17 Nisan 2014 Perşembe 17:16
Ağrı'nın Tren Hayali Gerçekleşiyor

Doğubayazıt ile Gürbulak arasında Tren hattı kurulacak. Bu hattın ilerleyen süreçte Horasan ile bağlantısının yapılması gündemde.

 

Türkiye ile İran arasında 24. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) temasları kapsamında, 'İran-Türkiye İş Forumu' gerçekleştirildi. Üç gün süren toplantı sonucunda, Doğu Beyazıt'tan, Türkiye'yi İran'a bağlayan Gürbulak Sınır Kapısı'na bir tren yolu geçirilmesi konusunda çalışma yapılmasının kararlaştırıldığı belirtildi. Toplantıda ayrıca, Türkiye ile İran arasında 24. Dönem KEK Toplantısının mutabakat zaptı imzalandı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz KEK vesilesiyle Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geniş kapsamlı bir şekilde ele alma fırsatı yakalandığını söyledi. Yılmaz, Türk ve İranlı iş adamlarının katılımının yüksekliğine dikkat çekerek, 'Asıl görev iş dünyasına aittir. Bize düşen görev sadece size uygun iş ortamı oluşturmaktır' dedi.

 

SINIR İLLERİ CANLANACAK

 

Bakan Yılmaz, toplantının amacının İran'ın Türkiye üzerinden dünyaya rahatlıkla ulaşmasını sağlamak; aynı zamanda Türkiye'nin ürünlerinin ve hizmetlerinin de İran üzerinden serbest şekilde diğer ülkelere ulaşmasını sağlamak olduğu ifade etti. Yılmaz, devam etti: 'Nakliyecilerimizi doğrudan ilgilendiren akaryakıt fiyat farkı konusunda eşit rekabet şartlarını sağlayacak çözüm bulmak amacıyla bu ayın sonunda biraraya gelinmesi konusunda anlaştık. Yine enerji alanında ortak enerji komitesi kurulması kararı aldık. Sınır iller arasında işbirliği konularında da bir komite oluşturulacak. 3 ay içinde toplanacak komite sınır illerin ticaretini kolaylaştıracak adımları belirleyecek.'

 

Kolay ticaret imkanı gelecek

 

Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması'nın 2015 yılı 30 milyar dolarlık ticaret hacmi için önemli olduğunu kaydeden Yılmaz, 'Türkiye ile İran arasındaki ilişkileri bir sonraki seyviye taşımak ve 29 Ocak 2014'te imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşmasını daha da güçlendirmek için iki ülkenin 'Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nı hayata geçirmek için müzakerelere başlanmasına karar verdik' dedi.

Son Güncelleme: 17.04.2014 17:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.