14 Mart 2017 Salı 09:25
Ağrı Müftülüğünden 'Değer Ve Bilgi Bağlamında Kadın' Konferansı

“DEĞER VE BİLGİ BAĞLAMINDA KADIN” KONFERANSI

Kültür Kongre Merkezi’nde gerçekleşen programa Ağrı Valisinin eşi Tuba IŞIN Hanımefendi, çok sayıda kız öğrenci ve kadın katıldı.

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Esra HACIMÜFTÜOĞLU’nun  konuşmacı olduğu  program Kuran’ı Kerim tilavetiyle başladı. Ağrı Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Koordinatörü İl Vaizi Nuri ARSLAN açılış konuşmasında programa olan ilgi ve yoğun alakadan dolayı katılımcılara teşekkür etti ve şunları söyledi: “İl Müftümüz sayın İbrahim GEMİCİ hocamız bir programı nedeniyle il dışına gitmek zorunda kaldı. Sizlere saygı, sevgi ve selamlarını iletmemi arzu etti. 2012 yılından beri Müftülüğümüze bağlı ADRB büromuz yaklaşık on kişilik ekibiyle kadın, aile ve çocuklarla alakalı konu ve problemlerde rehberlik görevi yapmak, ilgili kurumlara yönlendirmek, suallere cevap vermek hususlarında görev yapmaktadır.  Ya yüz yüze, ya telefonla ya da mail üzerinden bizlere ulaşan ailelere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bugün de “Kadınlar Günü” münasebetiyle İslam’ın kadınlar için olan sözlerini ve verdiği değeri hatırlatmak için beraberiz. Bu programda büyük emeği olan muhterem Tuba IŞIN hanımefendiye ve Yrd. Doç. Dr Esra HACIMÜFTÜOĞLU’na teşekkür ederim. Bu güzel buluşmada bizleri yalnız koymadınız. Hepinizden Allah razı olsun.”

Ardından  Yrd. Doç. Dr Esra HACIMÜFTÜOĞLU konferansına başladı. Konferansında geçmişten günümüze, eski dinlerden İslam dinine kadar tüm düşünce sistemlerinde kadının muhatap olduğu durumlardan izahatlar yaptı. “Her sabah duasında “Allah’ım beni kadın olarak yaratmadığın için sana şükürler olsun” anlayışından Hz Peygamber’in “kadınlar size Allah’ın emanetidir” anlayışına geldi. Elhamdulillah kadınlar kaybetmiş oldukları değer ve şereflerine İslam sayesinde tekrar kavuştular. Kur’an-ı Kerim’in beyanı ile  Mü’minler için en güzel örnek Hz. Muhammed Aleyhisselamdır. Muradı İlahiyi en iyi anlayan da şüphesiz ki odur. Kesin olarak biliyoruz ki o ömründe bir defa olsun elini kaldırıp bir kadına vurmamıştır.  “Kadınlarını dövenleriniz iyileriniz değildir” buyuran da odur, “İçinizden biri, karısını köle döver gibi dövüp sonra da gece onunla yatabilir mi?” diyerek karı koca ilişkilerinin sevgiye dayanması gerektiğine dikkat çeken de odur. Hz. Peygamber (s.a.s.) Efendimiz şöyle buyurmaktadır. “Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiği gibidir. Onu doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Eğer ondan faydalanmak istersen bu hâliyle de faydalanabilirsin.” Yüce Rabbimiz katında kadın ve erkek kulluk yönünden aynı konumdadır. İslam Dini kadınlar için annelik vasfı yüklemek suretiyle onlara itibar vermiş, cenneti annelerin ayaklarının altına yani onların razı olmalarına bırakılmıştır. Kadının yaratılış özelliği ön planda tutulmuş, erkeğin toplumdaki sorumlulukları da ifade edilmiş ve her iki grubunda faydasına olmak üzere ailenin geçimi erkeğe yüklenmiştir.”

Daha sonra daha önceden babalarından kendilerine miras kalan arsayı camii olması için bağışta bulunan bayan kardeşlere Türkiye Diyanet Vakfı’nın göndermiş olduğu teşekkür plaketleri Tuba IŞIN  hanımefendi tarafından takdim edildi ve program sona erdi.

 

agri-muftulugunden-“deger-ve-bilgi-baglaminda-kadin”-konferansi.jpgagri-muftulugunden-“deger-ve-bilgi-baglaminda-kadin”-konferansi-001.jpgagri-muftulugunden-“deger-ve-bilgi-baglaminda-kadin”-konferansi-002.jpgagri-muftulugunden-“deger-ve-bilgi-baglaminda-kadin”-konferansi-003.jpgagri-muftulugunden-“deger-ve-bilgi-baglaminda-kadin”-konferansi-003.jpgagri-muftulugunden-“deger-ve-bilgi-baglaminda-kadin”-konferansi-004.jpgagri-muftulugunden-“deger-ve-bilgi-baglaminda-kadin”-konferansi-005.jpgagri-muftulugunden-“deger-ve-bilgi-baglaminda-kadin”-konferansi-006.jpgagri-muftulugunden-“deger-ve-bilgi-baglaminda-kadin”-konferansi-007.jpgagri-muftulugunden-“deger-ve-bilgi-baglaminda-kadin”-konferansi-008.jpgagri-muftulugunden-“deger-ve-bilgi-baglaminda-kadin”-konferansi-009.jpg

Son Güncelleme: 30.09.2017 12:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.