10 Mayıs 2016 Salı 11:38
Kafkas Ana Arısı Satışına Rakım Sınırı

Bal üretiminde çalışkanlığı ve kalitesiyle bilinen Kafkas ana arısı, artık sadece rakımı yüksek bölgelere satılacak.

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, AA muhabirine, ana arı satışlarının sıcak bölgelere yapılmayacağını bildirdi.

Mayıs ayı itibarıyla Ardahan'da üretimine başlanacak olan Kafkas arı ırkına ait ana arı satışlarının sağlıklı ve verimli olması için daha hassas davranacaklarını belirten Evliyaoğlu, Türkiye'nin birçok noktasında ana arı talebi almaya başladıklarını, ancak her bölgeye satışın yapılmayacağını kaydetti.

Evliyaoğlu, Ardahan'daki arının Kafkas ırkı olması nedeniyle verimli ve çalışkan olduğunu, bu nedenle çok talep aldıklarını ifade etti.

-Yılda ortalama 10 bin ana arı üretiliyor

Ardahan'da yılda ortalama 10 bin ana arı üretildiğini, bunun 4 bininin il dışına satıldığını anlatan Evliyaoğlu, şunları konuştu:

"Bu çok ciddi bir rakam. Bunu daha da arttırmak istiyoruz. Çünkü gönderilen yerlerde memnun olanlar bir daha talep ediyor. Bu konuda başta birlik olmak üzere tüm üreticilerimiz duyarlı ve gerekli bilgiye sahipler. Arayanlara, ana arı talep edenlere öncelikle yerini ve rakım olarak konumunu soruyoruz. Sıcak bölge olunca göndermiyoruz. Gerekli durumu izah ediyoruz. Kafkas ırkı arısı üretimine mayıs ayında başlanacak. Haziranda ise satışları yapılacak. Fakat biz yoğun talep almamızdan dolayı bu yıl daha hassas davranmış olacağız. Örneğin bir kişi bizi Antalya gibi bir yerde ararsa, yerin rakımını sormuş olacağız öncelikle. Antalya merkeze göndermemiz halinde hiçbir sonuç alınmayacağını anlatıyoruz söz konusu alıcıya."

Evliyaoğlu, bin 500 ve bin 800 arası rakımlı noktaların uygun olduğunu, aksi taktirde gönderilen arılardan verim alınamayacağını söyledi.

Ardahan'da bakanlık sertifikalı 10 ana arı üreticisinin olduğunu belirten Evliyaoğlu, ana arı tanesinin ise 50 ile 70 lira arasında alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.

Kafkas arısı, uysal ve dayanıklı bir arı ırkı olarak biliniyor. Türkiye'deki diğer arıların ortalama dil uzunluğu 4,3 milimetre iken, Kafkas arılarının dil uzunluğu 7,3 milimetre olarak ölçülüyor. Bu farklılığın, bal kalitesini yükselttiği ifade ediliyor.

Son Güncelleme: 12.05.2016 16:31
Anahtar Kelimeler:
Ana Arı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.