30 Haziran 2017 Cuma 10:51
Mustazaflar Cemiyeti Doğubeyazıt Şubesinden Basın Açıklaması

BASINA VE KAMUOYUNA

Derneğimizce 16.06.2017 tarihinde yönetim kurulunca almış olduğu karar doğrultusunda Şeyh Said Hazretlerinin 92. şehadet yıldönümü münasebetiyle 01.07.2017 tarihinde Hasan Çoktin Ortaokulu Kutlu Aktaş Spor Salonunda program yapılması üzere 19.06.2017 pazartesi günü İlçe Kaymakamlığına yazılı müracaatta bulunduk.

22.06.2017 Perşembe günü kaymakamlık makamınca dilekçemiz imzalanmış “diğer ilçelere sorulsun” baremi belirtilmiştir. Kanaatimizce yazılan barem dolayısıyla gün içerisinde tarafımıza olumlu veya olumsuz cevap verilmemiştir.

Ertesi günü olan 23.06.2017 Cuma günü İlçe kaymakamlığı yazı işleri Müdürlüğü’nce dilekçemizin reddedildiği tarafımıza şifahen bildirilmiştir.

Bölgenin İslami ve saygıdeğer şahsiyetlerinden biri olan Şeyh Said’i anlama ve anlatma amaçlı bu tür etkinliklerin engellenmesi, İstiklal mahkemelerinin hukuksuz bir şekilde Şeyh Said ile beraber onun inancını infazının bir tekerrürüdür. Doğubayazıt Kaymakamlığının etkinliğin yapılmasına izin vermemesi halkımızın gönlünde yeniden yaralar açmış, tarihte yapılan hataların açtığı yaraları tazelemiştir.

Bundan 92 sene önce Diyarbakır İstiklal Mahkemesi Şeyh Said ve 46 arkadaşı hakkında 28 Haziran 1925 tarihinde idam kararı verdi. İdam kararları ertesi gün yani 29 Haziran 1925 tarihinde gerçekleştirildi. Cenazelerin alınmasına izin verilmemiş açılan mezarlara yeri bilinmeyecek şekilde toplu halde gömülmüşlerdir. 92 sene önce uygulanan idam kararı hatası bugün anlaşılmaya çalışılır iken ve aynı zamanda Şeyh Said’in torunları olan Kürt halkı hükümetten özür bekler iken tam aksine Şeyh Said’in anılmasına, yad edilmesine izin verilmemesi halkımızın gönlünde yeniden derin bir yara açmıştır.

Özellikle Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana ülke de bir türlü sonuca varılamayan Kürt meselesinden dolayı akan kanların, akıtılan gözyaşlarının dinmesi için taraflarca çözüm aranması, süreçlerin, komisyonların oluşturulduğu Kürt meselesinde Şeyh Said ve arkadaşlarının şehid edilmesi önemli bir yere sahiptir.

Derneğimiz Mustazaflar Cemiyeti Doğubayazıt Şubesi olarak bu tür etkinlikleri yapmamızdaki amacımız, şu ana kadar İsyancı olarak tarihe geçmiş aziz şehid Şeyh Said hazretlerinin isyan değil aksine zulme karşı çıktığını anlamak, anlatmak ve yıllardır tarih kitaplarında öğretilen bilgi kirliliğini temizlemektir.

Mustazaflar Cemiyeti Doğubayazıt Şubesi olarak Kaymakamlığın vermiş olduğu kararın yanlış olduğunu hatırlatır bu tür hataların tekrarlanmamasını ümid ediyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

MUSTAZAFLAR CEMİYETİ

DOĞUBAYAZIT ŞUBESİ

Son Güncelleme: 30.06.2017 10:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.