11 Ekim 2013 Cuma 00:00
AĞRILI ÖĞRENCİLER Pİ SAYISINI SAYI DOĞRUSU ÜZERİNDE GÖSTERDİLER

Ağrı’da eğitim gören iki ilköğretim öğrencisinin “Bu Benim Eserim” projesi kapsamında geliştirdikleri “Pİ sayısını sayı doğrusu üzerinde göstermek” isimli projeleriyle Türkiye ikinciliğini elde ettiler.

 

Atatürk İlköğretim Okulu’nda okuyan 8. sınıf öğrencileri Eylem Kaya ile Süleyman Taşdemirci, Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK işbirliğince düzenlenen proje yarışmasında Pİ sayısını sayı doğrusu üzerinde göstererek Türkiye ikincisi olma başarısını gösterdiler.

 

Okulda Matematik öğretmeni olarak görev yapan ve aynı zamanda öğrencilere proje danışmanlığı yapan Mesut Öztürk, yarışmaya Matematik dalında katıldıklarını, öğrencilerinden gelen talep doğrultusunda, Matematik ve Fen Bilimleri alanında TÜBİTAK tarafından desteklenen “Bu Benim Eserim” isimli yarışmaya 5 Matematik ile 1 Fen Bilimleri projesi ile katıldıklarını söyledi.

 

Projelerinin 5 aşamadan geçtiğini belirten Öztürk, “Türkiye derecesine katılabilmek için Matematik alanında 4 projemiz il elemelerini geçti. Daha sonra 3 Matematik ve bir Fen projemizle bölge elemelerine katıldık. En son Batman’da yapılan bölge elemelerinde 2 tane Matematik projemiz kabul oldu. Bunlardan Pİ sayısının sayı doğrusu üzerinden gösterimi projesi birinci oldu. Bu proje ile Türkiye finaline katılma başarısını gösterdik. Ankara’da yapılan final yarışmasında Türkiye ikincisi olduk” diye konuştu.

 

Proje çalışmalarına sezon başında başladıklarını ve Şubat ayında bitirdiklerini ifade eden Öztürk, şöyle devam etti: “Öğrencilerimizle düzenli olarak haftada 2-3 gün çalıştık. Biz onlara sadece danışmanlık ettik. Onlar da bizden aldıkları bilgilerle kendi projelerini şekillendirdiler. 5 aylık bir süreç oldu bütün çalışmamız. Ağrı’nın daha önceden böyle bir yarışmada bir başarısı yoktu. Bu vesile ile ilimize farklı başarı kazandırdık. Sonucu da çok güzel oldu” dedi.

 

-’’PROJEYLE İRRASYONEL SAYILARIN SAYI DOĞRUSU ÜZERİNDEN GÖSTERİLEMEZ DÜŞÜNCESİNİ ORTADAN KALDIRMIŞ OLDUK’’-

Baymavi style="font-size: medium;"> 

Projenin mimarları olan Eylem Kaya ve Süleyman Taşdemirci isimli öğrenciler ise projenin oluş şeklini anlatarak, “Doğal sayılar, rasyonel sayılar ve tam sayılar sayı doğrusu üzerinden gösterimini gördük. Biz de bundan yola çıkarak neden Pİ sayısını sayı doğrusu üzerinden gösterilemez dedik. Bildiğimiz gibi Pİ sayısı irrasyonel sayıdır. “İrrasyonel sayısı sayı doğrusu üzerinden gösterilemez” diye bir düşünce vardı. Araştırdığımız bazı kaynaklarda kareköklü sayıların sayı doğrusu üzerinden gösterildiğini gördük. Biz de bundan yola çıkarak Pİ sayısını sayı doğrusu üzerinden göstermeye çalıştık. Öncelikle R uzunluğunda bir yarı çap aldık. Bu uzunluğumuz herhangi bir real sayı olabilir. Yani sonuç olarak projeyle irrasyonel sayıların sayı doğrusu üzerinden gösterilemez düşüncesini ortadan kaldırmış olduk. Projeyle bunu kanıtladık. Biz bu düşünceleri çürüttük projemizde de bu fikrin yanlış olduğunu kanıtlamış olduk”

 

Okul Müdürü Fevzi yazıcı da “Bu Benim Eserim” projesi kapsamında öğrencileri tarafından geliştirilen projeyle Türkiye ikincisi olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, “İlimize böyle bir başarı kazandırdıkları için öğretmen ve öğrencilerimi yürekten kutluyorum. Yarışmaya Matematik alanında katıldık. Yarışma öncesinde Matematik öğretmeniyle bir araya geldik. Nasıl bir proje geliştirebiliriz? Öğrencilerimizin yetenekleri doğrultusunda nasıl bir çalışma ortaya koyabiliriz diye düşündük. Birkaç tane proje yaptık. Bunlardan en son 3 tane projeyle yola çıkma kararı aldık. Matematik öğretmenimiz ve iki öğrencimizin yaptıkları projeyle başladık. Bu proje Pİ sayısının sayı doğrultusunda gösterimi. İlk olarak kendi alanımızda il elemelerinde birinci olduk. Daha sonra Batman’da yapılan bölge yarışmasında birinci olduk ve ilimizi, bölgemizi Ankara’da yapılan final yarışmasında temsil ettik. Yapılan yarışmada Türkiye ikincisi olma başarısını gösterdik. İlimiz adına mutlu ve gururluyuz”

 

İl Milli Eğitim Müdürü Fatih Başak da Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK işbirliğince 7.si düzenlenen “Bu Benim Eserim” projesi kapsamında Ağrı’dan farklı alanlarda bölge finallerine 10 tane projeyle katıldıklarını belirterek, bu projelerin bölge finalleri değerlendirmeleri sonucunda Atatürk İlköğretim Okulu’nun bölge yarışmasında finale kalarak, Ankara’daki yarışmaya hak kazandığını söyledi.

 

Genel olarak bu yarışmaya 86234 proje başvurusu olduğunu kaydeden Başak, “Merkez Atatürk ve Tutak Gazi İlköğretim okullarımız yaptıkları projeyle Türkiye’deki ilk 100 proje arasına girerek büyük bir başarı elde ettiler. Okulumuzun öğretmenlerini ve öğrencilerini tebrik ediyorum. Ağrı eğitim alanında da ihtiyacı olan gelişmeleri yapacaktır diye ümit ediyorum. Bu projelerle gelen başarılar da bunların işaretidir. İlimize böyle güzel bir başarı kazandırdıkları için de her iki okulumuza da teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Son Güncelleme: 11.10.2013 00:00
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.