24 Eylül 2015 Perşembe 23:36
Terör; Domates üreticisini olumsuz etkiliyor!

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan terör olayları, domates üreticilerini olumsuz etkiledi. Ulaşım faaliyetleri aksayınca, ihracat amaçlı üretilen domatesler çiftçinin elinde kaldı.

Adilcevaz Ziraat Odası Başkanı Alaattin Uluğ, yaptığı açıklamada, bölgedeki terör ve şiddet olaylarının domates ihracatını durdurduğunu vurguladı.

Bu olaylardan dolayı domatesin, üreticilerin elinde kaldığını anlatan Uluğ, şunları kaydetti:

"İlçemizde yaklaşık 5 bin dönümde domates ekimi yapılıyor. İlçe ekonomisinde önemli bir yer tutan domates, olaylar nedeniyle pazarlanamıyor. Bu nedenle üreticilerimizin domatesleri ellerinde kaldı. Terör ve şiddet olayları çiftçilerimizi mağdur etti. Üreticilerimizin mazot ve gübre giderini karşılayacak durumda değil. Yetkililerden çiftçilerimizin borçlarını bir yıl ertelemesini de talep ediyoruz. Çünkü terör olayları çiftçilerimizi perişan etti."

Bu olayların son bulmasını, bölgenin ve ülkenin rahatlamasını istediklerini bildiren Uluğ, "Ben Kürt'üm ve Kürtlüğüm ile gurur duyuyorum. Aynı zamanda Türk'üm ve Türk vatandaşıyım. Bizim kimseyle bir sorunumuz yok. Hepimiz kardeşiz" dedi.

Domates üreticisi Önder Şamiloğlu da ürettikleri domatesi, terör olaylarından dolayı pazarlayamadıklarını ve domatesin ellerinde kaldığını söyledi.

Yıllardır domates üreticiliği yaptığını anımsatan Şamiloğlu, şöyle konuştu:

"Ürünümüz elimizde kaldı ve satamıyoruz. Nakliyeler çok pahallı ve sepet bulamıyoruz. Terör olayları nedeniyle bu işten artık bir şey kazanamıyoruz. Bilinçsiz ekimin üzerine terör olayları da gelince domatesimiz yerde kaldı. Alıcı bulamıyoruz. Tanıdığımız birkaç komisyoncu var. Malımız yerde kalmasın diye bunlara çok ucuz fiyata satıyoruz. Çözüm Süreci'nde hiçbir sıkıntımız yoktu ve işlerimiz güzel gidiyordu. İhracat malı olan domatesleri hep dışarıya satıyorduk ve ürünümüz tarlada kalmıyordu. Ancak bu yıl malımız yerde kaldı."

- "Destek bekliyoruz"

Sınır kapılarının da kapanmasının üreticileri olumsuz etkilediğini kaydeden Şamiloğlu, bu yıl 200 dönümde ekim yaptığını ve 2 bin ton domates elde ettiğini, ancak şu ana kadar yaklaşık 500 ton domates satabildiğini dile getirdi.

Devletin bu konuda çiftçilere destek vermesi gerektiğini bildiren Şamiloğlu, "Kapılar kapalı ve malımızı satamıyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Şaşırdık kaldık. Araçlarının yakılacağı korkusundan nakliyeciler de buraya gelmiyor. Nakliyeciler 'bir domates için arabamı yakamam ve yaktıramam' diyor. Bazıları da yüksek fiyat istiyor. Sepet getiremiyoruz. Allah yardımcımız olsun" diye konuştu.

- "Barış istiyoruz"

Terör olaylarının kendilerini çok etkilediğini belirten Şamiloğlu, şunları kaydetti:

"Hepimiz biriz. Kürt, Türk kardeştir. Bu ayrımı yapmak niye? Biz barış istiyoruz. Çözüm varken her şey çok güzeldi, şoförler korkmuyordu. Batıdan arkadaşlarımız geliyordu. Şimdi Diyarbakır'dan öte kimse buraya gelmiyor. İhracat malı domateslerimizi ancak şimdi Van, Erciş, Ağrı ve Bitlis'e satabiliyoruz. Malımız gitmiyor ve şaşırdık. Var olan borçlarımızı nasıl ödeyeceğimizi düşünüyoruz." 

 

Son Güncelleme: 24.09.2015 23:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.