15 Mayıs 2016 Pazar 13:53
'Diriliş Ertuğrul' Selçuklu Figürlerine Olan İlgiyi Artırdı

TRT'de yayınlanan "Diriliş Ertuğrul" dizisi, Selçuklu figürlerine olan ilgiyi artırdı.

Başta Büyük Selçuklu Devleti olmak üzere tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, bastonu ve diğer el sanatları ile ünlü Ahlat'ta sanatkarların yaptığı Selçuklu figürlü eserler, dizi sayesinde popüler hale geldi.

Baston ustalarından Refa Gökbulak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin hemen her yerinde ağırlıklı olarak bulunan Selçuklu eserlerinden esinlenerek bastonlara bu figürleri işlediklerini söyledi.

Diziden sonra Selçuklu figürlerinin popüler hale geldiğini belirten Gökbulak, şunları ifade etti:

"Bastonlarımızda ağırlıklı olarak ilçemizde bulunan Selçuklu dönemine ait tarihi eserlerin üzerindeki motifleri işlemekteyiz. Bunlar Selçuklu kartalı, Selçuklu kilim deseni ve bunun gibi figürlerden oluşuyor. Son zamanlarda TRT'de yayınlanan 'Diriliş Ertuğrul' dizisinin etkisiyle Selçuklu motiflerine talep ve ilgi gittikçe arttı. Daha önce ayda 5-10 adet satış yaparken, dizi sonrası satışımız 100'ün üzerine çıktı. Diriliş dizisi çok kaliteli ve tarihimizi çok güzel şekilde anlatmaktadır. Oyuncuların giyim kuşamları ve dekoratif olarak kullandıkları eşyalara da insanların diziye olan ilgisini artırmakta. Dolayısıyla bastonlarımızda kullandığımız motiflere de ilgi gittikçe artmaktadır. Gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında Selçuklu motifli bastonlarımız oldukça ilgi görüyor."

Ahşap oymacı (hakkak) Osman Gülsar ise yıllardır eserlerine Selçuklu motiflerini işlediğini ifade etti.

Gülsar, "TRT'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinin çok büyük etkisini görmeye başladık. Önceden de Kayı ve Dodurga boyları ile Selçuklu dönemi figürlerini eserlerimizde kullanıyorduk. Diriliş Ertuğrul dizisinden sonra bu figürlere talep arttı. Önceden ayda birkaç adet satış yapabilirken, diziden sonra bu rakam 10 kat arttı. Hem eserlerimiz rağbet görmeye başladı hem de bunun ilçe tanıtımına büyük katkısı oldu. Bu figürlere oldukça fazla talep var." diye konuştu.

Son Güncelleme: 17.05.2016 15:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.