29 Mayıs 2020 Cuma 14:27

19 Mart tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında camilerde toplu ibadetlere ara verilmesine yönelik genelge yayınlanmış, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş imzası ile il müftülüklerine gönderilen karar ile camilerde toplu namaz ibadeti, cuma, kandil ve Ramazan ayı günlerinde ise camilerin tamamıyla kapalı olması kararı alınmıştı.

Covid-19 salgını ile mücadelede normalleşme sürecine girilen ülkede alınan kararlar bir bir hayata geçiriliyor. Bu kapsamında camilerde toplu halde ibadet edilmesinin önü açılmış, bugün cuma namazının cemaatle kılınması ile camilerdeki olumlu sürecin ilk adımı atılmış oldu.

Cuma namazından önce 81 ilde olduğu gibi Ağrı'da şükür kurbanı kesimi yapıldı. Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu'nun katılımı ile kesilen kurbandan önce Müftü Topçu, camilerin yeniden toplu olarak ibadete açılması ile alakalı dua etti.


72'nci günde ilk cuma namazını kılmanın heyecanı ile camilere koşan vatandaşlar ağızlarında maske, cami avlularına, sokaklara ve caddelere evden getirdikleri seccadeleri sererek ibadetin hazzına vardılar.

İmamlar ise tarihte eşine az rastlanır bu duruma karşı ilk defa dışarıda namaz kılmanın ve alışık oldukları cumaların dışına çıkarak farklı bir şekilde namaz kıldılar. Caminin içinde minberlerde hutbelerini tamamlayan imamlar, kendileri cami içinde cemaat ise cami dışında cuma namazlarını kıldılar.

Cuma namazını Ağrı Ulu Camiinde kılan Ağrı Valisi Süleyman Elban, tüm Müslümanlar gibi cuma namazını camilerde kılmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

"2 buçuk aydır kılmadığımız cuma namazı nedeni ile bir özlemimiz vardı"

Vali Elban, "Coronavirus salgını nedeni ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bulaş riski olması nedeni ile ibadetlerimize cemaatle namaz kılınmasına ara vermiştik. Bilim Kurulunun alığı karar ve hükümetimizin buna istinaden vermiş olduğu karar neticesinde ilk kez ülkemizde cuma namazı kılınmaya başlandı.

Başlangıç itibari ile cuma namazını avlularımızda kılmış olduk. Bundan sonra ikinci bir emre kadar öğle ve ikindi namazlarını cami içerisinde cemaatle pandemi kuralında belirtilen şartlara uygun olarak kılınmaya devam edilecek. 2 buçuk aydır kılmadığımız cuma namazı nedeni ile bir özlemimiz vardı, bütün Müslümanlar gibi bizlerde heyecanla ibadetimizi yerine getirmenin mutluluğunu yaşadık." dedi.

Meydan Camiine sığmayan vatandaşlar, trafiğe kapalı olan Eskivan Caddesine taşarak cuma namazı ibadetini yerine getirdiler.
 

Son Güncelleme: 30.05.2020 00:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.