04 Şubat 2021 Perşembe 23:50
Ağrı Dağı 6 Yıl Sonra Yeniden Tırmanışa Açıldı

Ağrı Dağı gerçekleştirilen törenle tırmanışa açıldı

Ağrı Dağı yakınlarında kurulan platform alanında Ağrı Protokolü, dağcılar ve doğa severler bir araya geldi.

Gerçekleştirilen programda konuşan Ağrı Valisi Doktor Osman Varol, Ağrı Dağı'nın dört mevsim tırmanışa açık olması için çalışma yapacaklarını söyledi.

Vali Osman Varol, "Burası bir coğrafi lokason olarak, jeolojik yapı olarak bilim dünyası açısından, sportif özellikleri ile bu işe gönül vermiş dağcılarımız tarafından, kültürel özellikleri ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, onların sözlü ve yazılı kültüründe yer almış bir değer olarak kültürel anlamda, yine bulunduğu lokasyon itibari ile bu coğrafyanın merkezinde yer alarak siyasi anlamda dünyanın en çok bilinen lokasyonlarından bir tanesi Ağrı Dağı." dedi.

Ağrı Valisi Doktor Osman Varol

"İstiyoruz ki Ağrı Dağımız dört mevsim tırmanışa açık olsun"

Vali Varol, "Burada böyle bir sportif değere sahibiz ama biz dağcılarımızla bugünden itibaren buranın resmi açılışını yapmak durumunda kalıyoruz. 2015 yılından beri Ağrı Dağı resmi olarak tırmanışa kapalı. Bilim adamlarımız inceleme yapmak istiyorlar, belki dağcılık kadar ileri olmasa da doğa sever insanlarımız burada trekking yapmak istiyorlar, doğa yürüyüşleri yapmak istiyorlar. Yaz döneminde kamp yapmak istiyorlar. Yine buranın manevi özelliğine binaen belirli dinin mensupları çok inanılmaz değer verdiğini biliyoruz, burada bir takım manevi etkinlikler düzenlemek istiyorlar. Yönetici olarak vazifemiz buradan tüm insanların istifade edebilmesi için hizmete bu bölgeyi sunmaktır diye düşünüyorum. İstiyoruz ki Ağrı Dağımız dört mevsim tırmanışa açık olsun." ifadelerini kullandı.

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi

"İlimizin önemli turizm değerleri var"

Daha sonra kürsüye çıkan AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi ise dağın yeniden tırmanışa açılması için önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ekrem Çelebi, "İçişleri Bakanı sayın Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçmiş dönem Valimiz sayın Süleyman Elban'a ve şimdiki Valimiz Doktor Osman Varol'a teşekkür ediyorum. 2018 yılından beri bu projemiz var. İl protokolünün birlikteliğinde Kültür Turizm Bakanı ile çalıştay yaptık ve önümüze bir program koyduk. Ağrı Dağı ile birlikte Nuh'un Gemisi, İshak Paşa Sarayı, Diyadin Kaplıcaları, Meya Mağaraları, Meteor Çukuru, Balık Gölü, Süphan, Kösedağ ve Aladağlar, Murat Nehri bakın bunlar ilimizin turizm getirisidir." şeklinde konuştu.

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan

"Ağrı Dağı bizim için bir gurur vesilesidir"

Programda bir konuşma yapan Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan ise şunları söyledi:

"Dünya'nın ikinci Avrupa'nın ve Türkiye'nin en yüksek volkanik dağı olan Ağrı Dağı bizim için bir gurur vesilesidir. Ama gelin görün ki yıllardır biz bu mutluluğu yaşamıyoruz. Bu büyük gururu dünyaya tanıtamıyoruz. Sebebi ise terör, eğer terör olmasaydı bugün bu dağlarda terör yerine sevda şarkıları söyleyecekti insanlarımız, burada kendi mutluluklarının destanlarını yazacaklardı. Burada bir dağımız, sınır kapımız, meteor çukurumuz, Türkiye'nin en muhteşem sarayına karşı İshak Paşa Sarayımız, buz mağaraları, Urartu Kalemiz var, Ahmed-i Hani türbesi var. Ama gelin görün ki bütün bu kaynaklara rağmen Türkiye'nin gelir dağılımında 81'nci vilayetiyiz. Sebep? Dağ, saray, tarihi yerler bizde, yiğitlerin ocağı Doğubayazıt. Niye biz geriyiz, geri kaldık? Bugün hepimiz için milat olsun ve 'êdi bese' diyelim. Teröre, kardeşliği bozmaya çalışanlara, bu dağları bize zehir etmeye çalışanlara 'êdi bese' diyelim. Bu bize Kürlüğümüzü kaybettirmez."Dağcılık Federasyonu Genel Başkanı Profesör Doktor Ersan Başar

Dağcılık Federasyonu Genel Başkanı Profesör Doktor Ersan Başar, "Başta İçişleri Bakanımız sayın Süleyman Soylu'nun direktifleri, öngörüleri, sayın Cumhurbaşkanımızın göstermiş olduğu buradaki özel ilgi hepimize güç veriyor. Ülkemizin dört bir tarafından gelen dağcılarımız ile birlikte tırmanışa başlayacağız. Bu tırmanış şuanda kış tırmanışı ve yukarıda bizim kontrol ettiğimize göre hava sıcaklığı eksi 30 dereceyi buluyor ve şiddetli bir rüzgâr var. Ama dağcılar yazın ve kışın her şartta tırmanıyor. İnşallah doğa şartları bize izin verir zirveye çıkarız." şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 05.02.2021 11:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.