12 Aralık 2020 Cumartesi 20:53
Ağrı'da Kuraklığın Son Bulması İçin Dua Edildi

Kuraklığın son bulması için eller semaya kalktı

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alınan kararla bugün bütün camilerde suyun israf edilmemesi üzerine hutbe verilirken, cumanın farzından sonra ise eller semaya açılarak kuraklığın son bulması, bereketin yaşanması için dua edildi.

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Ağrı'da da tüm camilerde bereketin yaşanması, kuraklığın son bulması için eller semaya kaldırıldı.

Dua öncesi hutbe irad eden Ulu Camii İmam Hatibi Yılmaz Erdem, su kullanımında israfın önüne geçilmesi gerektiğine işaret etti.

Suyun hayatın kaynağı olduğuna dikkat çeken Erdem, hutbesinde, "Muhterem Müslümanlar! Rabbimizin bizlere bahşettiği en kıymetli nimetlerden biri sudur. Kur’ân-ı Kerîm’in ifadesiyle, "Canlı olan her varlık sudan yaratılmıştır" ve suya bağımlı bir ömür sürmektedir. Su, hayatımızın kaynağı, toprağımızın bereketidir. Bedenimize sıhhat ve temizlik, çevremize rahmet ve güzellik su ile gelir." ifadelerine yer verdi.

Yılmaz Erdem, "Değerli Müminler! Aziz dinimiz İslam, suyu ölçülü kullanmayı ve israf etmemeyi emreder. Nitekim Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi Vesellem), bir sahabenin abdest alırken fazla su kullandığını görünce, 'Bu ne israf!' diyerek onu ikaz etmiştir. Sahabenin, 'Abdestte de israf olur mu?' sorusu üzerine 'Evet, akan bir nehirde (abdest alıyor) olsan bile!' diye cevap vermiştir. Peygamberimizin bu uyarısı, suyun ibadet maksadıyla bile olsa asla israf edilmemesi gereken nadide bir nimet olduğunu bize hatırlatmaktadır." şeklinde konuştu.

Hutbenin sonunda Erdem, "Kıymetli Müslümanlar Rabbimiz Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyurur: 'Biz gökten uygun bir ölçüde su indirir ve onu yeryüzünde tutarız. Kuşkusuz bizim onu tamamen gidermeye de gücümüz yeter.' Hepimiz biliyoruz ki, su gibi bir hazineye paha biçilemez. Suyumuz toprağın derinliklerine çekilip gitse, onu bize Rabbimizden başka hiç kimse geri getiremez. Bugün yeryüzünde bir damla berrak ve tatlı suyun hasretiyle yaşayan milyonlarca insan varken, bize düşen sonsuz şükretmektir. Bizi yediren, suya kandıran, ihtiyaçlarımızı gideren ve bizi barındıran Allah’a hamdolsun! Şükrümüzün gereği olarak, nimetin kıymetini bilelim, suyu kullanırken bilinçli davranalım. İhtiyacımızdan fazla su tüketerek geleceğimizi tehlikeye atmayalım. Diğer canlıların da hakkını ihlal ederek vebale girmeyelim." şeklinde konuştu.

Hutbeden sonra kılınan cuma namazının ardından eller semaya açılarak yapılan duaya tüm cemaat iştirak ederek 'amin' dedi. 


 

Son Güncelleme: 12.12.2020 18:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.