları AK Parti MHP Cumhur İttifakı CHP İYİ Parti Saadet Millet İttifakı HDP Ağrı oy oranlarını 24 Haziran günü sitemizde bulabilirsiniz.

Ağrı seçim sonuçları ve oy oranlarını sayfamızdan görebilirsiniz. 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem milletvekili genel seçimleri sonuçları heyecanla bekleniyor. Ağrı'da oy kullanacak yaklaşık 220 bin seçmen sitemizden milletvekili dağılımlarını, partilerin kaç milletvekili çıkardığını ve detaylı seçim sonuçlarını öğrenebilirler. YSK tarafından Ağrı seçim sonuçları gelmeye başladığı anda karar.com'dan sizlere aktaracağız. AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi arasından hangi partinin önde olduğunu ve son dakika gelişmeleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Ağrı seçim sonuçlarını 24 Haziran Pazar günü ilk oylar gelmeye başladığı dakikadan itibaren haberimizden görebilirsiniz. Türkiye'de hayatın duracağı 24 Haziran seçimlerinde Ağrı seçim sonuçlarının ne olacağı, partilerin kaç milletvekili çıkaracağı ve oy oranları merak edilmeye başlandı. 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem milletvekili genel seçimlerinde ilk kez seçim ittifakı sistemi uygulanacak. Bu kapsamda Ağrı seçim sonuçlarının ne olacağı merakla bekleniyor. 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde HDP Ağrı'da yüzde 68,1 oy, AK Parti yüzde 26,9 oy almıştı. 

AĞRI SEÇİM SONUÇLARI

Ağrı Seçim 2018 sonuçları her ilde olduğu gibi merakla bekleniyor. 24 Haziran akşamı ilk oylar sayılmaya başladığı anda karar.com'dan sizlere aktaracağız. Ağrı'dan son dakika gelişmelerini, seçim sonuçlarını, oy oranlarını ve milletvekili dağılımlarını sayfamızdan görebilirsiniz. 

AĞRI SEÇİM SONUÇLARI NE OLUR?

1 Kasım 2015 genel seçimleri öncesinde yapılan 7 Haziran 2015 seçimlerinde bölgede Ak Parti %15,83 , Cumhuriyet Halk Partisi %1,02 , Milliyetçi Hareket Partisi %2,57 ve Halkların Demokratik Partisi %78,22 oy oranları ile Ağrı ilinde en çok oy oranına sahip partiler olmuştu. Geçtiğimiz seçimler göz önüne alındığında 24 Haziran 2018 seçimlerinde de benzer bir tablo ortaya çıkması mümkün.

AĞRI MİLLETVEKİLİ SEÇİLENLER

Ağrı'da 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde HDP 3, AK Parti 1 milletvekili çıkarmıştı. 

AĞRI MİLLETVEKİLİ ADAYLARI 2018

Partilerin Ağrı'dan aday gösterdiği milletvekilleri isimlerini sayfamızda sizlerle paylaşıyoruz. 

AĞRI AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Ekrem Çelebi
Abbas Aydın
Dilan Özmen Özgün
Erhan Tenekeci

 AĞRI CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Kemalettin Koçak
Muhammed Aslan
Mehmet Sıddık Yel
Murat Yıldırım

AĞRI MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Aydın Şimşek
Rahmi Duru
Servet Al
Reyhan Doğancı

AĞRI İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Bedri Yavuz Hatunoğlu
Adem Kılıç
Mustafa Yaşar

AĞRI SAADET PARTİSİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Mehmet Ziyattin Tokar

AĞRI HÜR DAVA PARTİSİ

Şaban Gökhan 

Burhan ASLAN 

Doğan ÖZMEN
 

İLÇE İLÇE AĞRI SEÇİM SONUÇLARI 2018

Ağrı ilinin merkez dahil 8 ilçesinin seim sonuçlarını 24 Haziran akşamı sayfamızdan görebilirsiniz. Ağrı ilçe seçim sonuçlarını aşağıdaki linklerden öğrenebilirsiniz.

