09 Şubat 2021 Salı 14:50
Ağrı'daki Avcılar avcılığın kurallar çerçevesinde yapılmasını istiyor

Avcılar avcılığın kurallar çerçevesinde yapılmasını istiyor

Belgeleri olmadığı halde avcılık yapmaya çalışanların hayvan katliamına yol açtığını belirten avcılar, bunun eğitimini ve belgesini aldıktan sonra bilinçli bir şekilde yapılmasından yana olduklarını söyledi.
Doğu Anadolu Bölgesi ve özelde Ağrı'da bulunan dağlar büyük bir hayvan popülasyonuna sahip. Bu popülasyonu değerlendirmek için resmi olarak avcılık yapanların yanında kaçak avcılık ile uğraşanlar doğada telafisi mümkün olamayacak tahribatlara sebep olabiliyor.

Avcılığın İslam'da helal olduğunu ve hatta Hazreti İsmail'in (Aleyhisselam) de avcılıkla uğraştığını belirten İTTİHAD Üyesi Molla Abdulbari Durmaz, avcılık yapılırken mutlak suretle kurallara riayet edilerek bilinçli bir şekilde yapılması gerektiğine işaret etti.

Molla Abdulbari Durmaz

Telefon ile görüşlerini beyan eden Durmaz, "Avcılığın kuralları dışına çıkılmadığı sürece bir sorun teşkil etmez, mesela avcının kullandığı av köpeğinin eğitimli olması lazım. Avlanan hayvan eğer halen hayatta ise kesip yemesi helaldir ama kıpırdamıyorsa o avı haram olur. Avcılık noktasında kişi biraz bilinçli olmalı bunun sezonlarına riayet etmeli." bilgilerini paylaştı.

Bunlarla mücadele etmek için her ihbarı değerlendiren ve kaçak avcılar ile mücadele eden Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, kentte her yıl düzenledikleri seminer ve eğitimlerle bu alanda ter dökecekleri bilgilendiriyor.

Halkın duyarlı olması ve bilinçli hareket etmesi gerektiğini belirten avcılar, aksi taktirde hayvanların katledilmesi ile birlikte gelecek nesilleri bu güzelliklerden mahrum etmek gibi bir tehlikenin kapıda olduğunu ifade ediyor.

Patnos Sürdürülebilir Avcılar Derneği Başkan Yardımcısı Celil Yılmaz, 15 yıldır avcılık ile uğraştığını ve başta kaçak avcılar olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden gelip Doğu'da avcılık yapmaya çalışanların doğaya büyük tahribat verdiğini kaydetti.

Yılmaz, "15 yıldır avcılık yapıyorum 5 yıl kaçak avcılık geri kalanını ise resmi, evraklı avcılık yaptım. Bu işin nasıl olduğunu bilmiyorduk, Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğüne müracaat ettik, yapılan kursun ardından belgelerimizi aldık. Her yıl düzenli olarak avcılık harcı ve pulumuzu yatırıyoruz. Kışın çetin geçtiği bu günlerde av sezonu bitti, artık bu saatten sonra ara ara yemleme çalışması yapacağız." dedi.

Çeşitli hayvanları avladıklarını belirten Yılmaz, "Avcılıkta haliyle biraz sorunlar yaşadığımız alanlar söz konusu. Bizim dağların popülasyonu çok güzel ama yasal olmayan, kaçak avcılardan dolayı çok sıkıntı yaşıyoruz. Avcılığa çıktığımızda kotamız belli...  adam başı bir yâ da iki keklik vurup geliriz. Avlandığımız hayvanlar arasında tavşan, keklik, ördek, sezonunda bıldırcın var. Bazen sürek avlarına çıkıyoruz. Domuz avlamak için çiftçilerden şikâyet geldiğinde Kaymakamlığa müracaat ediyorlar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü koordinesinde bu avı yapıyoruz." şeklinde konuştu.

"Duyarlı olalım ve hayvan katliamına sebep olmayalım"

Kendilerinden sonraki nesilleri bu güzellikten mahrum etmemek adına insanların duyarlı olması gerektiğine işaret eden Celil Yılmaz, "Başka illerden salgından önce avlanmak için buralara gelen avcılar 2-3 minibüs dolusu gelip kotalarından fazlasını doldurarak avlanıyorlardı. Bu yanlıştır çünkü nasıl ki doğa ve hayvanlar bizden öncekilerden bize geldiyse bizden de sonraki nesillere bir şeyler kalması lazım. Tuzak avcıları da büyük problem. Bohçacı diye tabir ettiğimiz diğer illerden gelen tuzak avcıları, ilkbahar üreme mevsiminde, yumurtada olan keklikleri avlıyorlar. Bu tuzak avcıları 100-150 metre ördükleri ağın etrafında kapan ve ortaya kafes içinde bir keklik koyuyorlar o keklik ötünce sese 15-20 keklikten oluşan grup geliyor ve hepsi o tuzağa giriyor. Bu tür kişiler bir defada katliam yapıyor, 150-200 tane keklik avlayıp gidiyor. Yazıktır, günahtır bu noktada kaçak avcılarla mücadele için Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü elinden geleni yapıyor ama herkese yetişmek bu dağlarda çok zor. Duyarlı olalım ve avcılığı bilinçli bir şekilde yapalım." ifadelerini kullandı.

"Avcılık farklı bir alandır"

Diğer bir avcı Behçet Aksu ise, "Avcılık farklı bir alandır. Avcılık yaptığımızda diz, bel ağrısını hissetmiyoruz gerçekten. Tabi avcılığın da bir kuralı ve kaidesi söz konusu. İnsanlar avcılık kuralları ile ilgili bilgilerden yoksun oldukları için av sezonu bittiği halde avlanabiliyorlar. Bunu engellemek için Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü personeli her yere yetişecek diye bir şey yok. Biraz vicdanlı düşünürsek hayvanların çiftleşme ve üreme dönemlerinde dikkatli olmaları gerektiğini iyi bilmemiz gerekiyor." diye konuştu. 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.