04 Ağustos 2017 Cuma 19:05
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya 'Teröre İnat Kardeşliğimizi Güçlendireceğiz'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, birlik ve beraberliğin önemini vurgulayarak, "Teröre inat kardeşliğimizi güçlendireceğiz. Birliğimizi, dirliğimizi tehdit eden teröre karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Sahip olduğumuz kültür ve medeniyetimizi gelecek nesillere taşımak için terörü barış ve kardeşlik coğrafyamızdan sileceğiz." dedi.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde düzenlenen Ahmed-i Hani Kültür, Sanat ve Turizm Festivali öncesi Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütfiye Selva Çam, Ağrı Valisi Süleyman Elban, Iğdır Valisi Enver Ünlü, Doğubayazıt Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ulaş Akhan, AK Parti Ağrı Milletvekili Cesim Gökçe, bölgedeki ilçelerin belediye başkanları ve çok sayıda eski siyasetçi Ahmed-i Hani Türbesi önünde vatandaşlarla yemek yedi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan festivalde, Kur'an-ı Kerim, Kürtçe kaside ve mevlit okundu. Ahmed-i Hani'nin geçmişinin katılımcılara anlatıldığı programda, devlet büyüklerinden gelen tebrik telgrafları da katılımcılara aktarıldı.

- "Birliğe, kardeşliğe, sevgiye hizmet etmişlerdir"

Bakan Kaya, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, zengin bir kültürel mirasa sahip olan Doğubayazıt'ın, bir serhat şehri olarak her dönem tarihe tanıklık ettiğini söyledi.

Anadolu topraklarında bin yıldır yaşatılan kardeşliğin ilk tohumlarının bu bölgede atıldığını ifade eden Kaya, şöyle konuştu:

"Medeniyeti zirvelere taşıma çabasının zarif bir sembolü olan İshak Paşa Sarayı, mimari bir şaheser olmanın ötesinde bir yükseliş çağrısıdır. Doğubayazıt, tarihin şekillenmesinde coğrafi özellikleri ile rol alırken, onun yetiştirdiği alimler, arifler, ozanlar ve sanatçılar da bilgelikleri ve hünerleriyle tarihin akışına rehberlik etmişlerdir. Bilime, sanata, medeniyete rehberlik etmişlerdir. Birliğe, kardeşliğe, sevgiye hizmet etmişlerdir. Tıpkı İshak Paşa Sarayı gibi buradan bütün dünyaya seslenerek, gönüllerin zirvesindeki yerini asırlardır koruyan büyük alim, arif ve mutasavvıf Ahmed-i Hani, ilmi ve gayretiyle bu topraklara kimlik ve şahsiyet kazandırmıştır."

- "Ahmed-i Hani geçmişten geleceğe uzanan irfan güneşimizdir"

Kaya, İslam alimi Ahmed-i Hani'nin, varlık ve hakikatin özüne yaptığı yolculukta yükselttiği nefesin, çağları aşarak günümüze kadar geldiğini belirterek, "Ahmed-i Hani, kadim medeniyetimizi aydınlatan, geçmişten geleceğe uzanan irfan güneşimizdir. Anadili olan Kürtçe'nin en seçkin eserleri arasında yer alan çalışmalarında, bugünün meselelerine ışık tutacak çok önemli tespit ve tekliflerde bulunmuştur. Ortak manevi mirasın özünü oluşturan insani değerlerimizi titiz bir nakkaş ustalığıyla kağıda dökmüştür. Kardeşliğin, birlik ve beraberliğin değerini bir ozan edasıyla yansıtmıştır." diye konuştu.

Ahmed-i Hani'nin varlığı, hayatı, aşkı ve sevgiyi kuşatan gönül ustalığıyla Kürtçe'yi zirveye taşıdığını aktaran Kaya, Ahmed-i Hani'nin bir çok alim gibi yeryüzünün bütün zenginliklerini, bütün imkanlarını yaradanın bir lütfu ve ihsanı olarak ele aldığını anımsattı.

- "Yüreğindeki insan sevgisini iman ateşiyle beslemiştir"

Bakan Kaya, Ahmed-i Hani'nin insana ve hayata bakışında ilahi aşkın motiflerinin görüldüğüne dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onun birlik ve kardeşlik çağrısı aynı zamanda bir yakarış ve duadır. Aşkın ve adaletin destanını yazan Ahmed-i Hani, Kürtçe'nin yanı sıra Türkçe, Arapça ve Farsça yazdığı rubaileriyle kardeşliğin ortak diline gerçek bir zemin ve geniş bir soluk kazandırmıştır. Kardeşlik coğrafyası Anadolu'da her dilde aşka tercüman olmuştur. Kullandığı her dili gönül iklimiyle süslemiş, dil ve edebiyatımıza ruh vermiştir. Sahip olduğumuz gerçek hazinenin insan olduğunu tıpkı Yunus Emre, Mevlana gibi yüreğindeki insan sevgisini iman ateşiyle beslemiştir. İrfan ve hakikat aşığı Cemil Meriç'in 'Işık Doğudan Yükselir' ifadesi Ahmed-i Hani'de karşılık bulmuştur."

