10 Ocak 2021 Pazar 20:24
Yasin Çınar Yazdı: "Ekonomi ve Matematik"

EKONOMİ VE MATEMATİK 

Matematiğin günlük hayatımızda dokunduğu noktalardan en önemlilerinden biri de ekonomidir. Ekonomi hayatımızın içinde,  neredeyse hayatın kendisi olmuş durumda maalesef. Maalesef i açayım da yanlış anlaşılmasın;  biraz eleştiri  sadece,   Keşke her şey maddiyata dayanmasa bu hayatta, ama Korkarım ki;  böyle olmuş.

Tabi  hayatını hayatını sadece maddiyatın üzerine kulmayanları tenzih ederim. Hayatımızın içinde matematik, ekonomi tarafından nasıl girmiş bunu incelemek ve irdelemek lazım, malum konumuz'da bu zaten ,

Şöyle ki ;

Evimize ve kendimize aldığımız her şey maddi olarak ekonomiye dayanmaktadır. Maddiyatla aldığımız her şeyin matematiksel olarak dağılımı demektir,

Örneğin ; günlük evimize harcadığımız paranın dağılımı matematiksel bilgiye dayanmaktadır . Bu da matematiğin ne derece önemli olduğunu ve evimizde bile matematik bilgilerinin olması ve bilinmesine gereksinim duyulduğunu ispatıdır. Görüldüğü gibi yukarıdaki sahneyi çoğunun evimizde gelirler giderler bakımından yaşıyoruz değil mi? İşte hayatımızın içindeki ekonomi matematik sayesinde küçük hesaplar yaparak aldanmadan veya aldatılmadan yapabiliyoruz. Tabi bunu yapabilmek için kazıklanmayacak kadar matematik bilmeye borçlu  olmamız lazımdır.  Verdiğim örnekte küçük bir ailenin geçimini sağlayacak olan ekonomi bile MATEMATİK  bilimine muhtaç olmayı gerektiriyor.

Büyük Ekonomileri de şekillendiren de onlara yön veren 'de bu küçük aile ekonomilerinin olduğunu unutmamak gerekmektedir. Ekonomi bir gemi ise, MATEMATİK  bu gemiyi  yüzdüren ve rotasına götüren kaptan gibidir.

Yine başka bir ifade ile EKONOMİ  bir Sistem ise,  MATEMATİK  bu sistemi işleten bir mekanizmadır. Küçük bir işte dahi başarılı bir ekonomi dengesi yürütmek için iyi bir matematik bilgisine sahip olmak gerekir.  Çünkü gelir gider dengesini ayarlamak, hesaplamalarda hata yapmamak bu işin bir parçasıdır.

Gördüğümüz gibi ekonominin içinde yer alan kar- zarar, zam, vergi ,faiz indirim, vb. Gerçek olarak  kullandığımız tablo ve grafikler ve daha birçok argüman matematik bilimi sayesinde anlam kazanmaktadır. Kısaca MATEMATİK ekonomimizin varolma sebebidir. İçinde hesaplama yapmadan yaşayabileceğimiz bir hayatı düşünmeyiz.

O zaman yaşasın hayata anlam kazandıran MATEMATİK. Yaşasın  Ekonomiye hayat veren MATEMATİK 
Selam ve dua ile

Son Güncelleme: 10.01.2021 21:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.