13 Haziran 2014 Cuma 14:04
Müdür Dursun'dan Öğrenci ve Velilere Tavsiyeler

Ağrı İl Milli Eğitim Müdürü Hatem Dursun, “Çocuğunuzun karnesiyle ilgili duygularınızı, çocuğunuzun kişiliğini incitmeden net bir şekilde anlatın. Onun başarılı olabilmesi için onun arkasında olduğunuzu hissettirin. Kesinlikle çocuğunuzu suçlayıp yargılamayın” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Hatem Dursun, 2013-2014 eğitim öğretim sezonunun yarın sona erecek olması dolayısıyla yaptığı açıklamada, velilere ve öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Her öğrenci için aynı tatil önerilerini sunmanın çok doğru olmayacağını vurgulayan Dursun, her öğrencinin kendi kişiliğine, ihtiyacına ve aile yapısına uygun bir tatil planı hazırlaması gerektiğini belirtti. Dursun, tatilde neler yapılabileceği konusunda öğrencilere şu önerilerde bulundu:

“Yaz tatilini mutlu, verimli ve güzel bir şekilde geçirmek için kendinize yaz tatili programı çıkarın. Programı hazırlarken dinlenmeye, gezmeye, arkadaşlıklara ve eğlenmeye vakit ayırın. Aynı zamanda bu plana düşük yoğunlukta ders çalışma zamanları da ekleyin. Tatili gece geç saatlere kadar oturulan, öğle saatlerinde kahvaltı yapılan zamanlar olarak düşünmeyin. Günlük uyku ve yemek saatlerinize ani değişliklerinden kaçının. Bu vücudunuzun saatini bozarken tembelliğin oluşmasına neden olacaktır. Tatiller başarısız olduğunuz ve eksik olduğunuz dersleri telafi ederek sınıftaki öğrencileri yakalamak için önemli fırsatlardır. Bu fırsatları değerlendirmek için şu hususlara dikkat etmelisiniz. Eğer dersi öğrendiğinizi düşünmenize rağmen soru çözerken çok sık yanlış yapıyorsanız konuları tekrar etmeli ve bol soru çözmelisiniz. Eğer öğrenemediğiniz eksik konular varsa bu konulardaki eksikliğinizi gidermeye çalışın. Çünkü bir üst sınıfta göreceğiniz dersleri öğrenirken bu eksik konular öğrenmenizi güçleştirecektir. Eğer bir derste çok eksik olduğunuzu düşünüyorsanız, bu dersin tüm konularını çalınmalısınız. Eksik konunuz olmadığını düşünüyorsanız ve ders başarınız yüksek ise çok zor ve detaylı olmamak koşuluyla bir üst sınıfın konularına çalışılabilir. Tatili ailenin bir arada olması için bir fırsat olarak görün. Bu amaçla büyükanne, büyükbaba, hala, teyze, amca, dayı, yeğen, kuzen gibi yakınlara ziyarete gidip onlarla zaman geçirin. Tatilleri kişisel gelişiminiz için değerlendirin. Bu amaçla sportif ve sanatsal etkinlik içeren kurslara kayıt olun. İnternet, bilgisayar oyunları ve televizyonun karşısında tatilinizi geçirmek zamanınızı boşa geçirmenize neden olacaktır. Tatilinizi televizyon karşısında geçirmek istemiyorsanız kendinize sevilen ve zararsız izlenecek programlar listesi hazırlayın. Bu listenin dışına çıkmamaya özen gösterin. Tatilde kendinize okuyacağınız kitaplar listesi yapın. Kitap okudukça anlama kabiliyetiniz gelişecektir. Bu hem tatili verimli geçirmenize hem de okul hayatında başarılı olmanıza katkı sağlayacaktır. Sağlığınıza dikkat edin. Tatil boyunca yediğiniz besinlere özen gösterin. Tatilin son günleri yaklaştığında okula uyum konusunda zorluk yaşayabilirsiniz. Tatilin son günleri yaklaştıkça uyku düzeninizi (biyolojik saatinizi) okul saatlerine uygun hale getirmek için okul saatlerine göre uyumaya ve uyanmaya özen gösterin.”

