01 Ocak 2018 Pazartesi 16:02
Nadir Görülen Sürüngen Hayvan Ağrı'da Görüntülendi

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile İran ve Nahçıvan'da yaşayan topbaş keleri, sahip olduğu coğrafik yapısı ve hayvanlara barınma imkanı sunan çeşitli yaşam alanları nedeniyle yüzlerce hayvanın barındığı Ağrı Dağı'nda görüntülendi.

Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan topbaş keleri, Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünce kentte yaşayan sürüngenler arasında kayıt altına alınarak kurumun envanterine eklendi.

Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürü Mete Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, topbaş kelerinin görünüşünden dolayı ilgi çekici bir sürüngen olduğunu söyledi.

Kelerin genel özelliklerine dair bilgi veren Türkoğlu, "Topbaş keleri, soyu koruma altında olan bir tür. Bunlar genellikle bin 500 metrelik yarı kurak ve kurak iklimlerde görülen, kumlu alanlarda gezinen, böceklerle beslenen, 12 ve 15 santimetre arasında boya sahip olan keler türüdür." dedi.

Türkoğlu, bu sürüngene Türkiye'nin belli yerlerinde rastlamanın mümkün olduğunu fakat tam anlamıyla doğada fotoğraflanamadığını aktararak, "Bunlar şu anda sadece Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde görünmektedir. Doğu Anadolu'da özellikle Iğdır, Nahçıvan ve İran'ın kumul alanlarında görülen topbaş keleri nesli tehlikede olan ve korunması gereken bir türdür." diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.