25 Nisan 2016 Pazartesi 12:58
Arılar 'Bal Mesaisi'ne Başladı

Şemdinli ilçesinde, kış aylarında soğuktan korunmak için kovanlarında salkım oluşturarak kış uykusuna yatan arılar, baharın gelmesi ve havaların ısınmasıyla uyanıp "bal mesaisi"ne başladı.

Şemdinli'de uzun süren kış uykusundan uyanan bal arıları, kovanlarından çıkarak, açmaya başlayan çiçeklere yöneliyor.

Ağaçlara adeta hücum eden bal arıları, çiçeklerdeki nektar ve polenleri toplayarak, bal midesi ve arka ayaklarında bulunan polen sepetçiğinde biriktiriyor.

Taşıyabilecekleri kadar nektar ve polen toplayan arılar, daha sonra kovanlarına yönelerek kollektif bir çalışmayla bal üretme işlemine geçiyor.

Arıcı Hasan Kılıç, arıların yaklaşık bir haftadır bal yapma işlemine başladığını belirterek "Her sene bu vakitlerde arıların mesaisi başlıyor. Arılar, açan çiçeklerden nektar ve polenleri toplayıp kovana getiriyor ve burada bal işlemine geçiyor. Arılarla uğraşmak güzel bir iştir. 5-6 senedir bu işi yapıyorum. Arıların o meziyetli işi bizi kendilerine hayran bırakıyor" dedi.

Şemdinli’de çiçek türünün fazla olduğunu dile getiren Kılıç, "Biz arıcıların da mesaisi arıların çalışmasıyla başlıyor. Kovanları kuruttuk ve arıları yeni kovanlara aktardık. Bir ay sonra arıları başka yere nakledeceğiz. İnşallah bu sene verimli bir sene olur. Yağışlar oldukça fazlaydı umarım güzel sonuçlar alırız. Şemdinli balı meşhurdur. Her sene tonlarca balı Türkiye'nin birçok yerine gönderiyoruz. Allah inşallah herkesin rızkını fazlasıyla verir." diye konuştu.

 

Son Güncelleme: 25.04.2016 13:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.