08 Mayıs 2021 Cumartesi 14:07

Ürün satamayacağı endişesi ile pazarcı esnafının çoğu tezgâh açmadı

Bayram öncesi en az üç gün açık kalmak isteyen pazarcı esnafı, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgenin, kendileri için esnetilmesini talep ettiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tam kapanma kararları kapsamında 17 günlük sokağa çıkma yasağı boyunca pazar yerlerinin kapanacağını açıklamıştı. Tam kapanmanın başlamasıyla birlikte gündeme gelen pazar yerleri tartışmasının sonunda İçişleri Bakanlığı tarafından pazar yerlerinin belli günlerde açılmasına yönelik bir genelge yayınlandı.

4 Mayıs tarihinde yayınlanan genelgeye göre 8 ve 15 Mayıs tarihlerine denk gelen Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerleri açık olacak.

Bugün tam kapanma sürecinde yasaklardan muaf olarak pazar esnafından bazıları tezgâhlarını açtı. Ağrı sebze pazarından ürün satamayacağı endişesi ile esnafın çoğu tezgâhlarını açamadı. Daha önceden bayrama hazırlık için ürün alan bakliyat, şekerci, peynircilerin ürünleri ise üzerlerine örttükleri çadırların altında çürüyor.

Tezgâhını açan esnaflar, kapalı olan lokanta, kahvehane sahiplerinin işyerlerini manava çevirmelerine müsaade edilmesine rağmen, kendilerine yasaklama getirilmesinin doğru olmadığını savundular.

"Tüketemediğim ürünü akşam saatinden sonra çöpe atmak zorunda kalacağım"

Pazar esnaflarından Ziya Güler, endişe dolayısıyla tezgâhını açamadığını söyledi.

Ziya Güler, "Pazar esnafıyım arkamda gördüğünüz üstü örtülü tezgâh benim ama tezgâhımı açamadım. Bugün getireceğim ürünü saat 10.00 ila 17.00 arasında tüketemem ki.

Tüketemediğim ürünü akşam saatinden sonra çöpe atmak zorunda kalacağım. Bundan dolayı esnafın yüzde 80'i ürün getiremedi. Birkaç arkadaşımız tezgâh açmış oda gördüğünüz gibi müşteri yok. Pazarın etrafı şuan kapalı bundan dolayı halkta endişeli içeri girip ceza yemekten korkuyor.

Sebze pazarının en azından 3 gün açık kalsa, fakir olan pazar esnafı bu sayede bayram masrafını çıkarır. Marketler zincirinde insanlar alışveriş yapabiliyor ama küçük esnaf eziliyor zor duruma giriyor." dedi.

"Kahvehaneyi, lokantayı manav yapmışlar o mekanlarda satış yapılabiliyor ama…"

Diğer bir esnaf İbrahim Yürük ise, "Dün halden 300 kilogram ürün aldım şuana kadar 100 kilogramını satabildim gerisi kalmış. İnsanlar pazar yerinin etrafı kapalı diye içeri girmeye endişeleniyor.

Burası sebze pazarıdır, açık alandır, esnaflar arsında mesafe var ve kurallara riayet ediliyor. Dolayısıyla pazar yeri belki virüsün en az yayıldığı yerdir. En az 3 gün açık tutulsa pazar yerleri, bize yardımcı olsalar bizde bayram masrafımızı çıkarabilelim. Kahvehaneyi, lokantayı manav yapmışlar o mekanlarda satış yapılabiliyor ama biz sebze, meyve satamıyoruz." sözleri ile tepki gösterdi.

"Ürünlerimi çöpe döktüm"

Pazarda kahvaltılık ürün satan Hakim Öztürk ellerindeki kahvaltılık ürünlerin bozulduğunu belirterek, "20-25 yıldır pazarda kahvaltılık ürün satıyorum. Bu pazar yerinde sadece sebze ve meyve satabilecek arkadaşlarımız açık oda çoğu tezgâhını açamadı.

Ufak tefek ürün getirmiş, getirdiği de elinde kaldı. Etraftaki güvenlik bariyerlerinden endişelenen halkımız içeri giremiyor. Taze peynirin üretildiği dönemdir, köylülerimiz bize telefon açıyor ellerindeki peynir, lor, yağı almak için ama gidemiyoruz.

Şuan kendi tezgâhımda önceden aldığım ürünler bozulmaya başladı, çöpe döküyorum. Pazar esnafı açılıyorsa bütün herkes açmalı ki başka ürün almak için içeri gelen insan sebze, meyve alabilsin." şeklinde konuştu. 

Son Güncelleme: 08.05.2021 14:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.