07 Haziran 2014 Cumartesi 18:30
Tır'cıların İran'a '750 Dolar Yakıt Farkı' Tepkisi

İRAN'a açılan Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesindeki Gürbulak Sınır Kapısı'nda Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) öncülüğünde bir araya gelen TIR şoförleri, yol kapatma eylemi yaptı. İran'a geçtiklerinde yakıt farkı ücreti olarak 750 dolar alınmasına tepki gösteren TIR sürücüleri, "Sorun çözülmezse araçlarımızı ateşe vereceğiz ve kapıları kapatarak İran araçlarının da geçişine izin vermeyeceğiz" dedi.

Gürbulak gümrük sahasında Orta Asya ülkelerine yük taşıyan TIR şoförleri, İran’a geçtikleri sırada ‘yakıt farkı ücreti’ adı altında 750 dolar alınmasına tepki olarak bir saatlik yol kapama eylemi yaptı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) öncülüğünde toplanan yaklaşık 100 şoför, 'Yakıt farkı haksızlık' ve 'Kardeşlik eşitliktir' yazılı pankartlar açarak 'Haksızlığa one minute' diye slogan attı. Şoförler adına açıklama yapan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, yapılan haksızlığa dikkat çekerek, sorunun giderilmesi için Türkiye ve İran’lı yetkilere çağrıda bulundu. Şener, “Bugün burada komşuluk hukuku, kardeşlik hukuku ve uluslararası hukuk açısından büyük bir haksızlığa dur demek için toplandık. Hepimizin bildiği gibi Türkiye ve İran ortak sınırları bulunan, dostlukları çok eskiye dayanan, kardeş iki ülkedir. İran, Türkiye için Orta Asya’ya açılan, Türkiye ise İran için batıya açılan çok önemli bir kapı konumundadır. İran, Türk taşımacılarından hem ikili hem de transit taşımalarda ‘sizin ülkenizde yakıt pahalı’ diyerek her bir sefer için tek yönde ortalama 750 dolar ‘yakıt fiyat farkı’ almaktadır. İran dışında hiçbir ülkede böyle bir uygulama yoktur. İran'ın bu uygulamasından iki ülke arasındaki ticaret olumsuz etkilenmekte ayrıca Türkiye'nin Orta Asya’ya yönelik ticareti ve taşıması da yapılamaz hale gelmektedir" diye konuştu.

İran’a giden nakliye taşıtlarının yüzde 60'ının boş olarak geri döndüğünü dikkati çeken Fatih Şener, İranlı şoförlerden Türkiye'de hiçbir ücret almadığını hatta bütün kolaylıkları sağladığını bildirdi. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Ulaştırma Bakanlığından destek beklediklerini vurgulayan Fatih Şener sözlerine şöyle sürdürdü:

"Bunun sebebi, İran’ın, Türk taşımacılara yük veren İran vatandaşlarından 2.11.1994 tarih ve 22926 sayılı karar çerçevesinde navlunun yüzde 10’u kadar vergi alarak Türk taşımacılığını pahalılaştırmasıdır. Eşi benzeri olmayan bu tür haksızlıklara rağmen Türkiye, ülkemize taşıma yapan ve transit geçecek İran araçlarına her türlü kolaylığı sağlamakta ve ayrımcılık oluşturan hiçbir ücret almamaktadır. Bu haksızlığa son verilsin. Türk taşımacılar olarak, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin 9-10 Haziran tarihlerinde yapacağı Türkiye ziyaretini iki ülke arasında ticaretin gelişmesi ve artık kangren haline gelmiş olan taşımacılık problemlerinin çözümü için bir fırsat olarak görüyoruz. Türkiye ve İranlı yetkililere sesleniyoruz ve diyoruz ki; Bundan sonra, transit geçişte her iki ülkenin de aynı uygulamayı yapmasını, İran’da Türk taşımacılardan alınan yakıt fiyat farkıyla İran’dan yük almamızı zorlaştıran 22926 sayılı yasanın kaldırılmasını acilen talep ediyoruz. Bunlar sağlanamıyorsa en kısa sürede içinde Türkiye'ye gelen veya ülkemizden geçen İran araçlarına bize İran'da ne yapılıyorsa aynı şekilde uygulanmasını istiyoruz. Sorun çözülmezse eylemlere başlayacağız."

TIR sürücüsü Ali Akkuş ise, “Eğer ki bu sorun çözülmez ise bir hafta sonra araç yakma, yol kapama ve İran araçlarının geçişine izin vermeme gibi eylemlere başlayacağız. Bizim sorunumuz Türkiye ile değil İran'ladır" dedi.




Son Güncelleme: 07.06.2014 18:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.