25 Mart 2016 Cuma 11:23
Diyadin'de Jeotermal Sera Kadınların Ekmek Teknesi Oldu

 Ağrı'nın Diyadin ilçesinde jeotermal kaynaklar kullanılarak kurulan sera, yöredeki dar gelirli kadınların umudu oldu.

Yıllık bin ton domates üretim kapasitesine sahip sera, hem ilçenin jeotermal zenginliğini ekonomik değere dönüştürdü hem de başta kadınlar olmak üzere yöre insanına gelir sağladı.

Firma yetkilisi Erdal Bakır Diyadin'in jeotermal kaynaklarının ekonomik değere çevrilmesi amacıyla "Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi kapsamında kurdukları serada domates üretimi yaptıklarını belirtti.

İhtisas organize sanayi bölgesi projesinin hayata geçmesinin ardından sera yatırımlarını büyütmeyi planladıklarını dile getiren Bakır, yaptıkları yatırımın karşılığını şimdiden aldıklarını ifade etti.

Bakır, seralarının özellikle kadın istihdamına da katkı sağladığını dile getirerek, "Seradaki çalışanlarımızın yüzde 60'ı kadın işçilerden oluşuyor. Erkek egemenliğinden çıkmış, ekonomik özgürlüğünü kazanmış, kendi ayakları üzerinde duran ve iyi çocuklar yetiştirebilen bilinçli annelerin yetişmesini istiyoruz. Burada çalışan arkadaşlardan da çok memnunuz. Doğru yatırım doğru insanlarla yapıldığı zaman istenilen randımanı alıyorsunuz. Biz de almış durumdayız." dedi.

- "Ben de varım"

Serada çalışan kadınlardan Handan Çiçek (24), ekonomik anlamda ayakları üzerinde durma imkanı kazandıklarını söyledi.

Bu yatırımın kadınlar için önemli imkanlar sağladığını ifade eden Çiçek, "Kadının görevi, sadece çocuk bakmak, ev işi ile uğraşmak değil, iş hayatında olması ve 'ben de varım' diyebilmesidir. Ben organik tarım okudum ama başka yerde çalışacağıma burada kendi memleketimde ailemin yanında çalışıyorum. Burada hem aileme ekonomik yönden destek oluyorum hem de geri kalan eğitimimi tamamlıyorum." diye konuştu.

Birçok arkadaşının da serada çalıştığını anlatan Çiçek, şöyle devam etti:

"Bazıları okul ihtiyaçlarını karşılamak, bazıları çeyizini tamamlamak, bazıları da aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla burada çalışıyorlar. Eğer burası olmasaydı kimisi gider Batı'da çalışır, kimisi de evde evlenmeyi beklerdi. Doğu'daki 'Erkekler çalışır, kadınlar çalışamaz' düşüncesini ortadan kaldırmak için burası çok iyi bir etken. Umarız Ağrılı diğer iş adamları da kendi memleketleri için iş ortamları ayarlarlar ve her aileden bir kişi çalışır, kendi aile bütçesine katkıda bulunur."

Sera işçilerinden Neslihan Demir de kurulan serayla çalışıp para kazanma imkanı bulduklarını söyledi. Evli ve 2 çocuğu olduğunu belirten Demir, şunları kaydetti:

"Burada çalışarak hem aile bütçesine katkıda bulunuyorum hem de çocuklarıma daha iyi bir gelecek sunma adına çabalıyorum. Burada çalışan bekar arkadaşlar da kendi çeyizlerine katkıda bulunuyorlar. Burada arkadaşlarımızla bir araya gelerek daha çok sosyalleştiğimizi düşünüyorum.

Mutluyuz ve işimizden de çok memnunuz. Böyle iş yerlerinin açılmasıyla hem işsizlik sorunu çözülüyor hem de insanlarımızın Batı'ya gitmesine engel oluyor, yani göçü de engelliyor. Bu iş yerinin birçok işadamımıza örnek olmasını, onların da bizim gibi gençlere iş imkanı sağlamasını istiyoruz.

diyadinde-jeotermal-sera-kadinlarin-ekmek-teknesi-oldu.jpgdiyadinde-jeotermal-sera-kadinlarin-ekmek-teknesi-oldu-001.jpgdiyadinde-jeotermal-sera-kadinlarin-ekmek-teknesi-oldu-002.jpgdiyadinde-jeotermal-sera-kadinlarin-ekmek-teknesi-oldu-003.jpgdiyadinde-jeotermal-sera-kadinlarin-ekmek-teknesi-oldu-004.jpgdiyadinde-jeotermal-sera-kadinlarin-ekmek-teknesi-oldu-005.jpgdiyadinde-jeotermal-sera-kadinlarin-ekmek-teknesi-oldu-006.jpgdiyadinde-jeotermal-sera-kadinlarin-ekmek-teknesi-oldu-007.jpgdiyadinde-jeotermal-sera-kadinlarin-ekmek-teknesi-oldu-008.jpgdiyadinde-jeotermal-sera-kadinlarin-ekmek-teknesi-oldu-009.jpgdiyadinde-jeotermal-sera-kadinlarin-ekmek-teknesi-oldu-010.jpgdiyadinde-jeotermal-sera-kadinlarin-ekmek-teknesi-oldu-011.jpg

Son Güncelleme: 13.11.2016 15:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.