03 Nisan 2014 Perşembe 18:45
İHDDEN BASIN AÇIKLAMASI

Şöyleki başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa vb.metropoller olmak üzere tüm Türkiye’de seçim sonuçları açıklanmasına rağmen Ağrı’da 31 Mart 2014 günü saat 15.00’e kadar sonuçların açıklanmamış olması ve bunu şehirde yol açtığı bilgi kirliliği bizce manidardır.

 

Uzun bir bekleyiş ve yapılan itirazlardan sonra nihayet açıklanan seçim sonuçlarında, Barış ve Demokrasi Partisi Belediye Başkan adayı Sırrı SAKIK’ın 20.600 oy alarak belediye başkanı seçildiği ilan edilmiştir.

 

Ağrı Merkez İlçe Seçim Kurulu, seçim sonuçlarını ilan ederken Adalet ve Kalkınma Partisinin dokuzayrı dilekçeyle yapmış olduğu itirazları da reddetmiştir.

 

Buna rağmen Ağrı il Seçim Kurulu nezdinde tekrar itiraz yapılmış ve bu itiraz,oyların yeniden sayılması yönünde kabul görmüştür. Fakat YSK bugün aldığı kararla Ağrı İl Seçim Kurulunun yetki gaspı yaptığını, Ağrı Merkez İlçe Seçim Kurulunun yetkili olduğunu doğru bir şekilde ifade etmiştir. Ağrı İl Seçim Kuruluna yapılan itirazların kabulünde, önemli konumlarda bulunan iktidar partisi mensuplarının basına yansıyan demeçlerinin etkili olduğu hususunda hemen hemen herkes hemfikirdir.

 

Oysa çözüm sürecini devam ettirdiğini iddia eden ve her fırsatta sandığa işaret eden bir partiden beklenen, seçmenin sandığa yansıyan iradesine saygı duymak ve sandıktan çıkan sonuçları sindirebilmek olmalıydı. Birden fazla kez yapılan sayımlara ve reddedilen itirazlara rağmen hala üst seçim kurullarından medet uman siyasi anlayışın çözüm sürecine dair samimiyeti tartışılır hale gelmiştir.

 

Zira 2009 yerel seçimleri belleğimizde hala canlılığını koruyorken 2014 seçimlerinde de benzer görüntüleri yaratmaya hizmet edercesine şehrimize dışardan getirilen yüzlerce polis, şehrin göbeğinde halkı tahrik edercesine konuşlandırılan tomalar, kaldırımları ve yılları işgal eden polis bariyerleri, şehir merkezinde yapılan kimlik kontrolleri, iyiniyetli bir yaklaşım taşımadığı gibi vatandaşların seçme özgürlüğüne karşı tahammülsüzlüğün vardığı noktayı gösteren bariz insan hakkı ihlalleridir.

 

Kadın-erkek, genç-yaşlı, memur-esnaf-öğrenci kısacası yediden yetmişe tüm Ağrılılara reva görülen bu anlayıştan derhal vazgeçilerek normalleşme adımı Tüm bu yaşananlara rağmen sağduyusunu koruyan hemşerilerimizin hiçbir taşkınlık içermeyen olgun tavrı, her türlü takdire şayandır. Yasal prosedür çerçevesinde süreç tamamlanıncaya dek kendilerine yakışan bu tutum ve davranışın devam ettirilmesi gerektiği inancındayız.

 

Biz İHD Ağrı İl Temsilciliği olarak egemenlerin ilimiz üzerinde ne tür planları olduğunu bilmiyor, bilmek de istemiyoruz. Bildiğimiz ve esas aldığımız temel unsur, insan yaşamı ve iradesinin kutsallığıdır. Bu anlamdaAğrı Merkez İlçe Seçim Kurulunun daha önce sandığa yansıyan seçmen iradesine saygı temelinde aldığı hukuka ve hakkaniyete uygun kararının arkasında duracağına inanıyoruz.

 

İnsan Hakları Derneği Ağrı İl Temsilciliği

Destekleyen Sivil Toplum Örgütleri: KESK, Tabipler Birliği

Son Güncelleme: 04.04.2014 00:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.