16 Ağustos 2014 Cumartesi 12:48
Tarihi Tren garı binasına 100. Yıl jesti.

1915 Rus işgali sırasında Tren İstasyonu olarak kullanılmak üzere inşa edilen ve işgal sonrası farklı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına hizmet veren ve son olarak Sağlık Meslek Lisesi olarak kullanılan bina, Doğubayazıt Kaymakamı Karahan Daştan’ın girişimleri ve İşadamı Şerafettin Eryılmaz'ın maddi ve manevi destekleri ile restore edilerek 100. yaşında İlçe Halkının hizmetine sunulacak.

Uzun yıllardır atıl bir halde ayakta kalma savaşı veren bina için düşünülen Ahmed-i Hani Kütüphanesi Projesi ile ilgili, geçtiğimiz günlerde Halk Eğitim Merkezinde yapılan toplantıda; tarihi binanın restorasyonu ve  projenin hayata geçirilmesinin ilk adımı olan Restorasyon Protokolü, Doğubayazıt Kaymakamlığı adına Doğubayazıt Kaymakamı Karahan Daştan ve Doğubayazıtlı İş adamı Şerafettin Eryılmaz arasında imzalandı. Projenin restorasyon işini İş adamı Yüksek İnşaat Mühendisi Şerafettin Eryılmaz üstlenirken, Proje ve Arge çalışmalarını Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde görevli Yrd. Doç.Dr.Şahabettin Öztürk'ün yürüteceği, basın mensuplarının katıldığı toplantıda katılımcılarla paylaşıldı.

Konu hakkında açıklama yapan Doğubayazıt Kaymakamı Karahan Daştan, “İlçemizde imkânsızlıklar nedeni ile yaşatılamayan Kütüphane kültürünü İlçe tarihi ile nasıl buluşturabiliriz ana fikri ile çıktığımız yolda, şehrimizin adeta göbeğinde yer alan ve tarihi geçmişi olan bu binanın restorasyonu fikri ortaya çıkmıştır. İlçemizin tarihini bilen, mesleki tecrübeleri ile maddi ve manevi desteğini bizden esirgemeyen iş adamı ve yüksek inşaat mühendisi Sayın Şerafettin Eryılmaz beyefendinin önayak oluşu ve değerli katkılarıyla projeyi başlattık” diye konuştu.

Daştan, “Restorasyon ile yeniden İnşa edilecek olan Ahmed-i Hani Kütüphanesinin iç kısmında, o zamanki döneme ait tren garını tarihi bir vagon ile betimleyerek, o döneme ait tarihi doku ile Ahmed-i Hani Kütüphanesinin anlam bütünlüğünün sağlanacak. Tarihin tozlu raflarında kalan Lokomotif dumanındaki hüznü, yepyeni kitapların kokusundaki coşku ile buluşturmanın gururunu yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

 




Son Güncelleme: 13.11.2016 15:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.