20 Nisan 2015 Pazartesi 12:34
Hizan'da, 2. Bahar ve Çocuk Şenlikleri

BİTLİS- Hizan Kaymakamlığı tarafından ikincisi düzenlenen "Bahar ve Çocuk Şenlikleri" kapsamında Van'dan gelen dengbejler, ilçede konser verdi.

Cumhuriyet İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen konserde, Kürtçe eserleri okuyan dengbejler, ilçe halkına unutulmaz bir gün yaşattı.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikle ilgili açıklama yapan Kaymakam Sedat İnci, dengbejliğin Kürt kültürünün en önemli sözel öğelerinden olduğunu söyledi.

Türkler veya Türkiye'de yaşayan diğer milletler için bir aşıklık, ozan kültürü neyse yörede yaşayan halklar için de dengbejlik kültürünün o anlama geldiğini ifade eden İnci, şöyle konuştu:

"Aramızda belki Kürtçe bilmeyenler var ama söylenen kasidelere bakıldığı zaman belki aşığın maşuğuna yazdığı bir şiirdir. Belki çocuğunu kaybetmiş bir annenin ağıtıdır veya bir milletin tarihi, özlemi, geçmişi ve efsanesidir. Ozanlar da dengbejler gibi belki elektriğin olmadığı dönemlerde taziyelerde veya düğünlerde köy köy, belde belde, diyar diyar dolaşarak orada, o yörede yaşayan insanların dertlerine, hüzünlerine ve sevinçlerine ortak oluyorlardı. Özellikle elektriğin yaygınlaşmasıyla televizyon ve radyoyla beraber ne yazık ki bizim kültürümüzün olmazsa olmazlarından olan dengbejlik, artık yavaş yavaş unutulmaya yüz tutmuştu. Bahar şenlikleri kapsamında düzenlediğimiz dengbejler konseriyle en azından yeni ve genç nesillerimize bu güzel kültürümüzü tanıtabilmek ve gelecek nesillerimize de bu kültürümüzü aktarmak istedik."

Hizan'da, 2. Bahar ve Çocuk Şenlikleri

Hizan'da, 2. Bahar ve Çocuk Şenlikleri

Hizan'da, 2. Bahar ve Çocuk Şenlikleri

Hizan'da, 2. Bahar ve Çocuk Şenlikleri

Hizan'da, 2. Bahar ve Çocuk Şenlikleri

Son Güncelleme: 20.04.2015 13:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.