27 Mayıs 2020 Çarşamba 10:19
Milletvekili Çelebi: Darbe dönemleri 15 Temmuz’la birlikte tarihin karanlık sayfalarına gömülmüştür

Milletvekili Çelebi: Darbe dönemleri, 15 Temmuz’la birlikte tarihin karanlık sayfalarına gömülmüştür”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, 27 Mayıs 1960 darbesinin, ‘demokrasiye vurulan kara bir leke olarak anıldığını belirterek, “27 Mayıs darbesi, milli iradeden kopan bir zihniyetin ürünü olarak demokrasiye, insanlığa ve vicdanlara yönelik büyük bir ihanettir. Şükür ki artık darbe dönemleri, 15 Temmuz hain darbe girişiminde hükümetimizin ve milletimizin gösterdiği dirayet ve kararlılıkla tarihin karanlık sayfalarına gömülmüştür” dedi.

Eski Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın idamıyla sonuçlanan 27 Mayıs 1960 darbesinin yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Milletvekili Ekrem Çelebi, demokrasiye vurulan darbenin üzerinden 60 yıl geçtiğini anımsattı. Türkiye’de çok partili hayata geçişin ilk iktidarı olan Adnan Menderes liderliğindeki Demokrat Parti döneminde, ‘Yeter söz milletin’ sloganıyla tarım, sanayi, eğitim, sağlık ve ulaştırma alanlarında önemli adımlar atıldığını belirten Çelebi, “Adnan Menderes’in 1950’de başlayan ve 1960 darbesiyle idam edilmesine kadar süren iktidar yılları, Türkiye’nin çağ atladığı döneme öncülük etmiştir.

Menderes’in getirdiği değişim rüzgarı, ekonomi ve siyasetin yanı sıra eğitim ve sosyal politikalarda da kendisini göstermiştir. Özellikle de din ve vicdan özgürlüğü konusunda attığı adımlarla milletimizin gönlünde önemli bir yer edinmiştir. Ancak ülkenin gelişmesinden, kalkınmasından rahatsız olanlar, 27 Mayıs 1960 darbesiyle Türk demokrasisine ağır yara aldırmıştır” dedi.

27 Mayıs darbesiyle Türkiye’nin uluslararası itibarının da büyük zarar gördüğünü kaydeden Milletvekili Çelebi, Türk demokrasisinin darbelerle zaman zaman büyük yaralar aldığını bildirdi. Çelebi, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“27 Mayıs Darbesi milli iradeden kopan bir zihniyetin ürünü olarak demokrasiye, insanlığa ve vicdanlara yönelik büyür bir ihanettir. Seçilen bir Başbakanın idama mahkum edilmesiyle demokrasi tarihimizde silinmez bir leke oluşturan 27 Mayıs Darbesi, kendinden sonraki darbelere de zemin hazırlamıştır. Yassıada'daki hukuksuz ve insanlık onurunu yerle bir eden yargılamalar neticesinde de ülkenin yönetimini ele geçirenler, merhum Başbakan Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ı şehit etmiştir. Demokrasi şehidimiz Merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşları, mücadeleleriyle milletimiz tarafından her zaman hayırla yad edilecektir. Şükür ki artık darbe dönemleri, 15 Temmuz hain darbe girişiminde hükümetimizin ve milletimizin gösterdiği dirayet ve kararlılıkla tarihin karanlık sayfalarına gömülmüştür. Bu duygu ve düşüncelerle, demokrasi şehitlerimi merhum Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ı rahmetle anıyor, böyle acıların bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum."

Çelebi, demokrasi tarihinin en karanlık dönemlerinden birine ev sahipliği yapan Yassıada’nın da bugün Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak yeniden doğduğunu sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 27.05.2020 17:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.