17 Nisan 2015 Cuma 18:55
'Nemrut obsidyeni' SPA merkezlerinde kullanılacak

BİTLİS  - ŞENER TOKTAŞ - Nemrut Dağı eteklerinde bulunan ve genellikle takı tasarım üretimi yapılan obsidyen taşı, Güroymak Kaymakamlığınca açılan atölyede değerlendirilerek, tedavi amaçlı SPA ve fizik tedavi merkezlerinde de kullanılacak.

Avrupa'da Ortaçağ'dan beri cerrahi ameliyatlarda, SPA ile fizik tedavi merkezlerinde etkin olarak yararlanılan obsidyen, atom yapısının uygun olması nedeniyle hem süs olarak hem de tedavi amaçlı kullanılıyor.

Güroymak Kaymakamlığı, sağlık açısından eklem, romatizma, sırt ve baş ağrılarına iyi geldiği belirlenen obsidyen taşının yurt içindeki SPA merkezlerine pazarlayarak, hem kentin hem de ülkenin ekonomisine katkı sunmayı amaçlıyor.

Kaymakam Çağlayan Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nemrut Dağı'ndaki obsidyen taşlarını değerlendirmek ve atölye kurmak için, İçişleri Bakanlığı'nın Köylere Dönüş ve Rehabilitasyon Birimi'ne sundukları projenin kabul gördüğünü söyledi.

Volkanik bir dağ olan Nemrut'tan çıkan volkan küllerinin zamanla sertleşerek obsidyene dönüştüğünü ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"Araştırmalarımızda bölgemizde obsidyen taşının yoğun olduğunu tespit ettik. Bunu ilçemize, ilimize, ve ülke ekonomisine kazandırmak için çalışma başlattık. Obsidyen taşının değerlendirilmesi ve atölye kurulması için bakanlığa sunduğumuz projenin kabul görmesinin ardından çalışmalara başladık. İlçe merkezinde bir atölye oluşturarak, 14 gencimizi İŞKUR bünyesinde istihdam ettik. Obsiyden taşı Avrupa'daki cerrahi ameliyatlarda, SPA ile fizik tedavi merkezlerinde etkin şekilde kullanılıyor. Neşter görevi gördüğü için de doktorlar ameliyatı bu taşla yapıyor. Çünkü enfeksiyon ve iltihap riskini minimuma indiriyor."

Atölyede obsidyen taşını çeşitli şekillerde işlemeye başladıklarını anlatan Kaya, Türkiye'de bu taşın değerlendirilmesi ve kullanıma sunulması için oteller ile SPA merkezleriyle görüşeceklerini bildirdi.

Kaya, "Ayrıca bu taşla kadın ve erkekler için de takı tasarım, gümüşlük, kolye, tespih, isimlik ve hediyelik süs eşyası yapacağız. Bu taşla hediyelik eşya olarak Bitlis'in 5 minaresini ve Ahlat mezar taşlarını üreteceğiz" dedi.

Ticari amaçlı düşündükleri atölyenin ilçenin, ilin ve ülke ekonomisine katkı sunacağına inandığını dile getiren Kaya, atölyede üretecekleri eşyaları ilk etapta yurtiçi piyasaya sunacaklarını ifade etti.

Avrupalıların bu taşı yıllar önce keşfettiklerini bildiren Kaya, "Biz bölgemizdeki hazinelere yabancı kalıyoruz. Bunların değerlendirilmesi gerekiyor. Taşımızın insan sağlığına ve görsellik olarak da büyük bir estetiğe sahip olduğunu vatandaşımıza göstereceğiz. Taş tanındıkça ve zamanla talep oldukça daha büyük bir işletme kurularak, ticari özel bir sektör haline getirilebilir. Ayrıca nem oranı düşük olduğu için bu taş, bölge için çok değerli" diye konuştu.

Son Güncelleme: 17.04.2015 18:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.