Ağrı merkez seçim sonuçları
Diyadin seçim sonuçları
Doğubayazıt seçim sonuçları
Eleşkirt seçim sonuçları
Hamur seçim sonuçları
Patnos seçim sonuçları
Taşlıçay seçim sonuçları
Tutak seçim sonuçları

AĞRI COĞRAFİ KONUMU VE ÖZELLİKLERİ

Genel Bilgiler

Yüzölçümü: 11.470 km² 
Nüfusu: 528.744 (2000) 
Nüfus Yoğunluğu: 46 
Şehir Nüfusu: 252.309 (2000) 
Köy Nüfusu: 276.435 (2000) 
Yıllık Nüfus Artış Hızı: %19,03
Yıllık Şehir Nüfus Artış Hızı: %46,31
Yıllık Köy Nüfus Artış Hızı: %-0,68 
İl Trafik No: 04 
İl Telefon Kodu: 472 

Ağrı İli; ülkemizin doğusunda Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Murat-Van Bölümü sınırları içinde yer almakta olup morfolojik açıdan bir akarsu havzası özelliği göstermektedir. Matematik konum olarak yaklaşık 38˚ 59’ - 40˚ 02’ kuzey paralelleri ile 42˚ 15’ - 44˚ 36’ doğu meridyenleri arasında yer alan ilin yüzölçümü 11.099 km²’yi bulmaktadır. Ağrı İli bu yüzölçümü ile ülkemiz topraklarının yaklaşık % 1,4’lük bölümünü kaplamakta olup, yüzölçümü büyüklüğü bakımından Türkiye’de 26. sırada yer almaktadır. Ağrı İli 2016 yılı ADNKS sonuçlarına göre 542. 255 nüfusa sahip olup, nüfus bakımından da Türkiye’deki 81 il içinde 39. sırada yer almaktadır

Anadolu’nun şekillenmesinde etkili olan orojenik ve epirojenik hareketler Ağrı İli’nin tektonik özelliklerini belirlemiştir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Murat-Van Bölümü’nde yer alan Ağrı ili, Alp Orojenik Kuşağı’nın içinde kalmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nin Karasu-Aras dağları ile Van Gölü arasında kalan bölümü genellikle geniş platolardan oluşmakta ve bu platolar üzerinde de belirli hatlar boyunca, Doğu Anadolu’nun genç ve önemli volkan konileri sıralanmaktadır. Ağrı İli belirtilen konumda olup, doğal ünitelerle kuşatılmış bir hidrografik havza niteliği taşımaktadır.

Ağrı ilinin jeolojik evriminde özet olarak dört dönemden söz edilebilir. Bölgenin en yaşlı birimlerini muhtemelen paleozoik yaşlı kaya toplulukları oluşturmaktadır. Ağrı İlinde ikinci tektonik dönemi oluşturan Kretasede, ofiyolitli melanj oluşmuştur. Metamorfitlerin üstünde tektonik olarak yer alan bazik ve ultrabazik kayaları da kapsayan kumtaşı, kireçtaşı, tüf ve kireçtaşı bloklarından meydana gelmiştir.

Ağrı ilinin ana topoğrafik şekillerini dağlar, bunlar arasında yer alan vadiler, tepelik alanlar, aşınım yüzeyleri ve ova düzlükleri oluşturmaktadır. İl toprakları doğudan İran İslam Cumhuriyeti (Maku İli, Bazargan İlçesi), batıdan Erzurum İli, kuzeyden Kars ve Iğdır illeri, güneyden Bitlis ve Van illeri, güneybatıdan ise Muş İli ile çevrilidir.

Ülkemizin en doğusunda yer alan il toprakları doğuda Küçük Ağrı Dağı’nın doğu etekleri, batıda Saç Dağı Geçidi, kuzeyde Aras Güneyi Dağları, güneyde ise Süphan Dağı kuzey etekleri doğal sınırıyla çevrilidir. Büyük kesimini dağların kapladığı ve ortalama yükseltinin 2000 m’ye ulaştığı düzlük alanlar, ilin kuzeyinde doğu - batı doğrultusunda Eleşkirt’ten Türkiye - İran İslam Cumhuriyeti sınırına kadar devam eder. Bunun yanı sıra ilin en büyük akarsuyu olan Murat Nehri’ne paralel olarak da kuzey - güney doğrultusunda iki büyük ova (Tutak ve Patnos ovaları) yer almaktadır.

Ağrı ilinde, planeter ve coğrafî faktörlere bağlı olarak Doğu Anadolu’nun karasal iklimi etkili olmaktadır. Ağrı’da uzun dönem rasat yapan (1960-2012) meteoroloji istasyonları (Ağrı, Doğubayazıt ve Patnos) verilerine göre ilin yıllık ortalama sıcaklıkları 6, 2˚C ile 9, 2˚C arasında değişmektedir. Ağrı’da sıcaklık değeri Ağustos ayında 39, 9 ˚C’ye yükselebilmekte ve Ocak ayında ise –45, 6˚C’ye kadar inebilmektedir. Donlu günler sayısı ise 160,7 günü bulmaktadır.

