27 Nisan 2020 Pazartesi 18:26
Leyla Aydemir davasının 3'üncü duruşması bugün Ağrı'da görülecek

Leyla Aydemir davasının 3'üncü duruşması bugün görülecek

Ağrı'da ikamet eden Şükran-Nihat Aydemir çiftinin çocuklarından Leyla Aydemir (4), 15 Haziran 2018 tarihinde dedesinin yaşadığı Bezirhane (Bizirxane) köyünde kaybolmuş, küçük Leyla'nın cansız bedeni günler süren aramalar sonucu, köye 3 kilometre uzaklıktaki Kurudere mevkiinde bulunmuştu.

Ağrı 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada cinayetle ilgili baba Nihat Aydemir’in amcasının oğlu Mehmet Ali Aydemir (32), 18 Temmuz’da "kasten öldürme" suçundan tutuklanmıştı. 17 ay sonra görülen davada ise tahliye edilmişti.

Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Leyla Aydemir'in ölümünden sorumlu tutulan 7 sanık hakkında "çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "iştirak halinde kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan ise 14'er yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Mahkeme heyeti, 2019 yılının aralık ayında görülen duruşmada Mehmet Ali Aydemir'i adli kontrol şartıyla tahliye ederken Yusuf Aydemir ise tutuklandı.

21 Şubat 2020 tarihinde görülen 2'inci duruşmada tutuklu sanık amca Yusuf Aydemir'in tutukluğunun devamına karar veren Heyet, duruşmayı 27 Nisan tarihinde yeniden görülmek üzere ertelemişti.

Leyla Aydemir'e ne olmuştu?

2018 yılında ailesi ile birlikte Ramazan Bayramı münasebeti ile Ağrı merkeze bağlı Bezirhane (Bizirxane) köyünde ikamet eden dedesine ziyarete gelen 4 yaşındaki Leyla, dışarıda oyun oynadığı sırada kaybolmuştu. Günlerce köy ve çevresinde arama ve kurtarma ekipleri tarafından aranan Leyla'nın cansız bedeni, 18 günün sonunda köye yaklaşık 3 kilometre mesafede, kent merkezine giden yolun yakınındaki akarsu kenarında, ağaçların arasında bulunmuştu.

İsminin verilmesini istemeyen bir yetkili, minik Leyla'nın bedeninin dere kenarında şişmemiş olarak görüldüğünü, bunun da cesedin bulunmadan hemen önce öldürüldüğü ya da Adli Tıp Raporuna da yansıdığı şekliyle cesedinin soğuk hava deposunda günlerce bekletildiğini belirtmişti.

Leyla Aydemir cinayeti ile ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde 3 Temmuz 2018 tarihinde cinayet ile ilgisi olabilecek bir kişi gözaltına alınmıştı.

"Ölüm nedeni aç bırakılması!"

Leyla Aydemir cinayeti ile ilgili açıklama yapan Ağrı Valisi Süleyman Elban, "Otopsi ve değerlendirmeler neticesinde yavrumuzun kaybolduktan sonra 8-10 gün içerisinde ölmüş olduğu sonucuna varıldı. Daha sonra, bir yerde bekletilmiş ve bulunmasından 2-3 gün önce de bulunduğu yere, suyun içerisine bırakılmış. Ölüm nedeni, 8-10 gün aç bırakılması. Çocuğun cesedinde herhangi bir darp ve yaralama izi mevcut değil. O süre zarfında vahşi hayvan yaralaması da söz konusu değil." ifadelerini kullanmıştı.

"Süt verin demiştim ama dinlememişler"

Leyla'nın cesedinin bulunmasından iki gün sonra İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan baba Nihat Aydemir, "Leyla'yı evvelki gün kaybettik. O adama zaten seslenmiştim, dün medyada seyrettim, çocuk açlıktan ölmüş. Benim çocuğuma süt verin dedim, süt de vermediler. Elbisesini çıkarıp, getirip dereye atmışlar, o cani kimse onu bulmak istiyorum." şeklinde konuşmuştu.

Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada 19 Temmuz 2018 tarihinde Nihat Aydemir'in amca çocuğu Mehmet Ali Aydemir "Kasten öldürme" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine konuldu.

"Minik Leyla'nın ölümünde 7 kişi için ağırlaştırılmış müebbet istendi"

Yürütülen soruşturma çerçevesinde, minik Leyla'nın babasının kuzeni Mehmet Ali Aydemir'in de aralarında bulunduğu 7 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, "çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan da 14'er yıl hapis cezası istendi.

İlk duruşma

Leyla Aydemir davasının ilk duruşması 20 Eylül 2019 tarihinde görüldü. Ağrı Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve 10 saat süren Leyla Aydemir davasında Yusuf Aydemir'in tutuklanmasına Mehmet Ali Aydemir'in tutukluluğunun ise devamına karar verildi. Davada diğer tutukluların ise tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Ayrıca diğer tanıkların dinlenmesi için dava, 21 Şubat 2020 tarihine ertelendi.

İlk tahliye

Leyla Aydemir'in ölümüne ilişkin, amca Yusuf Aydemir ile babası Nihat Aydemir'in kuzeni Mehmet Ali Aydemir'in tutuklu, 5 sanığın da tutuksuz yargılandığı davanın görüldüğü Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Aralık 2019 tarihinde tutuklu sanıkların tutukluluk durumunu inceledi. Mahkeme heyeti, inceleme sonucu aldığı ara kararla "mevcut delil durumu, tutuklulukta geçen süre ve dosyasın gelmiş olduğu aşama"yı dikkate alarak Mehmet Ali Aydemir'in adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.

İkinci duruşma

21 Şubat 2020 tarihinde görülmeye başlanan Leyla Aydemir davası ile ilgili ikinci duruşmada Mahkeme heyeti, duruşma sonunda tutuklu sanık amca Yusuf Aydemir'in tutukluluk halinin devamına karar verirken duruşmayı 27 Nisan'a ertelemişti.

3'üncü duruşma bugün

Bugün sabah saatlerinde Ağrı Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan duruşma Coronavirus tedbirleri kapsamında görülecek. 

Anahtar Kelimeler:
DavaLeyla Aydemir
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.