15 Aralık 2018 Cumartesi 14:59

Özel Haber / agridahaber.com

Ağrı Merkez'e bağlı Doğutepe köyü sakinlerinden İsmail Hakkı Adıyaman ve Muzaffer Akboğa kış mevsiminde köyde yaşamın zorluklarını anlattı.

Agridahaber.com'a köyde yaşamın zorluklarından bahseden İsmail Hakkı Adıyaman, samanları uzakta olan köylü vatandaşların, hayvanlarına ne zorluklarla baktıklarını dile getirdi.

Ağrı'da kar yağışının etkili olduğu günden itibaren zorlukların başladığı köylerde yaşam şehir merkezinden oldukça zor görünüyor.

Hayvancılıkla geçim yapan köy sakinlerinin kar yağdıktan sonra hayvanlarına bakmak için ot ve samanlarını tamamen kapatmaları gerekiyor. Kapattıktan sonra günden güne açarak torbalara konulup tekrar kapatılıyor.

Şehir merkezinde okuyan öğrenciler, gündelik git-gel yaparak okumak için zorlu bir mücadele veriyor.

Bu mücadelenin içinden olan İsmail Hakkı Adıyaman köyde yaşamın zorluğunu şöyle dile getirdi: "Kış mevsimi, yaz mevsimi gibi zor değil. Yaz mevsimi bizler için çok güzel. Gündelik olarak sabah erkenden kalkıyoruz. Kar yağmışsa öncelikle evin etrafını temizliyoruz. Hemen ardından hayvanların içine girip gerekli temziliklerini yapıp yemlerini veriyoruz. Öğlen vakti gelene kadar işlerimizin hazırlıklarını yapıyoruz. Tekrardan akşama kadar hayvanların içinde oluyoruz. Akşam eğer işimiz erken biterse köyün merkezine gidiyoruz, arkadaşlarla kahvede oturup vakit geçiriyoruz. Kış mevsimi yaza göre daha zor. Mesela ulaşım, kar yağdıktan sonra yollarımız kapanıyor. Taşımalı eğitim burada olduğu için yollarımızı açıyorlar. Elektrikler bazen gidiyorr Gittiği zaman 1 gün boyunca gelmiyor. Yazın gitmiyordu elektrik ama kışın gidiyor. Bu akşam fırtına vardı elektriklerimiz gitti. Sabaha kadar elektrik yoktu. Elektrikler yüzünden geç kalktım. Kısacası sosyal hayat yazın gibi kolay olmuyor bu mevsimde." dedi.

Köyde, kış mevsiminde yaşamın zorluğunu yine agridahaber.com muhabirlerine aktaran köyün farklı bir sakini Muzaffer Akboğa yaşadıklarını şöyle aktardı: "Köyde kışın yaşamın zorluğu hava şartlarına bağlı. Hava şartları iyi olduğu zaman günlerimiz ve çalışmalaırımz kolay ve güzel geçiyor. Fakat hava şartları kötü olduğu takdirde işlerimiz çok zorlaşıyor. Kar yağışından dolayı yollarımız kapanıyor ama hemen açıyorlar. Çünkü taşımalı eğitim sistemi var, Liseli öğrenciler şehire gidiyorlar, ortaokul öğrencileri köyün merkezine gidiyor. Bzilerde burada hayvanlarımıza bakıyoruz. Samanımız, otumuz olursa hayvancılık iyi gider, fakat olmazsa hayvancılık işleri çok ağırlaşıyor. Tabi bizde ona göre kendimizi ayarlıyoruz." dedi.

Haber: Osman KAYHAN

KÖYÜN ZORLU YAŞAMINDAN KARELER:

Son Güncelleme: 04.02.2020 17:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.