26 Aralık 2020 Cumartesi 17:00

Sokak kısıtlamaları Ağrı’da Koronavirüs vaka sayılarını düşürdü

İran ile sınır olması nedeniyle Coronavirus vakalarında yoğunluğun yaşandığı Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde uygulanan doğru ilaç tedavisi ve sokak kısıtlamaları, hastane yoğunluğunu yüzde 90'lardan yüzde 20'lere indirdi.

Tüm dünyada ve Türkiye'de etkisini göstermeye devam eden Coronavirus (Covid-19) salgınına karşı tedbirler alınmaya, salgının etkisini azaltmak için çalışmalar yürütülmeye devam ediyor.

Salgının Türkiye'de ilk açıklandığı tarihten itibaren İran ile sınır olması nedeniyle hasta yoğunluğunun yaşandığı Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde, alınan tedbirler doğrultusunda hastane yoğunluk oranları yüzde 90'lardan yüzde 20'lere düşmüş durumda.

Bunda alınan sokak kısıtlamalarının etkisinin olduğu kadar uyguladıkları tedavi yönteminin de etkili olduğunu kaydeden Doğubayazıt Doktor Yaşar Eryılmaz Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinikmikrobiyoloji Uzmanı Doktor Demet Ökke, ilçe olarak 5 bine yakın pozitif vaka hasta takibi yaptıklarını belirtti.

"Mart ayından haziran ayına kadar Coronavirus nedeni ile neredeyse hiç kaybımız olmadı"

Doktor Demet Ökke, "Coronavirus'un başlangıcı olan 18 Mart tarihinde ilk vakamızı alarak halkımıza hizmet sunmaya başladık. Bu dönemde 5 bine yakın BT pozitif ve PCR pozitif hasta takibimiz oldu. Bunlardan yaklaşık bin 300 tanesini hastanede yatırarak takip ettik. Şu anda 4 servis ve 88 yataklı bir pandemi servisimiz bulunmakta. Aynı zamanda bir ilçe olmamız hasebi ile 6 yataklı bir yoğun bakım ünitemiz mevcut. Bakanlığın mevcut tedavi protokollerini uygulayarak hastalarımızda çok ciddi başarılar elde ettik. Hatta, mart ayından haziran ayına kadar Coronavirus nedeni ile neredeyse hiç kaybımız olmadı. Bu dönemde özellikle hidroksiklorokin ve favipiravir tedavisi kullandık." dedi.

Uygulanan tedavi yöntemine birçok ülkenin olumsuz baktığını, ilçede ise hastalarda olumlu etkiler ile karşılaştıklarını kaydeden Ökke, "Hidroksiklorokin hakkında her ne kadar birçok ülkede ve Avrupa'da olumsuz görüş bildirilirse de biz özellikle immunmodilatör etkisinin hastalarımızda ciddi fayda verdiğini fark ettik ve bunu gözlemledik. Hidroksiklorokin ve favipiraviri birlikte kullandığımız hastalarda hiçbir şekilde bahsedildiği gibi yan etkilerinin her hangi birisine rastlamadık. İlçe Sağlık Müdürlüğümüz ile beraber 5 bine yakın hasta takibimiz oldu ama bu hastaların hiçbirinde hidroksiklorokine bağlı bir yan etki profilini saptamadık ve görmedik. Bu nedenden dolayı hiçbir hastaya tıbbi bir müdahalede de bulunmak zorunda kalmadık." şeklinde konuştu.

"Sokak kısıtlamaları etkili oldu"

Doktor Ökke, son olarak şunları söyledi:

"Pulse kortikosteroid tedavisi verdiğimiz hastalarda da çok ciddi etkilerini gördük. Özellikle 250 miligram ve 500 miligram Pulse kortikosteroid kullanmış olduğumuz hastalarda klinik gidişin oldukça iyiye gittiğini, hastaların solunum sıkıntılarının azaldığını, satrasyonlarının yükseldiğini ve bu konuda ciddi başarılar elde ettiğimizi de fark etmiş bulunmaktayız. Hastanemiz yüzde 80-90'lara varan doluluk oranları ile seyrederken sokak kısıtlamaları ile çok ciddi düşüş oldu. Şu an ki oranımız ise yüzde 20-30'larda seyrediyor. Yani sokak kısıtlamalarının da ilçemizde çok ciddi etkilerini görmekteyiz." 

Son Güncelleme: 26.12.2020 15:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.