31 Mart 2016 Perşembe 14:03
Bingöl Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Şahin

 Avrupa Birliği (AB) Bakan Yardımcısı Ali Şahin, "Bu coğrafyada Türk'ün, Kürt'ün, Arap'ın, Laz'ın kaderini Allahuteala yazmıştır. Kardeşliğini ve kaderini Allahuteala'nın yazdığı bu kaderi de başkalarına yazma, değiştirme şansı asla vermeyeceğiz. Allah'ın kaderini yazdığı Türk-Kürt kardeşliğini hiç kimse bozamayacaktır""(AB) Dünyanın batısında böyle bir bütünleşme gerçekleşirken, sınırlar ortadan kalkarken, dünyanın doğu yakasında maalesef var olan bu bütünleşme bir şekilde ortadan kaldırıldı." dedi.

Şahin, AB Bakanlığınca yürütülen "AB Programlarına Katılımın Güçlendirilmesi Projesi" çerçevesinde bir otelde düzenlenen "Bingöl Çalıştayı" etkinliğinde yaptığı konuşmada, dünyanın batısı ile doğusu arasındaki farklılıklara değindi.

Projenin tanıtımını yapmak için Bingöl'de bulunduklarını aktaran Şahin, amaçlarının sivil toplum örgütleri, kamu kurumları, üniversiteler ve vatandaşların AB'nin açtığı programlara en yüksek düzeyde katılımlarını sağlamak olduğunu söyledi.

Şahin, ERASMUS+, UFUK 2020, COSME, EaSI gibi AB programlarını Bingöl'e nasıl akıtılacağı konusunda geniş bir çalıştay sunulacağını belirterek "Bingöl'ün potansiyellerine inanıyoruz. Bugüne kadar Bingöl'de AB hibe programlarıyla 48 proje harekete geçirilmiş. Yaklaşık 7 milyon avro sağlanmış. Bingöl'de müthiş bir sinerji var, bunu harekete geçirmek gerekiyor. Bir proje hazırlama, yazma kültürünün oluşturulması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

-"Düşmanlıklarına rağmen sınırları kaldırdılar"

AB'nin hayata geçirilen en önemli ve başarılı projelerden biri olduğunu aktaran Şahin, AB'nin aynı zamanda 28 ülkenin bir araya gelerek birçok farklılığı, sınırı ortadan kaldırarak ekonomik, siyasi ve coğrafi anlamda bir bütünleşmenin başarısı olduğunu vurguladı.

AB üyesi ülkeler arasında karayolu ile yapılan seyahatlerde insanların bir ülkeden diğerine geçişi fark etmediğine işaret eden Şahin, şöyle devam etti:

"AB, bütün farklılıklarına rağmen, etnik, mezhepsel, coğrafi ve kültürel anlamda bütün farklılıklarına ve tarihi düşmanlıklarına rağmen aralarındaki sınırları kaldırdı. Coğrafi, ekonomik ve siyasi anlamda bir bütünleşmenin içerisine girdiler. Dünyanın batısında böyle bir bütünleşme gerçekleşirken, sınırlar ortadan kalkarken, dünyanın doğu yakasında maalesef var olan bu bütünleşme bir şekilde ortadan kaldırıldı ve suni sınırlardan oluşan bir coğrafya oluşturuldu."

-"Türk-Kürt kardeşliğini hiç kimse bozamayacaktır"

Bakan Yardımcısı Şahin, aynı dili konuşan, aynı kıbleye yönelen, aynı inanca sahip Araplar arasında 22 sınır oluşturulduğunu ve her bir ülkenin bir diğer ülkeyle sınır problemi yaşadığını ifade etti.

Dünyanın batısında bütün sınırlar ortadan kaldırılırken, doğuda ise suni sınırlarla kültür ve coğrafyaların birbirlerinde ayrıştırıldığını, çatışma ortamları yaratıldığını söyleyen Şahin, Türkiye içinden de yeni sınırlar peşinde koşan bir takım çevrelerin bulunduğuna dikkati çekti.

Şahin, şunları kaydetti:

"Biz, bunlara asla müsaade etmeyeceğiz. Bu coğrafyanın kardeşliği, büyümesi, kalkınması, yeni sınırlarla değil, var olan her türlü sınırları ortadan kaldırmakla ancak mümkün olabilir. Maalesef bu coğrafyayı ancak bölerek, sınırlara ayırarak çatıştırıyorlar. Çatıştırarak zayıflatıyorlar. Zayıflatarak sömürülebilir hale getiriyorlar. Bizi bölebildikleri kadar bölmeye çalışacaklar çünkü bu coğrafyayı bölebildikleri ölçüde sömürebilecekler ve birileri batıda muhteşem ve muhkem şehirlerde rahat bir yaşam sürecek. Bu oyuna gelemeyeceğiz. Bu oyunun gerçekleşmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Bu coğrafyada Türk'ün, Kürt'ün, Arap'ın, Laz'ın kaderini Allahuteala yazmıştır. Kardeşliğini ve kaderini Allahuteala'nın yazdığı bu kaderi de başkalarına yazma, değiştirme şansı asla vermeyeceğiz. Allah'ın kaderini yazdığı Türk-Kürt kardeşliğini hiç kimse bozamayacaktır."

Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, Vali Yavuz Selim Köşger ve Belediye Başkanı Yücel Barakazi'nin de birer konuşma yaptığı çalıştayda, katılımcılara proje hazırlanması konusunda teknik bilgi sunuldu.

Proje kapsamında İstanbul, Adana, Antalya, Konya, Samsun, İzmir, Malatya, Gaziantep, Bursa, Van, Erzincan ve Ankara'da AB destek türlerinin tanıtıldığı çalıştaylar gerçekleştirilecek.

 

Son Güncelleme: 31.03.2016 19:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.