06 Ekim 2019 Pazar 11:21
Ağrı'da Dünya Emzirme Günü

1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası'nda uzmanlar, bu haftanın amacının bireyleri bilinçlendirmek ve anne sütünün önemi ön plana çekmek için bir dizi etkinlik düzenliyor.

Ağrı’da özel bir hastanede diyetisyen olan Emine Balkis, emzirme döneminin çok önemli olduğunu belirterek bu dönemde annelerin dikkat etmesi gereken 5 temel kuralının olduğunu söyledi.

“Omega3 bebeğin zihinsel gelişimi için önemli”

Balkis, “Dünya Emzirme Haftası önemine binaen ve emzirmede beslenmeyi anlatacağım. Anneler, 9 aylık doğum sürecini ve hamileliği geride bırakarak bebekleri için çok önemli ve özel olan emzirme dönemine giriyorlar. Emzirme döneminde dikkat etmeleri gereken 5 temel kural vardır. Öncelikle vücudun su dengesi ve bebeğin sütten yeterince yararlanabilmesi için günde en az 10-12 bardak su içmeleri gerekir.

Her gün mutlaka iyi demir kaynaklarından ve protein kaynaklarından; et, süt, yumurtadan istifade etmeliler. Haftada 2 defa mutlaka balık tüketimine özen göstermeliler. Çünkü içerisindeki omega3 bebeğin zihinsel gelişimi için önemlidir.” dedi.

Emzirme döneminde yapılması gerekenler

Annelerin yiyeceklerine dikkat etmesi gerektiğini belirten Balkis, “Emzirme döneminde annelerin yapmaması gerekenlere gelirsek; çok fazla çay, kahve içerisindeki kafeinden dolayı bebekte hiperaktiviteye neden olabileceğinden dolayı 5 fincandan fazla tüketmemek gerekir. Lahana, karnabahar gibi sebzeler hem kendilerinde hem de bebeklerde gaz yapacağı için bu sebzelerden bir miktar uzak durmaları iyi olacaktır. Soğan sarımsak gibi içinde uçucu asitlerin bulunduğu, emzirme döneminde sütte koku yapabilecek gıdalardan da çok fazla tüketmemeleri gerekmektedir. Emzirme döneminde anne çok fazla enerji harcadığı için iyi beslenmelidir ama her istediğinde yememelidir. Dikkat etmesi gereken, dışarıda satılan hazır gıdalardan, şekerli içeceklerden uzak durması onun yerine ev yapımı kompostolar ve limonatalar tercih edebilir. Süt artırımı için kalsiyum çok önemlidir. Kalsiyum dengesi için günde 2 su bardağı kadar süt, yoğurt, ayran gibi gıdalarda tüketebilirler.” şeklinde konuştu.

Ağrı’da özel bir hastanede çocuk uzmanı olarak görev yapan Doktor Can Ebiri ise bebek için ilk 6 ayın çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

İlk 6 ay bebeklere anne sütü dışında bir şey verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Ebiri, “Anne sütü ilk 6 aylık bebeklere öneriyoruz. Her çocuğun kendi annesinin sütü kendisine faydalı olandır. Çocuk doğduktan hemen sonra hiç vakit kaybetmeden dakikalar içerisinde annesine emzirtilmelidir. Ve ilk 6 ay boyunca anne sütü dışında bebeğe herhangi bir şey verilmemesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.