04 Aralık 2015 Cuma 19:18
Biyokaçakçılıkla Mücadele

Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğüne bağlı Bitlis Şube Müdürlüğü tarafından, "Biyokaçakçılıkla Mücadele" toplantısı yapıldı.

Bitlis Valisi Ahmet Çınar’ın katılımıyla kentteki bir otelin konferans salonunda gerçekleşen toplantıda, biyokaçakçılık ile ilgili Orman ve Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan kısa film gösterisi izlendi.

Toplantıda konuşan Vali Çınar, tüm canlıların korunmasının insani görev olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

"Bu görev sadece bağlı kurumların ve diğer kurumların görevi değil, her insanın görevidir. Cenab-ı Allah'ın bize emanet ettiği bütün canlıları ve bütün türleri korumak bizim insani görevimizdir. Bu anlamda bunun önemini her yerde dile getirmemiz, bu konuyu çocuklarımıza anlatmamız gerekiyor. Yine bu konuda bizlerin bu olan doğal zenginliklerin bitmemesi için bilinçli şekilde davranmamız ve üzerimize düşen görevleri yerine getirmemiz gerekiyor."

Orman ve Su İşleri 14. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit ise Türkiye’de 460 kuş, 161 memeli, 141 sürüngen, 480 deniz balığı ve 236 türde tatlı su balığı türü yaşadığını, belirlenen toplam omurgalı hayvan türü ise bin 500’e yakın olduğunu ifade etti.

Ülkenin sahip olduğu zengin biyolojik çeşitlilik değeri ile biyolojik araştırma, koleksiyon ve en nihayetinde ticari amaçlar adına birçok yabancı için çekici hale geldiğini kaydeden Başyiğit, "Bu sebeple tür sayısı ve bu türlere ait bireylere ilişkin kaybımız her geçen gün artmakta olup, biyolojik çeşitliliğimizi bu tehdide karşı korumak gün geçtikçe daha önemli hale gelmektedir" dedi.

Ardından toplantı, Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Fatma Nisa Erimez tarafından biyokaçakçılıkla mücadelenin önemi ve mevcut durumu, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Ahmet Beyarslan’ın bölgedeki böcek türleri, biyokaçakçılıktaki yeri ve önemi, Araştırma Görevlisi Dr. Kesran Akın’ın bölgedeki kelebek türleri ve biyokaçakçılıktaki yeri, öğretim görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Murat Kürşat’ın bölgedeki önemli bitki türleri ve biyokaçakçılıktaki yeri ile öğretim görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Kubilay Toyran’ın biyokaçakçılık ve omurgalı hayvanlar konulu sunumlarını yapmasıyla sona erdi.

Toplantıya, kurum amirleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Son Güncelleme: 04.12.2015 19:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.