30 Nisan 2022 Cumartesi 02:09
Ağrı'da Tohum Dağıtım Töreni Yapıldı

Ağrı'da, tarım alanında yapılan destekler kapsamında “Sözleşmeli Tarım Lansmanı ve Tohum Dağıtım Töreni” düzenlendi.

Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen Sözleşmeli Tarım Lansmanı ve Tohum Dağıtım Töreni, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tarım ve hayvancılık sektöründe kentte yürütülen projelerin tanıtıldığı sinevizyon gösterisi ve sözleşmeli üretim modeli sunumu ile sürdü. Ardından Ağrı Valiliği tarafından hayata geçirilen, Özel İdaresi tarafından finanse edilen, yüzde 80 hibe ile çiftçilerin desteklendiği Danelik Mısır Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi ve Silajlık Mısır Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından finanse edilen yüzde 75 hibe ile çiftçilerin desteklendiği Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi hakkında sunum yapıldı. Yapılan sunumun ardından tohumlar temsili olarak çiftçilere takdim edildi.

Tohum dağıtımının ardından, üreticilerin doğru ve bilinçli tarım uygulamaları yapmalarını, üretmiş oldukları ürünlerin kalitesini artırarak yüksek verim elde etmelerini, gelirlerinin artırılması suretiyle sürdürülebilir ekonomik büyüklüğe ulaşmalarını sağlamak üzere kentte uygulanmaya başlanacak olan sözleşmeli tarım için imzalar atıldı.

Valilik tarafından hayata geçirilerek İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen Silajlık Mısır Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 2021 yılında 226 çiftçiye silajlık mısır yetiştiriciliği desteği sağlanarak, 2022 yılında ise 250 çiftçinin daha proje kapsamında desteklenerek elde edilecek olan 25 bin ton silajlık mısırın ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Danelik Mısır Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında ise 100 çiftçiye danelik mısır yetiştiriciliği desteği sağlanacak ve proje sonucunda 2 bin 250 ton danelik mısır elde edilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından finanse edilen Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında ise100 çiftçiye kuru fasulye yetiştiriciliği desteği sağlanacak ve yine proje sonucunda 300 ton kuru fasulye elde edilecek.

Toplam bütçesi 1 milyon 250 bin TL olan projelerle 450 çiftçiye 30 ton tohum dağıtımı gerçekleştirilecek.

Düzenlenen programda konuşan Ağrı Valisi Dr. Osman Varol, “Tarımın bugün dünya üzerinde ne kadar önemli bir noktaya geldiği hepinizin malumu. Pandemi ile başlayan süreçte tarım ve gıda güvenliği dünyanın en önemli meselelerinden bir tanesi oldu. Avrupa'nın en büyük tarımsal üreticisi ve en güçlü tarım ülkesi olan ülkemizi, dünyanın en stratejik sektörü olan gıda güvenliği konusunda, imkanları ve kaynakları ile geleceğe taşımak vazifemizdir. Kadimden beri tarımla uğraşan Ağrılı hemşehrilerimize en iyi bildikleri işin ne olduğunu sorsanız size tarım ve hayvancılık cevabını vereceklerdir. İnsanların beslenebilmesi için en temel faaliyet olan tarımsal faaliyetleri ve hayvancılığı kökten, atadan bilmek övünülecek ve gurur duyulacak bir husustur. Hükümetimizin çok önemsediği tarım politikasını ilimizde ortaya çıkarmak için çaba içerisindeyiz. Göreve geldiğimiz günden beri 'Potansiyelini Keşfet Ağrı' diyor, yüzde 65'i otlak mera olan memleketimizin potansiyeline inanarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tarım ve hayvancılık sektöründe hükümetimizin yaptığı büyük desteklerin yanında İl Özel İdaremizin bütçesinden de iki yıldır ciddi kaynaklar ayırmaya çalışıyoruz. Bir buçuk yıllık süreçte büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayımızı yaklaşık yüzde 10 oranında arttırdık. Sağladığımız desteklerle ciddi bir farkındalık oluşturduk” ifadelerine yer verdi.

Düzenlenen törene, Vali Dr. Osman Varol, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İsmail Sıkı, İl Emniyet Müdürü Nihat Özen, AK Parti Ağrı İl Başkanı Halil Özyolcu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erhan Tenekeci, Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Son Güncelleme: 30.04.2022 23:08
Anahtar Kelimeler:
Ağrı Haber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.