14 Nisan 2016 Perşembe 14:33
Çıldır Gölü'ndeki Sazlık Alana Su Aktarılacak

Çıldır Gölü'nün simgelerinden aynalı sazan balıklarının üreme sahası olan sazlık alanda yaz aylarında yaşanan kuraklık sorununun, bölgeye dışarıdan boru hattıyla su takviyesi yapılarak aşılması planlanıyor.

Ardahan Valisi Ahmet Deniz, beraberindeki ilgili bürokratlarla Çıldır Gölü kıyısında Gölbelen ile Gölebakan köyü arasında kalan sazlık alanda incelemelerde bulunarak, Ardahan Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Temel Şimşek'ten sazlık alanda yaşanan kuraklık sorunu ve sorunun çözümü için hayata geçirilmesi planlanan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Deniz, Çıldır Gölü'nün batısındaki sazlık alanın, gölün ünlü aynalı sazan balıklarının yumurta bıraktıkları yer olması nedeniyle doğal yaşam döngüsünde önemli bir yere sahip bulunduğunu ifade etti.

Deniz, sazlık alanda bahar aylarında kar sularının erimesiyle sorun yaşanmadığını, yaz aylarında ise su seviyesinin düşerek doğal yaşamı tehdit ettiğini dile getirerek, "Biz de bu sorunu çözmek için bizzat yerinde inceleme yapmak istedik. Burayı yapacağımız çalışmayla sorunsuz bir konuma getireceğiz. Yapacağımız çalışma sazlığın geleceği için çok önemli." dedi.

Ardahan Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Temel Şimşek de Çıldır Gölü'nü besleyen nehir suyunun önemli bölümünün Arpaçay Barajı'na gitmesi dolayısıyla yer yer Çıldır Gölü'nün su seviyesinin düştüğünü, bu nedenle kıyıda yer alan sazlık alandaki suda azalma meydana geldiğini belirtti.

Sorunu, Gölebakan köyü mevkisindeki dere ve çaylardan borularla göle su taşıyarak aşmayı planladıklarını kaydeden Şimşek, şunları söyledi:

"Bu mevsimde sazlıkta bir sorun yok çünkü kar sularıyla su ihtiyacı gideriliyor fakat bir ay sonra, yani kar sularının bittiği dönemde bu bölgeye büyük bir su ihtiyacı olacak. Çıldır Gölü'nde yaklaşık bir ay sonra su seviyesi ortalama bir metre düşecek. Bu düşüş sürekli olmasa bile çoğu kez böyle oluyor. Bunu her yıl yaşayıp görüyoruz. Bu durumdan dolayı sazlıktaki su çekiliyor. Bu da sazlıktaki canlıların yaşamını zorluyor. Bu sazlığımızda sadece balıklar değil, farklı kuş türleri de mevcut."

Şimşek, yapılacak düzenlemeyle göl ile sazlık alan arasındaki balık geçişinin sürekli olarak rahat bir hale getirileceğini sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 14.04.2016 19:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.