12 Şubat 2018 Pazartesi 09:21
Tatvan’da “Buzağılarımız ve kuzularımız ölmesin” kampanyası bilgilendirmi yapılıyor

Tatvan’da hayvan ölümlerine karşı bilgilendirme

Bitlis’in Tatvan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri, “Buzağılarımız ve kuzularımız ölmesin” kampanyası kapsamında çiftçileri ziyaret edilerek, büyük ve küçükbaş hayvan ölümlerine karşı bilgilendiriyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2018 yılını hayvan hastalıkları ile mücadele ve yavru ölümlerini azaltma yılı ilan etmesi üzerine Tatvan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Kurban koordinesindeki ekipler, köyleri ziyaret ederek, çiftçilere buzağı ve kuzu ölümleri hakkında bilgiler vererek broşür dağıtıyorlar. Yapılan çalışma ile ilgili bilgi veren Tatvan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Kurban, çalışma kapsamında şimdiye kadar ilçeye bağlı 15 köyde bulunan 338 işletmenin ziyaret edildiğini, bir köyde de çiftçilere yönelik eğitim toplantısı yapıldığını söyledi.

Yapılan çalışma ile ilçedeki buzağı ve kuzu ölüm oranının azaltılmasının amaçlandığını kaydeden Ali Kurban, “Toplantılarımızda hayvanların gebeliğe hazırlanması, özellikle küçükbaş hayvancılıkta koç katımı için tarih belirlenmesi, koç katımından önce yavru atılmasına sebep olan bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için koruyucu tedbirlerin uygulanması, gebelik süresince hayvanların ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin verilmesi, ahır ve ağılların havalandırması, aydınlatılması, hijyen şartlarının imkanlar ölçüsünde iyileştirilmesi, doğumdan sonra yavruların göbek bağlarının steril edilmesi ve ağız sütünün yavrulara mutlak surette verilmesi gibi bilgiler verildikten sonra köydeki işletmeler tek tek gezilerek uygulamalı eğitimler verilmektedir. Bu kapsamda şimdiye kadar 15 köyde 338 işletme ziyaret edilmiştir. Bir köyde de çiftçilerimizle eğitim toplantısı yapılmıştır” dedi.

Ölümlerin önüne geçilmesiyle ilgili alınması gereken önlemler ve yapılması gereken yollarla ilgili de bilgi veren Kurban, “Yavru ölümlerinde ahır ve ağılların hijyen şartları büyük öneme sahiptir. Ahır ve ağıllar temizlenmeli, havalandırılmalı ve yeteri kadar aydınlatma işlemi yapılmalıdır. Temizlik işlemi sürekli yapılmalıdır. Havalandırma işlemi ise tavandan açılan bacalar ile gerçekleştirilmelidir. Ahır ve ağıllara girdiğimiz zaman burnumuzu ve gözlerimizi yakacak şekilde keskin bir koku olmamalıdır. Aydınlatma işlemi ahır ve ağılların tabanın 1 bölü 20’si kadar olacak şekilde pencere açılarak yapılmalıdır. Pencereler cereyan yapmayacak şekilde yerleştirilmelidir. Yavruların ayrı olarak barındırılacağı bölmeler mutlaka olmalıdır. Ayrıca tüm aşıları zamanında ve eskizsiz yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.