Kaya, Türkiye'nin, doğusuyla, batısıyla, güneyiyle, kuzeyiyle bir ve bütün olduğunu ifade ederek, milleti kardeş kılan değerlerin hep bir olduğunu vurguladı.

Doğubayazıt'ın ve bölgedeki şehirlerin, uzun zamandır ödediği ağır bedellere rağmen kardeşlik ruhundan, birlik sevdasından asla vazgeçmediğini anlatan Kaya, şunları kaydetti:

"Bu ülkede yaşayan hiç kimsenin ötekileşmesine, dışlanmasına müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Kardeşliğimize güç katacak her adımın arkasındayız. Birliğimizin özü ve mayası olan kültürel değerlerimizi hiçbir ayrım gözetmeden yaşatmaya devam edeceğiz. Sağlıkta, eğitimde, ulaşımda, bilişimde, sosyal politikalarda attığımız adımları kültür ve sanat alanında da atarak bizi biz kılan değerlerimizi geleceğe taşıyacağız. Kültürün, sanatın ve edebiyatın gür sesiyle yaptığımız bu çağrı birlik ve kardeşlik çağrısıdır. Bizi bir arada tutan bu çağrı, asırların çağrısıdır. Bu davete kulak vererek sahip olduğumuz kültür ve medeniyeti sanatta, edebiyatta, mimaride yaşatmaya devam edeceğiz. Her kapıyı çalmaya, gök sofrasını birlikte kurmaya devam edeceğiz. Teröre inat kardeşliğimizi güçlendireceğiz. Birliğimizi, dirliğimizi tehdit eden teröre karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Sahip olduğumuz kültür ve medeniyetimizi gelecek nesillere taşımak için terörü barış ve kardeşlik coğrafyamızdan sileceğiz."

Kaya, terörle mücadelede şehitler verdiklerini ve gazilerin olduğunu anımsatarak, şehitlere rahmet gazilere de acil şifa dileklerinde bulundu.

- "Sosyal hizmet merkezlerimizi ülke genelinde yaygınlaştırıyoruz"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak özellikle terör mağduru insanların yanında olmaya devam edeceklerini söyleyen Kaya, şu ifadeleri kullandı:

"Terör mağduru ailelerin ihtiyaçlarını tespitte ve psiko-sosyal destek sağlamaya yönelik olarak 11 ilde 1174 meslek elemanımızla çalışmalar Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Hakkari, Bingöl, Van, Muş, Batman, Şanlıurfa, Bitlis ve Siirt'te yürüttük. 21 Ocak 2016 tarihinden bugüne kadar 11 ilimizde toplam 49 bin 236 hanedeki 302 bin 256 vatandaşımıza ulaşarak ekonomik, sosyal, psiko-sosyal destek sağladık. Sosyal yardım ve hizmetlerimizi yaygınlaştırmak, etkin hizmet modellerimizi halkımızla buluşturmak amacıyla sosyal hizmet merkezlerimizi ülke genelinde yaygınlaştırıyoruz."

Konuşmaların ardından Bakanlar Kurtulmuş ve Kaya, vatandaşlarla İshak Paşa Sarayı'na kadar yürüdü. Çocukların ve vatandaşların ellerinde Türk bayraklarıyla katıldığı yürüyüşün sonunda İshak Paşa Sarayı içerisinde İnegöl Belediyesi Halk Oyunları ekibi, giydikleri yöresel kıyafetlerle katılımcılara gösteri sundu.

Daha sonra restorasyonu tamamlanan İshak Paşa Sarayı'nı gezerek Vali Elban'dan yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Kurtulmuş ve Kaya, İshak Paşa Sarayı karşısında Doğubayazıt Kaymakamlığınca yapılan Doğubayazıt Kültür ve Müze Evi'nin açılışını yaptı.

Bakan Kurtulmuş ve Kaya, müzeyi gezerek burada sergilenen eserleri inceledi.

aile-ve-sosyal-politikalar-bakani-kaya-terore-inat-kardesligimizi-guclendirecegiz.jpgaile-ve-sosyal-politikalar-bakani-kaya-terore-inat-kardesligimizi-guclendirecegiz-001.jpgaile-ve-sosyal-politikalar-bakani-kaya-terore-inat-kardesligimizi-guclendirecegiz-002.jpg

akinci-ussu-davasinda-dorduncu-celse-sona-erdi-007.jpgakinci-ussu-davasinda-dorduncu-celse-sona-erdi-008.jpgakinci-ussu-davasinda-dorduncu-celse-sona-erdi-009.jpg

Son Güncelleme: 18.01.2018 10:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.