26 Ocak 2016 Salı 18:03
Amerikan Şirketi Bitlis'in Çöpünü Değerlendirecek

  Amerikan şirketi ile Bitlis Katı Atık Birliğine (BİKA) üye belediyeler arasında, çöpten elektrik enerjisi, dizel, gübre ve atıl ısı üretimi için 22 yıllığına anlaşma yapıldı.

Amerika'daki üç şirket "CE Katı Atık Bitlis" firmasını kurarak, BİKA'ya üye belediyelerle sözleşme imzaladı. Firma, BİKA'ya üye 10 belediyeden toplandığı çöpleri, birliğin tesislerinde ayrıştırarak işleme tabi tutacak.

"Ana çıktı" adı altında çöpten başta elektrik enerjisi ve dizel üretimini hedefleyen firma, tarımda kullanılmak üzere gübre, temiz su ve atıl ısı üretmeyi de planlıyor.

BİKA ve Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, belediyedeki imza töreninde, Bitlis katı atık enerji ihalesini yaptıklarını ve firmayla 22 yıllığına sözleşme imzaladıklarını söyledi.

Bitlis merkez ile Tatvan, Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Hizan ve Mutki ilçe ile Gölbaşı, Günkırı ve Yolalan belde belediyelerinin birliğe üye olduğunu dile getiren Aksoy, şöyle konuştu:

"Sözleşme ve devir teslim töreni yaptık. Firma buraya güzel bir tesis yapacak. Tesis, enerji ve dizel üretiminin yanı sıra tarıma katkı sunacak. Ayrıca çevre temizliği açısından bu proje büyük önem taşıyor. Tahmini olarak 80 milyon dolarlık bir yatırım öngörülüyor. Bu yatırım aynı zamanda istihdama da katkı sunacak. Bu geri dönüşümlü bir proje. 22 yıllığına yap işlet devret modeliyle yaptığımız bir projedir. Geri dönüşümü ise yüzde 95 civarındadır."

Bitlis Belediye Başkanı Hüseyin Olan ise Bitlis'in ekonomisine katkı sunacak bu projeyi önemsediklerini vurgulayarak, "Diliyoruz ki bu, Bitlis'in tarihi, kültürü ve ekonomisinin gelişmesi için bundan sonraki projelere örnek olur" ifadesini kullandı.

Sözleşmeyi imzalayan firma yetkilisi Amerikalı Ronald Sleight de proje çerçevesinde BİKA'ya üye 10 belediyenin çöpünün toplayarak ayıklayacaklarını belirtti.

Organik atıklardan enerji, plastik atıklardan da dizel elde etmeye yönelik projeyi hayata geçireceklerini ifade eden Sleight, şunları kaydetti:

"Hedefimiz buradaki atığın yüzde 95'ini ekonomiye kazandıracak bir sistem kurmak. Bu projenin 4 safhası olacak. İlki sözleşmeydi. Ardından sera kurulumu yapılacak ve aynı zamanda buradaki personelin yurt içi ve yurt dışında eğitimleri olacak. Bunun yanında dünyanın her yerinden insanlar buraya gelip gidecek. Bu hareketlilik, tarihi ve doğal güzelliklerin de fark edilmesini sağlayacak ve turizm buna bağlı olarak canlanacak."

Son Güncelleme: 26.01.2016 22:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.