12 Ağustos 2015 Çarşamba 17:01
Ardahan 'bal'a doydu

ARDAHAN  - Ardahan'da geçtiğimiz yıl 300 ton olan bal rekoltesi yüzde 170 artışla 800 tona ulaştı.

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, kendi ünitesinde tarım danışmanlarıyla birlikte bal sağımı gerçekleştirdi. 

Evliyaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte yaklaşık 600 üyenin 70 bin civarında kovanı olduğunu, bu kovanların yaklaşık yüzde 70'inde bal sağım işleminin tamamlandığını söyledi.

Bu yıl önemli bir bal miktarını elde ettiklerini ve bunun son 5 yılın en yüksek rakamı olduğunu ifade eden Evliyaoğlu, şunları söyledi:

"Hasat dönemimiz temmuz ayının 20'si ile ağustos ayının 15'i arasında gerçekleşir. Hasada devam eden ve bitiren üreticilerimiz var. Ürün alışımız tamamen doğa şartlarına bağlı olduğu için 2010'dan sonra verim alamamıştık. İlk kez böyle güzel bir hasat elde ettik. Bu yıl üreticinin yüzü güldü. 2010'dan sonraki yıllarda 200-300 ton arasında bal alınırken bu yıl rakam 800 tonu buldu."

-"En verimsiz kovandan 20 kilo bal"

Mevcut kovanlarda balın yanında 'oğul arı' da aldıklarını, bundaki verimin diğerlerine oranla yüksek olduğunu aktaran Evliyaoğlu, "Bu dönem hem oğul hem de bal verimimiz gayet güzel. Allah her yıl böyle nasip etsin. Şu an en verimsiz kovanımız bile 20 kilo bal aldık. Üreticilerimizin yüzü doğa şartlarının iyi olması nedeniyle güldü. Bu yıl hava bize son derece yaradı. Balımız da gayet kaliteli" diye konuştu.

Evliyaoğlu, elde edilen ürünle yüzde 170 civarında bal artışının gerçekleştiğini belirterek, artık bundan sonra pazar bulmak için gayret göstereceklerini dile getirdi.

Tarım danışmanı Fatma Özbay da, sezon çok iyi geçtiğini, üreticilerin iyi bir kazancı olacağına inandığını anlatarak, "Arıcılık özveri isteyen bir iş olduğu için bayanlarında yapmasını istiyorum. Bayanların daha iyi üstesinden geleceğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Ardahan

Ardahan

Ardahan

Ardahan

Ardahan

Ardahan

Ardahan

Ardahan

Ardahan

Ardahan

Son Güncelleme: 12.08.2015 17:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.