28 Ekim 2020 Çarşamba 15:23
Dağcılar ve Doğa Severleri Cezbeden Şehri Ağrı



Dünyadaki dağcılar tarafından iyi bilinen başta Ağrı Dağı olmak üzere 2 bin 500 ile 3 bin ve daha yüksek rakımlı dağları, ovaları bulunan Ağrı: doğal güzellikleri, temiz havası ve eşsiz manzarasıyla insanları cezbediyor.

Coronavirus (Covid-19) sürecinde uygulanan kısıtlamaların kaldırılmasıyla doğaseverler, dağ turizmi için gelen sporcular Ağrı'nın dağlarında temiz havanın ve eşsiz manzaranın tadını çıkarıyor.

5 bin 137 metre yüksekliği ile Doğubayazıt ilçesinde bulunan Türkiye'nin çatısı olarak adlandırılan Ağrı Dağı, 4 bin 58 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek üçüncü dağı olan ve Patnos sınırları içerisinde bulunan Süphan Dağı, 3 bin 896 metre yüksekliği ile yine Doğubayazıt ilçesinde yer alan ülkenin en yüksek altıncı dağı Küçük Ağrı Dağı, 3 bin 433 metre yüksekliği ile Eleşkirt ilçesinde bulunan Kösedağ gibi çok sayıdaki yüksek dağı ile dağ turizminin merkezleri arasında yer alan Ağrı, dağ ve doğa yürüyüşü gerçekleştirmek isteyen sporcular için elverişli bir coğrafya sunuyor.

Dağcılık Federasyonu Ağrı İl Temsilciliği tarafından her hafta kentin dağ ve ovalarında gerçekleştirilen spor bu hafta Ağrı ve Erzurum il sınırında bulunan 2 bin 600 metre yüksekliğindeki Saç Dağı'na gerçekleştirilen tırmanışla organize edildi.

Dağcı sporcular 2 saatlik tırmanışın ardından ulaştıkları zirvede kurdukları sofra ile beslendiler, çay içtiler. Çevredeki birçok yerleşim yerinin görüldüğü manzarayı bol bol fotoğraf çekerek ölümsüzleştiren sporcular, güzel doğanın tadını çıkardılar.

Yaklaşık 15 yıldır dağcılık sporu ile ilgilenen Dağcılık Federasyonu Ağrı İl Temsilcisi Servet Aslan, doğa yürüyüş ve tırmanışları için Ağrı'nın elverişli bir coğrafya olduğunu tüm vatandaşları gerçekleştirdikleri etkinliklere katılmaya davet etti.

Servet Aslan, "Yaklaşık 15 yıldır dağcılık sporu ile ilgileniyorum, bu yıl pandemi döneminde bir-iki ay ara vermek zorunda kaldık bu sporumuza ama kahir ekseriyet yaz sezonunda sürekli olarak tırmanışlar gerçekleştirdik. Bu yıl Türkiye'nin yüksek dağlarından olan ve Ağrı sınırları içinde bulunan iki defa Süphan ve iki defa Köse Dağ tırmanışı gerçekleştirdik. Şimdi de 2 bin 500 ile 3 bin metre yüksekliğindeki dağları sürekli tarıyoruz. Her hafta sonu bir etkinliğimiz var, zamanı müsait olan arkadaşlarla zirve deniyoruz." dedi.

Sporcuların bazı illerde tırmanacak dağ bulmakta zorlandıklarını, Ağrı'da ise tam aksine bu spora elverişli çok sayıda yüksek rakımlı dağların ve ovaların bulunduğunu kaydeden Aslan sözlerini şöyle sürüdürdü:

"Bugün Saç Dağı zirvesini gerçekleştirdik, 2 bin 600 rakımlı olan dağımıza 2 saatlik yürüyüş ile zirvemizi gerçekleştirdik. Gayet güzel bir tırmanış gerçekleştirdik, ardından kahvaltımızı yaptık, birazdan da tırmanışımızı bitirip aşağı ineceğiz. Herkese doğa yürüyüşünü tavsiye ederim. Coronavirus'ten korunmanın en iyi yollarından biri doğa yürüyüşü gerçekleştirmektir. Bazı illerimizde sporcular tırmanacak dağ bulamayabiliyorlar ama Ağrı'nın hangi tarafına dönersek 2 bin 500-600 rakımlı dağlar mevcut."

Diğer bir dağcı Murat Hançer ise Ağrı'nın dağcılık potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Her hafta gerçekleştirdiğimiz doğa yürüyüşümüze bu haftada devam ettik. Şuan Erzurum-Ağrı il sınırı ayrımındayız, Ağrı'da doğa yürüyüşü yapacak o kadar güzel yerlerimiz var ki onlardan biri olan Ağrı'dan Erzurum iline giderken kara yolunun sağında kalan güzel dağlarımızdan olan Saç Dağına tırmanış gerçekleştirdik ve çok güzel bir etkinlik oldu.

Dünyanın bildiği Ağrı Dağı gibi bir dağımız var. Bunun yanında Köse Dağ, Süphan Dağı, Bobi Dağı başta olmak üzere doğa turizminin gerçekleştirileceği çok güzel yerlerimiz, bilinmesi gereken yerlerimiz var. Mutlak suretle buraların değerlendirilmesi gerekmekte."

Son Güncelleme: 28.10.2020 15:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.