17 Haziran 2015 Çarşamba 19:43
Tarihi kilise definecilerin hedefi oldu

BİNGÖL  - Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Toklular Köyünde bulunan tarihi kilise define avcılarının hedefi oldu.

Toklular Köyü Muhtarı Fesih Kışlakçı, tarihte Ermeni yerleşkesi olan ve eski isminin 'Togulkıran' olan köylerinde eskiden birçok tarihi kalıntıya rastlayabildiklerini ve bu kalıntıların köylüler tarafından tahrip edildiğini söyledi.

Kışlakçı, "Geçmişten beri köyümüz defineciler tarafından defalarca tahrip edildi. Ermeniler bir çok kez köyümüze geldi ve bu kilisenin adının Agos Kilisesi olduğunu ifade ettiler" dedi.

Köy sakinlerinden Abdurrahman Yılmaz ise, kilise bölgesinde yapılan evlerin temellerinde birçok tarihi kalıntıya denk geldiklerini, özellikle kilise bölgesinde birçok heykel, üzerinde resim ve işaretlerin olduğu taşların bulunduğunu, köylülerin bunların ne anlama geldiği bilmediğini belirtti.

Tanımadıkları insanların köye sık sık gelerek, kilise bölgesinde gece kazı yaptığını dile getiren Yılmaz, "Gece olduktan sonra kilise bölgesinde kazı yaptıklarını gün ağarınca görüyorduk. Çocukların oyun alanıydı. Bu kilisenin devlet tarafından koruma altına alınması gerekir. Köyde bulunan yaşlılardan bazıları ise kilisenin Ermeniler'den kaldığını ve bu kilisenin 800 yıllık bir geçmişinin olduğunu köye gelen Ermeniler'den öğrendik" diye konuştu.

Toklular doğumlu Tarih Uzmanı Araştırmacı Yazar Mahmut Akyürekli ise, şöyle konuştu:

"Toklular Köyü, Osmanlı döneminde Hamidiye Alayları kurulurken Göynük Nahiye Merkezi olarak idari merkezdi. Köydeki kalıntılar köyün tarihini Romalılar'a kadar götürüyor. Kilise kalıntısı ise, bin yılık Ermeni yerleşiminin işareti. Kilisesiyi, üstündeki künye taşının kaybolmasına rağmen yapının mimari özeliği ve kullanılan inşaat harcından hareketle 700 ile 1000 yıl arasında tarihlemek mümkün. Tabi kesin değerlendirme arkeolojik kazılara yapıldıktan sonra ortaya çıkacaktır."

Karlıova Kaymakamlığı, definecilerin yapmış olduğu kazıların eski kazı olduğunu açıkladı.

Tarihi kilise definecilerin hedefi oldu

Tarihi kilise definecilerin hedefi oldu

Tarihi kilise definecilerin hedefi oldu

Tarihi kilise definecilerin hedefi oldu

Son Güncelleme: 17.06.2015 20:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.