10 Nisan 2021 Cumartesi 09:43
Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğine Ağrılı Hasan Murat Mercan getirildi

Hasan Murat Mercan kimdir?  Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan'ın Kimdir? biyografisi

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği görevine, Tokyo Büyükelçisi Hasan Murat Mercan getirildi. Bu gelişmenin ardından Hasan Murat Mercan'ın kim olduğu ve kariyeri merak konusu oldu. Peki, Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan kimdir?

Washington Büyükelçisi olarak atanan Hasan Murat Mercan, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun bir isim.

Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Yüksek lisansını aynı bölümde, doktorasını ABD Florida Üniversitesi Karar ve Enformatik Bilimler Bölümü'nde tamamladı.

Cleveland State Üniversitesi'nde Doçent oldu. Cleveland State Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak ders verdi. Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu Üyeliğinde bulundu.

Hasan Murat Mercan'ın Yaşamı ve akademik kariyeri

Babası doktor, annesi ev hanımdır. 1977 yılında Eskişehir Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü 1981 yılında bitirdikten sonra, aynı üniversitede yüksek lisansını 1984 yılında tamamladı. Ardından ailesinin yaşadığı yer olan, 1984-1985 yıllarında Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.

Bu dönemde ABD'de Florida Üniversitesi'ne doktora yapmak üzere gönderildi. Florida Üniversitesi'nin Karar ve Enformatik Bilimleri Bölümü'ndeki doktorasını 1989 yılında tamamladı.

Cleveland Üniversitesi İşletme Fakültesi Sayısal Analiz Bölümü'nde 1989-1992 yılları arasında yardımcı doçent doktor olarak çalıştı. Türkiye'ye döndükten sonra 1992-2004 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde önce yardımcı doçent doktor, sonra doçent doktor olarak çalıştı.

Hasan Murat Mercan Siyasi kariyeri

Ankara'da Bilkent Üniversitesi'nde doçent öğretim görevlisi iken, Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu üyeliğinde bulundu. 22. ve 23. dönemlerde Eskişehir'den milletvekili seçildi. 22. dönemde Avrupa Konseyi Parlamenterler Birliği Türk Delegasyonu başkanlığını, 23. dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanlığını yürüttü. 3 Şubat 2012 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan yardımcılığına atandı, bu görevinden 5 Eylül 2014 tarihinde istifa etti.

17 Kasım 2017 tarihinde Tokyo Büyükelçisi olarak atandı.[Üç yılı aşkın bir süre boyunca sürdürdüğü bu görevin ardından, 23 Şubat 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Washington Büyükelçiliği görevine atandı.

Hasan Murat Mercan, 14 Ocak 1959'da Ağrı’nın Tutak ilçesinde dünyaya geldi. Babası Eskişehir’in tanınmış doktorlarından Yaşar Nafiz, annesi Ümmü Mercan'dır. Eşi İnci Mercan’dır.
 

Son Güncelleme: 10.04.2021 10:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yorumcu 2021-04-10 11:08:01

Bir kişinin Ağrı'da doğmuş olması başka Ağrılı olması başka. Babası zorunlu görevini yaparken tevafuken Ağrı'da doğmuş biri. Keşke bu kişi hakkında konuşurken onu Ağrı yetiştirdi diyebilseydik... Haber boş... Ne yazık ki

Avatar
Zc 2021-04-11 17:14:25

Ben de gururla haberi açıp okuyayım dedim ama hayal kırıklığına uğradım. Aldatmaca..

Avatar
Tutak 2021-04-11 22:39:19

Bu adam Tutaklı haber yaparken kin guderek haber yapmayın Tutak yazacaksıniz