02 Aralık 2017 Cumartesi 12:21
HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir'den Soru Önergesi

Dirayet Taşdemir'in yayınladığı önerge şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref FAKIBABA tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzük ’ün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Dirayet TAŞDEMİR

Ağrı Milletvekili

Sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından 81 il arasında 79. Sırada yer alan Ağrı ilimiz son dönemde üst düzey siyasilerin adının geçtiği yolsuzluk ve rant iddialarıyla gündem olmaktadır.

Söz konusu iddialarda “arazi toplulaştırma” adı altında yapılan işlemlerin, bir takas vurgununa dönüştüğü, vasıfsız yüzlerce dönüm arazinin hazineye ait değerli arazilerle takas edildiği ifade edilmektedir.

3083 sayılı sulama alanlarında arazi düzenlemesine dair tarım reformu kanunu ve 5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu ile, tarım arazilerindeki parçalanmanın önlenmesi hedeflenmiştir Ancak arazi toplulaştırması politikası uygulamada ortak kullanım alanlarının rant kaynağına dönüştürülmesine yol açtığı için eleştirilmektedir. Bazı toplulaştırma işlemlerinde meraların şahıslara dağıtılması nedeniyle köylerde mera kalmadığı ifade edilmektedir.

Ağrı’da uygulanan arazi toplulaştırması uygulamaları için de benzer bir durumun söz konusu olduğu anlaşılmaktadır. Eski Ağrı Valisi Musa Işın kendi Twitter hesabında AKP Ağrı Milletvekili Cesim Gökçe’yi işaret ederek Gökçe’nin, şahsına ait değersiz arazileri Hazine’ye ait kıymetli arazilerle takas ettiğini iddia etmiştir. AKP Ağrı Milletvekili Cesim Gökçe ise verdiği yanıtta söz konusu toplulaştırmanın, kendisinin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri görevini ifa ettiği dönemde gerçekleştiğini belirtmiş ve “Gazetecilere, STK’lara ve Derneklere milletin parasını peşkeş çekenler, kimin parasıyla ulufe dağıttılar” diyerek eski Ağrı Valisi Musa Işın’ın halkın parasını yandaş kurumlara dağıttığını ima etmiştir.

Bu bağlamda;

1- Ağrı’da 01.01.2014 ile 01.11.2017 yılları arasında kaç köy arazi toplulaştırılması kapsamına alınmıştır?

2- Ağrı’da 01.01.2014 ile 01.11.2017 yılları arasında kaç adet arazi toplulaştırılmıştır? Kaç adet mera kaç kişiye dağıtılmıştır?

3- Cesim Gökçe İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve AKP Ağrı milletvekilliği görevlerini yürüttüğü dönemde arazi toplulaştırması işleminden faydalanarak arazi takasında bulunmuş mudur?

4- AKP Ağrı Milletvekili Gökçe’nin akrabalarının da toplulaştırma işleminden faydalanmasını sağlayarak Devleti zarara uğrattığı iddiaları doğru mudur?

5- Arazi Toplulaştırması Sorgulama Sistemi’ne göre Ağrı’da şu anda iki adet arazi toplulaştırma projesi görünmektedir. Bunlar; yüklenici firmanın Hapa Müh. İnş San ve Tic Ltd Şti olduğu Yazıcı Ovası Arazi Toplulaştırma Projesi ve Yüklenici firmanın İnta-Mafer O.G. İsmail Öz Helvacı - İnta O.G. Konsorsiyumu olduğu Ağrı Ekincik Ovası Arazi Toplulaştırma ve Tigh Projesi’dir. Bu iki projenin yasal faydalanıcıları kaç kişidir?

Son Güncelleme: 02.12.2017 15:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.