02 Haziran 2018 Cumartesi 16:03
Ağrı’da 120 Okul Kodlama Şenliğinde hünerlerini sergiledi

Ağrı'da 'Kodlama Şenliği'ne Büyük İlgi

Ağrı’da Kodlama Şenliği düzenlendi. Ağrı’da Kodlama eğitimi alan öğrenciler aylarca süren çalışmalarını Ağrı Valiliğinin düzenlediği Kodlama Şenliğinde sergiledi.

Ağrı Valiliğince hayata geçirilen proje çerçevesinde eğitim gören öğrencilerin ürettiği yazılım, program ve robotlar, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Spor Salonu'ndaki Kodlama Şenliği'nde sergilendi.

Serginin açılış kurdelesini Ağrı Valisi Süleyman ElbanAğrı Cumhuriyet Başsavcısı Tunay PulçaAğrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik KarabulutAğrı Vali Yardımcısı Onur Kökçüİl Milli Eğitim Müdürü Yakup Turan ve AK Parti Ağrı Milletvekili Adayı Abbas Aydın kesti.

Programda konuşan Vali Elban, İlimiz Merkez ve bağlı İlçelerde 120 okulda yaklaşık 20.000 öğrenci kodlama eğitimi almaktadır. Kodlağrı Projesi 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı itibariyle kodlama eğitimi alan öğrenci sayısı 50.000’i hedeflemektedir.

Mayıs ayı sonu itibariyle; Valiliğimizce İl Özel İdare,Belediye ve Kaymakamlıklarımızca yerel imkanlar kullanılarak proje kapsamında bilgisayar temin edilmiştir.

Öğrencilerimiz Temel Algoritma eğitimi aldıktan sonra code.org sitesi üzerinden Blok Tabanlı Programlama öğrenmeye başlamıştır. Belli bir düzeye ulaştıktan sonra Scratch programı üzerinden programlama öğrenmeye devam etmektedir. Bu doğrultuda öğrencilerin kendi tasarladıkları basit düzeydeki uygulamaları programlamaları beklenmektedir. Mart ayı itibarıyla okullarımıza robotik eğitim kitleri temini sağlanmıştır. Proje kapsamında öğretmenlerimize robotik Kodlama eğitimi verilmiştir ve verilmeye devam edecektir.

Kodlama Şenliğinde konuşan Vali Elban, ‘’Ekim ayının sonu Kasım ayının başı itibariyle ilimizde kodlama eğitimlerine başlama kararı aldık. Doğrusunu söylemek gerekirse başlangıçta biz birkaç bin yavrumuzu bu eğitim sistemine dahil edebilirsek başarılı olacağımızı düşünüyorduk, ancak birkaç bin öğrenci ile başladığımız bu eğitim zaman içerisinde beş bin, dokuz bin, on beş bin ve şimdi ise yaklaşık 20.000 öğrencimiz ile ilimizin tamamında merkez ve ilçelerde devam etmektedir. Sadece il ve ilçe merkezlerinde değil köylerimizde ki okullar da dahil olmak üzere ilimizin genelinde yaygınlaştırılmış bir proje oldu. Bu projeyle inşallah ülkemizin teknolojisinin önünü açacak altın çocukların yetişmesini bekliyoruz. Bu iş aslında bir gönül işi, bu iş bir sevda işi, bu işte çocuklarımızın heyecanı kadar eğitimde görev alan milli eğitim camiasındaki il müdürümüzden öğretmenlerimize kadar herkesin heyecanı ile ortaya çıkmış bir heyecan projesidir’’ şeklinde konuştu.