Yağış özellikleri incelendiğinde ise uzunca bir dönemin rasat sonuçlarına göre Ağrı’nın yıllık ortalama yağış miktarı 521,8 mm, Doğubayazıt’ın 333,2 mm ve Patnos’un da 468,3 mm olarak tespit edilmiştir. Doğu Anadolu Bölgesinde bu değer ortalama 577,2 mm, ülkemiz genelinde ise 643 mm civarındadır. Bölge ve ülke ortalamasının altında yağış kaydedilen Ağrı ilinin yağış özellikleri üzerinde yükselti ve topoğrafya şartlarının etkili olduğu anlaşılmaktadır. Kar yağışlı günler sayısının 44,8 günü bulduğu sahada, kar örtüsü ortalama 116,8 gün boyunca yerde kalmaktadır.

Ağrı Kenti’nin sosyoekonomik gelişmişliği üzerinde doğal çevre şartlarının önemli etkileri gözlenmektedir. Ağrı, ülkemizde karasal iklimin en sert yaşandığı yerlerden biridir. Dolayısıyla yörede iklimin beşeri ve ekonomik faaliyetler üzerindeki şekillendirici etkisi son derece fazladır.

İdari olarak Merkez İlçe haricinde yedi ilçenin (Eleşkirt, Hamur, Tutak, Patnos, Doğubayazıt, Diyadin ve Taşlıçay) yer aldığı ilde 562 köy ve 12 belediye örgütlü (biri Ağrı Merkez İlçe, yedisi ilçe merkezlerinde, 4’ü de beldeler olmak üzere) yerleşme bulunmaktadır.

Özel konum itibariyle Doğu Karadeniz kıyılarının en önemli limanına sahip olan Trabzon’u Erzurum üzerinden Tebriz’e bağlayan ticaret yolu güzergâhında yer alan il toprakları, Türkiye’den İran’a devam eden yol üzerindeki son durağı teşkil eder. Bu son durağı Türkiye’nin doğudaki en önemli kara sınır kapısı olan Gürbulak Sınır Kapısı oluşturmaktadır.

Coğrafyası: Ağrı, kuzeyden Kars ve Iğdır, Batıdan Erzurum ve Muş güneyden Bitlis ve Van, doğudan İran sınırı ile çevrilidir.

Ağrı' da mevcut toprağın büyük kısmını dalgalı, yüksek dağlık arazi meydana getirir. Ağrı ilinde dağlar sıralar halindedir.

İklimi: Ağrı' da bitki örtüsü olarak zengin otsu bitki türleri egemendir. İlkbaharda canlanan otlar, sonbaharda havaların soğumasıyla tükenir. Kışları soğuk ve sert yazları kurak ve sıcaktır.

Tarihçesi: Ağrı ilinin tarihi, Paleolitik Çağ’a kadar uzanmaktadır. Daha geç dönemlerde bu bölge ile Mezopotamya arasında kültürel ilişkiler olduğunu gösteren Tunç Çağı araç gereçleri bulunmuştur. Ağrı ve çevresine yerleşen en eski topluluklardan biri Hurrilerdir.

M.Ö. 14. yüzyılda Hititlerin Doğu Anadolu Bölgesi’ ndeki etkinliklerini yitirmeleriyle ortaya çıkan Hurrilerden sonra yöre Urartu, Pers, Makedon, Roma ve Bizans hâkimiyetine girmiştir. M.S. 7. yy. ortalarında Arapların eline geçen ve stratejik konumu nedeniyle istilalara uğrayan Ağrı’ yı 11. yüzyılda Selçuklular egemenlikleri altına almışlardır. Selçukluların aralıklarla süren egemenlikleri Moğol akınlarıyla son bulmuştur. Sonradan İlhanlılar, Celayirliler, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girmiştir. I. Dünya Savaşı’ nda Ruslar tarafından işgal edilen bölge, 1921 yılında yapılan Kars Antlaşması ile Türkiye’ ye iade edilmiştir.

Ne Yenir: Ağrı yöresinde hayvancılığın büyük çapta olması nedeniyle hayvan ürünleri büyük miktarda kullanılmaktadır. Ağrı zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Saç kavurma en meşhur yemeğidir. Gosteberg buğulama, Abdigör köftesi, Hengel, haşıl, erişte, kuymak, kete, bişi, erdek, hasude, bulgur pilavı, yalancı köfte, ekmek aşı, lalanga, ayran aşı, halise, çiriş ketesi, murtuğa ve ağızyakan ve deveci çorbası gibi yöreye özgü yemekleri vardır.

Ne Alınır: Ağrı’ da küçükbaş hayvancılığın fazla yapılması nedeniyle halıcılık en önemli el sanatıdır. Bunun yanında kilim, kazak, keçe ve çorap gibi el sanatları da vardır.

Son Güncelleme: 21.06.2018 01:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.