06 Ekim 2018 Cumartesi 15:04
Ağrı'da "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" Konferansı

Ağrı İl Müftülüğü 1-7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla 'Din Hizmetine Adanmış Ömürler' temalı konferans düzenledi.

Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen programa, Ağrı Valisi Süleyman Elban, İl Müftüsü Tandoğan Topçu, emekli müftü Ahmet Akgül, vali yardımcıları, kamu kurum müdürleri, ve din görevlileri katıldı. İstiklal Marşı ile başlayan program Kur'an-ı Kerim tilavetinin okunması ile devam etti.

İl Müftüsü Tandoğan Topçu günün anlam ve önemini belirten açılış konuşmasında: "Her yılın ekim ayının başını Diyanet İşleri Başkanlığımızca, 1-7 Ekim tarihlerini "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" olarak kutlamaktadır, kutlamaktayız. Tabi ki bunun tarihi süreci içerisinde değerlendirdiğimiz zaman ilk defa 1986 tarihinde "Camiler Haftası" olarak kutlandı daha sonra 2003 tarihinden itibaren din görevlileri de buna eklendi. Camiler ve Din Görevlileri haftası olarak kutlanageldi."

Bu yıl kutlanan Camiler ve Din Görevlileri haftası'nın konusunun "Camiler ve Din Hizmetine Adanmış Ömürler" olduğunu vurgulayan Topçu: "2003'ten günümüze kadar her yıl kutlanan ve her yıl farklı bir teması olan Camiler ve Din Görevlileri haftasının bu yıl ki teması Camiler ve Din Hizmetine Adanmış ömürler oldu."

Konuşmasının devamında İl Müftüsü Tandoğan Topçu:

"Tabi ki ben konuşmamı çok uzatmayacağım ancak hepimizde biliyoruz ki 5 vakit namazımızda Kabêtullâh'a yöneliyoruz. Kabêtullâh yeryüzünde bulunan bütün mescitleri şubesi konumundadır, şubesidir ve Din hizmetinide en güzel bir şekilde icra edenler çeşitli sıkıntılara katlanarak Peygamberler olmuştur. Hz. Adem (a.s.)'den Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.)'ya kadar gelip geçmiş peygamberler ondan sonra işte Hulefay-ı Raşidin, Abbasiler, Emeviler, Selçuklular, Osmanlılar diye devam edegelmiştir. Bugün de elhamdülillah Diyanet İşleri Başkanlığı'mız olarak Türkiye'de ve diğer yerlerde, diğer bölgelerde Din hizmetini en güzel bir şekilde en güzel bir şekilde imkanlar ölçüsünde yerine getirmeye çalışıyoruz. Ben tekraren bu konferansımıza bu haftamıza hoş geldiniz sefalar getirdiniz şeref verdiniz daha nice programlarda bir arada bulunmak üzere diyorum, teşekkür ediyorum. Aynı zamanda sayın valimize iştiraklerinden dolayı, sayın konuşmacı hocamıza ve vali yardımcılarımıza ayırca bütün protokole tekraren hoş geldiniz diyorum, sefalar getirdiniz diyorum. Sağ olun var olun." dedi.

Programın devamında konuşan Ağrı Valisi Süleyman Elban, din görevlilerinin 1-7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nı kutladı.

Cami ve mescitlerin İslam dinindeki önemine değinen Vali Elban, bu hafta dolayısıyla cami ve din görevlilerinin konumunu sorgulamamız ve doğru bir düzleme oturtmamızı hatırlattığını söyledi.

Hz. Muhammed'in hicret döneminde yaptığı ilk işin Medine'de mescit inşa etmek olduğunu hatırlatan Elban, bunun tesadüfi bir karar olmadığını vurguladı. Bu hafta dolayısıyla bir şeyin farkına varmamız gerektiğinin altını çizen Vali Elban, "Camiler bizim için sadece Cuma namazı ve yılda iki defa bayram namazının kılındığı yerler değildir. Bizim inancımızda cami böyle bir şey değildir. İkincisi önder konumunda olan imamlarda yine aynı şekilde sınırlı zamanlarda çok süratli bir şekilde kısa bir görev icra edip onlarda kapısını kilitleyip terk ettikleri bir yerde günün 5 vaktinde 5-10 dakika görev icra eden insanlar değildir" ifadelerini kullandı.

Camiyi hayatın merkezine oturtmamız gerektiğini dile getiren Vali Elban, "Hem din grevlilerimiz hem bizler camiye yeterince hizmet eder ve hayatın merkezine getirirsek hayatın merkezine gelince de din görevlisi olan arkadaşlarımızda tıpkı asrı saadette olduğu gibi. Onlarda camiyi sürekli yaşanan yaşatılan herkesin her an orada olabildiği düğününü de orada yapıyor, eğitimini de orada yapıyor, insanların derdine çareyi de orada buluyor. Uzlaşmada orada yapılıyor, davada orada temizleniyor, her şey orada icra ediliyor. Demek ki biz sadece günün çok sınırlı bir zamanında çok süratli bir ibadet yapılıp tekrar kaçılan bir yer olmadığı orada görev yapan imamlarımızın da sadece namaz ibadeti ile görevli olmadığı algısını biz hayatımıza yerleştirirsek herhalde din anlayışımızda doğru biz düzelme oturur. Ben Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu haftayı özellikle böyle seçmesini kendi adıma böyle okuyorum. Asrı saadet ile bugün arasında kıyaslama yaparak da öyle olması gerektiği gibi düşünüyorum. Tabi ben bu işin uzmanı değilim" şeklinde konuştu.

Vali Elban, konuşmalarının ardından çeşitli camilerde gönüllü olarak çalışan din görevlilerine plaket takdiminde bulundu. Program emekli müftü Ahmet Akgül tarafından verilen çeşitli konuları kapsayan konferansın ardından sona erdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.