2018 – 2019 eğitim öğretim yılı içerisinde ilimizde 50.000 öğrencimizin kodlama eğitimi almasını hedeflediklerini söyleyen Vali Elban, konuşmasına şöyle devam etti; Bir diğer hedefimiz ise eğitim alan öğrencilerimizin gelecek yıl ulusal ve uluslararası düzeyde tüm müsabakalarda artık Ağrı’yı temsil etmesidir. Ulusal ve uluslararası düzeydeki tüm yarışmalarda artık Ağrılı çocuklarımız olacaktır inşallah. Önümüzdeki yıl içerisinde televizyon ekranlarında Ağrılı çocukların yaptığı projelerin Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde başarı elde ettiğini ödül aldığını ve alkışlandığını hep birlikte göreceğiz inşallah.

Ağrı Valisi Süleyman Elban açıklamasının devamında hedefimizi böyle koyduk, böyle devam edeceğiz. Ben bu projenin hayata geçmesinde çok emeği, fedakarlıkları ve kahramanlıkları olan bir çok arkadaşımız var. Ben huzurlarınızda onlara çok ama çok teşekkür ediyorum. Kendilerini ülkemize ve insanlığa büyük bir katkı sunmanın ötesinde Ağrılı gençlerin ufuklarının açılmasına, zararlı alışkanlıklarından kurtulmasına vesile olduklarını düşünüyorum’’ dedi.

Yüzlerde Proje ilk kez görücüye çıktı

Onlarca robot ve yazılımı üreten öğrenciler katılımcıların da beğenisini topladı. 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi öğrencisi Rıza Haykır Türkiye’de ilk defa kodlama ile radar, bomba ve kamera özelliği bulunan ‘drone’ imal etti. Aynı okulda eğitim gören Hamza Turan ise ‘maden aracı ve taşıyıcı helikopter’ üretti. Ağrı İmam Hatip Ortaokulu 6. Sınıf Öğrencisi Abdullah Aslan'da Harekete, neme ve dumana duyarlı olan bir çöp kutusu üretti. 

"Drone’de bomba bulma, radar ve kamera özelliği bulunmaktadır"

15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi öğrencisi Rıza Haykır yaptığı açıklamada, "Yaptığım drone Türkiye’de kodlamalı olarak yapılan ilk drone’dir. Arduino denilen bir yazılı kartını kodladık. Yaklaşık 2 bin satır kod yazarak bunu gerçekleştirdim. Drone’de bomba bulma, radar ve kamera özelliği bulunmaktadır. Aynı zamanda projemiz tamamen geliştirilmeye açıktır. İlerde cps modülü yerleştirip adrese dayalı bir sistem yapabiliriz. Telefonunuza yazacağınız bir adrese drone gidip tekrar gelebilir. Nesneleri tanıma özelliği eklenebilir. Drone’nin üzerine eklediğim modüllerle bomba bulabilirim. İleride bunlar geliştirilip daha üst düzey bombalarda bulunabilir. Kendi kendini dengeleyebiliyor. Havada stabil uçma özelliği var" ifadelerini kullandı.

Maden aracı ve taşıyıcı helikopter ürettiğini ifade eden Hamza Turan, "Madenlerdeki çoğu patlamanın nedeni metan gazının bitmesinden kaynaklanıyordu. Benim geliştirdiğim robot sayesinde metan gazını önceden belirleyeceğiz. Bu robot sayesinde can kayıplarının önüne geçeceğiz" şeklinde konuştu.

Akıllı Çöp Kutusu projesi üreten Ağrı İmam Hatip Ortaokulu 6. Sınıf Öğrencisi Abdullah Aslan'da elimiz doluyken veya hijyen gereken ortamlarda elimize mikroplar bulaşmaması ve içine sigara izmariti gibi çöpleri yakabilecek maddeler içinde çöp kutusuna alev sensörü ekliyerek bu tür olayları engellemek amacıyla Harekete, neme ve dumana duyarlı olan bir çöp kutusu geliştirdiğini söyledi.

Kodlama şenliği programı Vali Elban ve Milli Eğitim Müdürü Turan’ın stantları gezmesinin ardından sona erdi.

Son Güncelleme: 03.06.2018 11:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.