29 Aralık 2020 Salı 23:13

Asgari ücret artışı bekleneni karşılamadı

Asgari ücrete yapılan zammın hayat pahalılığı karşısında yetersiz olduğunu savunanlar kadar, ülke şartlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini de savunan halk, asgari ücretlilerden vergi alınmamasının daha makul bir tablo ortaya çıkaracağını belitti.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartların göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydeden Ayhan Yıldırım, zamların ve vergilerin işverene yükletilmesinin de adaletsizlik olduğunu belirtti.

"Zam yapıldıkça fabrikalar işçi çıkarmak zorunda kalıyor"

"Asgari ücrete günümüz şartlarında 2 bin 825 TL yapılmış olmasını az buluyorum, ama ülke şartları da belli bunu da göz önünde bulundurmak lazım." diyen Ayhan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

Gönül ister ki asgari ücret 3 bin TL'nin de üzerinde olsun ama şu durumu da göz ardı etmemek lazım, asgari ücrete zam yapıldığında işletmeler ve fabrikalar girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeni ile işçi çıkarmak zorunda kalıyor, çünkü gideri karşılayamıyor. İşçi çıkarıldığı zaman işsizlik artıyor, ondan dolayı bu şartlarda bu zammın yapılmış olması idealdir. Devletin bu konuda yapması gereken asgari ücretliden vergi almaması, böylesi daha güzel olurdu.

Mehmet Selim Doğan ise asgari ücretteki artış hakkında şunları söyledi:

Ülkenin ekonomik şartları çok iyi değil, mide bulandırıcı bir zam bekliyordum ki oda oldu. Takip edip ne kadar olmuş diye açıp incelemedim bile. Geçen yıl 5 TL'ye aldığımız ürün bu yıl 10 TL. Neden asgari ücrete de ona göre bir zam yapılmıyor ki. Her şeye yüzde yüze varan zamlar yapılınca asgari ücrete istenilen zam yapılmadı maalesef.
Tekin Aras, "Asgari ücretin 2 bin 825 TL olmasını olumlu buluyorum. Bu maaşla geçimini rahatlıkla yapabilen var, yapamayan da var. Bekar için uygun bir maaş ama evli bir asgari ücretli için bazen yeterli olmayabiliyor." dedi.

"Her şeye zam geldiği sürece bu ücret yetmez asla"

2 bin 825 TL'nin giderler karşısında yeterli olamadığını kaydeden Serhat Oğur, "2 bin 825 TL kime yetecek ki, nüfusu kalabalık olan aileler var, bu 2 bin 825 TL'yi kiraya mı, ev masrafına mı, faturalara mı verecek? Yetmez ki. Her şeye zam geldiği sürece bu ücret yetmez asla. Kişi var emeklidir geçinemiyor, asgari ücrete zam yapılıyorsa ürünlere yapılan zamlar göz önünde bulundurulmalı. Eğer bu kadar düşük miktarda asgari ücrete zam yapılıyorsa, ürünlere fahiş fiyatta zam yapılmamalı o zaman. Kış mevsimindeyiz doğalgaz faturası yüksek geliyor, kişi 800 TL doğalgaza verecek, bin TL kiraya, geriye kalan bin TL, ne yapacak bu parayla." ifadelerini kullandı. 
 

Son Güncelleme: 30.12.2020 07:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
SALİH 2020-12-30 13:21:24

Sanki ağrıda her çalışan asgari ücret kadar maaş alabiliyorda birde yakınmışlar. Vala kardeş Ağrıdaki kurumsal firmalar hariç ki bu da çalışanların toplam yüzde 10u etmez diğer işyerlerinin hepsi, yani market-lokanta-kafe-mağaza-berber-sanayi-fırın-herneyse hepsi en fazla çalışana ayda 1000-1500tl maaş veriyor
sigorta migortada yok. sen önce asgari ücret kadar maaş verecek yer bul sonra konuş.. iş olsun diye boş konuşan çok...