24 Haziran 2015 Çarşamba 13:28
Hizan'da çilek yetiştiriciliği

BİTLİS - Hizan Kaymakamı Sedat İnci, "Hizan'da Çilek Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında oluşturulan çilek bahçelerini inceledi.

Hizan İlçe Tarım Müdürlüğünün yürüttüğü proje, İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın (SYDV) maddi desteğiyle hayata geçti.

Proje kapsamında oluşturulan çilek bahçelerini gezen İnci, amaçlarının Hizan'da çilek üretimiyle çiftçilere alternatif bir gelir kaynağı oluşturmak olduğunu söyledi.

Geçen yıl kurdukları deneme çilek bahçesinin olumlu sonuç vermesiyle bu yıl maddi durumu kötü ama bahçecilik konusunda tecrübeli 3 örnek çiftçiye çilek bahçesi kurduklarını söyleyen İnci, oluşturulan üç bahçenin de başarılı olması halinde önümüzdeki yıllarda çok daha fazla çiftçiye bu konuda destek vereceklerini belirtti.

Yüksek verimli çilek yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını, maddi gücü yetersiz çiftçilerin az alandan daha yüksek gelir elde etmesini ve bu sayede üreticilerin ekonomik seviyelerinin yükseltilmesini amaçladıklarını ifade eden İnci, şöyle konuştu:

"Hizan Kaymakamlığı olarak, ilçemizde üretimi yapılan ürünlerle birlikte alternatif ürünlerle ürün çeşitliliğini arttırmaya çalışıyoruz. Hizan, coğrafya itibariyle çok dağlık ve engebeli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle tarım yapılabilecek alan çok sınırlı. Tarım arazilerinin küçük olmasının yanına bir de arazilerin ölçeklerinin miras paylaşımıyla daha da küçülmesi eklenince mevcut tarım arazileri bir ailenin geçimini sağlamaya tek başına yetmiyor. Buradan hareketle az alanda verimi ve geliri yüksek ürün arayışına girdik. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün yaptığı araştırmalar neticesinde, çilek bitkisinin az alanda yüksek verim ve yüksek gelir sağladığı tespit edildi."

İlçenin iklim ve toprak yapısının da meyve yetiştiriciliğine uygun olduğunu belirten İnci, bu nedenle özellikle çilek üretimini teşvik etmeye karar verdiklerini ve "Hizan'da Çilek Yetiştiriciliği" Projesi kapsamında, ilçede maddi durumu yetersiz 3 çiftçiye Hizan SYDV aracılığıyla birer dönümlük alanlarda çilek bahçeleri kurduklarını ifade etti.

Geçen yıl zaten Gayda Tarım Danışma Merkezinde kurdukları çilek bahçesinde, yediveren çilek çeşidinden çok iyi sonuç aldıklarını dile getiren İnci, "Yaptığımız bir yıllık araştırmalar ve deneme üretimlerimizin ardından bu yıl maddi durumu yetersiz, ancak bahçecilik konusunda tecrübeli 3 örnek çiftçimize modern çilek bahçelerini kurduk. Çiftçilerimiz hasat döneminde, birer dekarlık alanda organik çilek almaya başlayacaklar inşallah. Başarılı halinde çilek yetiştiriciliğinin yaygınlaşacağına, çilek üretiminin ilçe ekonomisine de büyük katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Gayda köyünde yaşayan çiftçi Alaattin Yaygaç ise sunulan desteklerle çilek bahçelerinin kurulduğunu belirterek kendilerine bu imkanı sunan Hizan Kaymakamlığına teşekkür etti.

Hizan'da çilek yetiştiriciliği

Hizan'da çilek yetiştiriciliği

Hizan'da çilek yetiştiriciliği

Hizan'da çilek yetiştiriciliği

Son Güncelleme: 24.06.2015 13:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.