 

KARNESİ ZAYIF OLAN ÖĞRENCİ VE VELİLERE TAVSİYELER

 

Okulların tatil olacağını ve öğrencilerin bir senenin meyvesi olarak gördükleri karnelerini alacaklarını dile getiren Dursun, “Karne günü bazı öğrenciler için mutluluk kaynağı olurken bazı öğrenciler için korku kaynağı olabilmektedir. Karne korkusu; öğrencinin karneyi aldıktan sonra nelerin olacağı konusundaki zihinsel tasarlaması olarak tanımlayabiliriz. Karne çocuğun başarısından ziyade derslerindeki bazı eksikliklerinin olduğunu göstermek için öğrenciye ve veliye verilen bir uyarı belgesidir. Çocuğun; ilgi, yetenek, zeka ve hayat okulundaki başarısının bir göstergesi değildir. Bu amaçla eksik konularınızı gidermeye ve seneye daha başarılı bir öğrenci olarak başlamaya önem verin. Karne öğrenciye verildiği gibi aynı zamanda aileye de verilmektedir. Karne, ailenin bir senelik ana-babalığının nasıl olduğunu da göstermektedir. Ailelerin en büyük sorumluluğu hayatı seven, insanları seven, sorumluluk almayı seven, başarının peşinde koşan, kendini gerçekleştirme basamaklarını hızla çıkan bir çocuk yetiştirmektir. Bu da onu o olduğu için sevmekle, onun o olduğunu kabul etmekle olur. O sizlerin zihninizde oluşturduğunuz kişi değildir. O bir bireydir o kendisidir. Aileler şunu asla unutmamalı, zayıf karne zayıf ana babalığın da göstergesidir. Aileler çocuklarının karne korkusunu yenmelerini sağlamak için, istenmeyen bazı davranışların oluşmaması için, şimdiki görünen başarısızlığın ileriki yıllarda başarıya dönüşebilmesi için en önemlisi de ana-baba karnesindeki zayıf notlarını kurtarabilmeleri için çocuklarına karne zamanı şu şekilde yaklaşmalıdırlar. Çocuğunuzun karnesiyle ilgili duygularınızı, çocuğunuzun kişiliğini incitmeden net bir şekilde anlatın. Onun başarılı olabilmesi için onun arkasında olduğunuzu ona hissettirin. Kesinlikle çocuğunuzu suçlayıp yargılamayın. Onu eleştirip, emirler vermeyin. Çocuğunuzu arkadaşlarıyla, kardeşleriyle, komşularınızla kıyaslamayın. O herkesten farklı kendine benzeyen bir bireydir unutmayın. Çocuğunuzu kesinlikle aşağılamayın hele arkadaşlarının yanında buna hiç kalkışmayın. Onun kendine olan güven duygusunu zedelemiş olursunuz. Çocuğunuza devamlı cezalandırma, bağırma gibi davranışlarla yaklaşmayın. Çocuğun kendi karnesiyle ilgili anlattıklarını dinleyin. Onun düşüncelerine önem verin. Her ana-babanın çocuklarıyla ilgili bazı beklentileri vardır. Bunları onunla konuşun. Çocuğunuzun karnesi zayıf olabilir. Ona açık bir kapı bırakın, kendini affettirebilmesi için bir yol gösterin. Çocuğunuzun ders başarısızlığının giderilebilmesi için beraber çözüm yolları arayın. Çocuğunuzun zayıfı var diye ona yaz tatilini zehir etmeyin, dinlenmesine fırsat verin. Ancak eksikliklerini gidermek için onunla beraber uygun bir plan yapın ve bunu uygulayın. Çocuğunuza karnesinin iyide olsa kötüde olsa sizin onu seveceğinizi ve onun arkasında olduğunuzu ona hissettirin. Çocuğunuzun kitaplığını zenginleştirin ve okuması konusunda onu motive edin” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 13.06.2014 14:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.