07 Nisan 2016 Perşembe 15:03
Kendi Elektriklerini Ürettiler 15 Bin Lira Kazanç Sağladılar

Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, enerji panelli santraliyle kendi elektriğini üretip, 4 ayda 15 bin lira kazanç sağladı.

Lise tarafından hazırlanan "Solar Enerji Atölyesinin Kurulup İşletim, Bakım ve Onarım Modülünün Hazırlanması" projesi kapsamında kurulan enerji santraliyle enerji üretimine başlandı.

Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Abdulselam Beğiç, kurulan sistem sayesinde atölyelerin elektrik ihtiyacını karşılamaya başladıklarını söyledi.

Beğiç, okul ve atölyeler için yıllık ortalama 80 bin lira elektrik faturası ödemesi yaptıklarını belirterek, üretilen enerji sayesinde ilk dört ayda 15 bin lira kazanç elde ettiklerini ifade etti.

Türkiye genelinde bulunan okullar arasında en donanımlı sisteme sahip olduklarını vurgulayan Beğiç, şöyle konuştu:

"Türkiye genelinde 28 ildeki okullarda bu sistem kurulmuş. Bu okullar arasında en donanımlı olanı ise, Kocaeli Teknik Lise ile Bingöl Mesleki Teknik Anadolu Lisesidir. Ama en iyisi biziz. Yenilenebilir enerjiyle ilgili ders kitabının bir kısmını biz yazdık. Biz de şu an yenilenebilir enerji ile ilgili olarak 34 öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrenciler son sınıfa geldiklerinde Türkiye'nin her yerinde çok rahatlıkla çalışabilecek durumda olacaklar. Biz bununla ilgili eğitimlerimizin bir kısmını da yurt dışında aldık. Şu an itibariyle kendi okulumuzun enerji ihtiyacının bir kısmını karşılıyoruz."

Üretilen enerjiyi sadece okulda kullanmayacaklarını ve satışınıda yapmayı planladıklarını anlatan Beğiç, "Bingöl FEDAŞ il müdürlüğüyle görüşmeler yaptık. 6 ay içinde onlara da enerji satmaya başlayacağız. İki ada şeklinde toplam 28 panelle enerji üretimine başladık. Üretilen enerjiler şu an atölyelerde kullanılıyor. Günlük ortalama 5 saatlik bir çalışma sonucunda 35 kilowatt enerji elde ediyoruz. Enerji üretimi için kurulan sistemin dışında, bir de seyyar taşınabilir çanta şeklinde mini paneller hazırladık. Bu sistemin dışında bir de rüzgar ve hidrojen enerjisinden de faydalanmak için eğitim sınıfına sistemi kurduk. Bu sistem ise sadece eğitim amaçlı kuruldu." dedi.
 

Son Güncelleme: 08.04.2016 16:04
Anahtar Kelimeler:
BingölOkulElektrik
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.