17 Ağustos 2016 Çarşamba 18:02
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığından Açıklama

 Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin etkin pişmanlık yasasından yararlanması çağrısında bulundu.

Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Aktaş imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü tarafından 15 Temmuz'da cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngürdöğü düzeni ve TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'yi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasına engellemeye teşebbüs edildiği ve ayrıca Cumhurbaşkanına suikast girişiminde bulunulduğu anımsatıldı.

Aziz milletin feraseti, başta emniyet kuvvetlerinin ve diğer tüm kamu kurumlarında çalışan personelin fedakarca canı pahasına mücadelesiyle söz konusu girişimin bertaraf edilmesinin ardından başlatılan soruşturmaların devam ettiği hatırlatılan açıklamada, Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik soruşturma kapsamında bugüne kadar 193 kişi hakkında işlem yapıldığı, bunlardan 115'nin tutuklandığı, 24 kişinin halen gözaltında olduğu, 48 kişi hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanarak serbest bırakıldığı bildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Soruşturmalar iki hat üzerinden yürütülüyor. Birincisi, söz konusu darbe teşebbüsüne iştirak edenlerle ilgili olup TCK'nun 309 ve devamı maddeleri kapsamında değerlendiriliyor. FETÖ/PDY örgütünün, 15 Temmuz'daki eylemleri örgüt üyelerinin aralarındaki birlikteli, örgüt yapıları, organize oluş biçimleri, üyeler arasındaki hiyerarşik zincir dikkate alındığında TCK'nın 314 maddesinde kapsamında 'silahlı örgüt' olduğu hususunda tereddüt bulunmadığı.

İkinci soruşturmalar ise söz konusu darbe teşebbüse ile iltisakı belirlenmemiş olmakla birlikte yasa dışı FETÖ/PDY terör örgütü üyelerine yönelik olup TCK'nın 314/2 maddesinde kapsamında yürütülmektedir."

TCK'nın 314. maddesi kapsamında silahlı örgüt suçları ile ilgili olarak etkin pişmanlık hükümlerinin kamuoyuna duyurulmasında fayda mülahaza edildiği vurgulanan açıklamada, "Malumları olduğu üzere, TCK'nın 314. maddesinin 3. fıkrası yollaması ile suç işlemek için örgüt kurulmasına ilişkin hükümlerin silahlı örgüt içinde uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla TCK'nın 221. maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümlerinden FETÖ/PDY terör örgütü üyeleri için uygulanması söz konusu olacaktır." bilgisine yer verildi.

Açıklamada, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık duyup, örgütten ayrılma istediğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için TCK'nın 221. maddesinde etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde işlem yapılacağı bildirildi.

"TCK'nın 221. maddesi çerçevesinde pişmanlık duyan vatandaşlarımızın verdikleri bilgilerle pişmanlık duyduklarını göstererek örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmalarını ve yakalanmalarını sağlamaları halinde, aynı maddenin 3. fıkrası kapsamında haklarında cezaya hüküm olunmayacaktır." uyarısının yapıldığı açıklamada, TCK'nın 221. maddesinden faydalanmak isteyen vatandaşların cumhuriyet başsavcılıklarına veya kolluk birimlerine müracaat etmeleri halinde kendilerine yardımcı olunacağı kaydedildi.

Son Güncelleme: 23.08.2016 12:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.