13 Temmuz 2016 Çarşamba 13:18
'Suriyeli Sığınmacılara Vatandaşlık Verilmesi' Tartışmaları

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Suriyeli sığınmacılardan belli kriterlere uyanlara vatandaşlık verilmesi tartışmalarına ilişkin, "Suriyelilerin vatandaşlığa alınması, sosyal uyum açısından ciddi sıkıntı olabilir. Ekonomik olarak bu kadar işsizin, bu kadar aşsızın olduğu bir ortamda, bugüne kadar bu ülke için bedel ödemiş insanların gönlünü kırabilir, incitir, rahatsız eder." dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunun, Türkiye'nin gündemine bir anda geldiğini ancak bu yönde bir gelişme yaşanacağına yönelik önceden bilgilerinin olduğunu bildirdi.

Bireysel bazda değil, toplu halde vatandaşlık alımının çeşitli sıkıntılara yol açabileceğini ileri süren Yılmaz, "Bu durum Batı ülkelerinde de bireysel bazda ele alınır. Yani o ülkenin ekonomisine, sanayisine, bilimine, kültürüne katkı yapan birisi varsa, illa ki savaş bölgesinde gelmesi gerekmiyor. Onun vatandaşlığa alınması değerlendirilir. Vatandaşlığa kabul edilir. Bizde, bireysel bazda değil, bir değerlendirmeye, kritere, kayda tutulmaksınız toplu bir şekilde vatandaşlığa geçilmesi söz konusu. Bunun da doğru olmadığını söylüyoruz." ifadesini kullandı.

Yılmaz, CHP olarak bunun iç politikada başka hesaplarla yapıldığını düşündüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bunun bireysel bazda değerlendirilmesine karşı değiliz. İlla ki Suriyeli de olması gerekmiyor. Başka herhangi bir ülkeden de olabilir. Her şeyden önce bu kadar nüfusun alınması iç barış için ciddi bir sıkıntı olabilir. Suriyelilerin vatandaşlığa alınması, sosyal uyum açısından ciddi sıkıntı olabilir. Ekonomik olarak bu kadar işsizin, bu kadar aşsızın olduğu bir ortamda, bugüne kadar bu ülke için bedel ödemiş insanların gönlünü kırabilir, incitir, rahatsız eder. Ayrıca, içlerine gizlenmiş IŞİD elamanı, El-Nusra elamanı ve diğer radikal unsurların olduğunu da bilmeliyiz. Yarın vatandaşlığa aldığınız elamanlar eylem yapmaları söz konusu olabilir. Bunlar Türkiye'de gerçekten ciddi sıkıntılar yaratabilir. Biz bu uyarılarımızın dikkate alınmasını istiyoruz. Böyle bir adımın Türkiye'ye maliyetinin ağır olacağını düşünüyoruz."

Son Güncelleme: 13.07.2016 18:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.